Pansexual delight

Biweekly
Bij de kick-off van Pride Amsterdam kwam ik een leuke kennis tegen. Echt een schat is ze. En ze is panseksueel. Wij maakten een selfie voor Instagram met de hashtag #pansexualdelight. Ik dacht: ook al ben ik biseksueel, waarom niet? Want ik herken mij in mensen die van meer dan een gender houden en ook nog eens leuk zijn. Aan de meeste mensen die het willen weten, zeg ik dat ik biseksueel ben. Maar ik kom misschien meer in aanmerking voor de definitie panseksueel. Ook al voel ik me het meeste thuis bij het label bi. Ik gebruik het vrijwel altijd, want als mensen iets van seksuele identiteit/oriëntatie snappen dan is mijn ervaring dat biseksueel het meest begrepen wordt.
Wat nu precies een panseksueel of een biseksueel is, wordt door de vele definities die er van beiden zijn ingewikkeld. Er zullen voorlopig nog nieuwe definities bij komen. Waarom? Omdat mensen zich er op de een of andere manier bij thuisvoelen en zich erin herkennen. En dat is goed. We moeten ons wel blijven realiseren dat die labels met de daarbij horende definities geen bestaande werkelijkheid zijn. Pardon? Zal de lezer zich misschien afvragen. Ik zal het uitleggen. Toen ik me realiseerde dat ik van meer dan een gender houd, was het meest voor de hand liggende woord ervoor: biseksueel. Nu zou panseksueel qua definitie wellicht beter passen. Ben ik nu een ander mens dan toen ik ‘uit de kast kwam?’ Nee. Mijn gedrag is in seksueel maar ook aan wie ik me in emotioneel opzicht bindt niet anders dan toen.
Ik ben bang dat wij van onszelf vinden dat we een seksueel opzicht van alles kunnen zijn terwijl het enige wat we daadwerkelijk om handen hebben is: ons gedrag en onze gevoelens. Datgene wat er tussen ons mensen en intern gebeurt. Dat interpersoonlijke hoeven we niet perse te verinnerlijken tot een construct van iets wat wij zijn. Want dat is veelal zo vaststaand en op het moment dat dat verandert, wordt het beschouwd als seksueel onrijp, vertwijfeld of onduidelijk. Doen alsof het vinden van het juiste label dat bij je past het hoogste goed is, maakt juist onvrij en beperkt. Een of meerdere etiketten voor jezelf gebruiken is prima zolang je je maar realiseert dat je gedrag past bij je verlangen.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg

Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.