Homo-conversie therapie: graag een verbod, beter laat dan nooit

Behandelingen waarbij therapeuten proberen om homo’s te genezen van hun seksuele voorkeur moeten verboden worden. Daarvoor pleiten D66 en AJN Jeugdartsen Nederland. Aldus Eén Vandaag in hun uitzending van 11 februari. Dat werd tijd. Want waar een halve eeuw geleden homoseksualiteit nog werd gezien als een ziekte, denken anno 2019 alleen nog leeghoofdigen en orthodox gelovigen dat de geneeskunst uitkomst biedt als het gaat om anders geaard zijn. En dat moet stoppen.

Kwakzalverij
“Je brengt mensen die worstelen met hun geloof en homoseksualiteit van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen,” zegt D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp terecht. Ook veel jongeren blijken in de valkuil van therapie te trappen. Jeanne-Marie Hament van AJN Jeugdartsen Nederland: “Deze behandelingen suggereren dat iemand ziek is. Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden.”

Healings van de Pinkstergemeentes
Toch is het raar dat er pas nu over zo’n verbod serieus wordt gesproken. Al in 2008 maakte de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij melding van healings van de Pinkstergemeentes waar homo’s en hiv-patiënten genezen zouden worden. Dit naar aanleiding van een artikel in Trouw waarin de qua geloof en qua politieke mening dolende ex-prostitué, ex-verslaafde en ex-god-mag-weten-wat Yvette Lont (ook onder andere namen bekend) centraal stond. Over leeghoofdigen gesproken.

Homoseksueel veranderen in een heteroseksueel
Maar het kan nog gekker: al in 1972 maakte de anti-kwakzalvers club gehakt van acupunctuur als geneesmiddel tegen homoseksualiteit. Citaat: ‘De Amerikaanse arts Robert Heath, verbonden aan de Tulane-universiteit te New Orleans, is erin geslaagd om een homoseksueel te veranderen in een heteroseksueel. En wel door middel van elektrische prikkeling van bepaalde hersendelen. In zijn verslag deelt hij mee dat een vierentwintigjarige homoseksueel haardunne elektroden ingeplant kreeg in die delen van de hersenen die het seksueel gedrag bepalen. Dus ook al een vorm van acupunctuur. Na een behandeling, die zich over enkele weken uitstrekte, bleek dat de man een levendige belangstelling voor vrouwen kreeg. Op dat moment werd de medewerking van een jonge vrouw ingeroepen waarna vastgesteld werd dat de wijziging van het gedrag van homo- naar heteroseksueel gedrag in alle consequenties volledig was. Het Britse medische tijdschrift, dat melding maakt van deze Amerikaanse experimenten, zet achter deze laatste proef echter een vraagteken. “Veel artsen zullen door dit verslag verontrust zijn en zich afvragen of dit alles niet in strijd is met de menselijke waardigheid”’. Einde citaat.

“Heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit. Je wordt ermee geboren en je komt er nooit meer vanaf.”

Alles maakbaar
Recentelijker – en dichter bij huis – biedt Wij zijn ons brein (2010) van Dick Swaab uitkomst. In Hoofdstuk IV staat alles over seksuele differentiatie. Heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit: het komt allemaal langs. Belangrijkste conclusie: je wordt ermee geboren en je komt er nooit meer vanaf. Ook hier wordt allereerst vastgesteld dat een jaar of vijftig geleden (vooruit: zestig) men dacht dat seksuele voorkeur te sturen was: door opvoeding, door therapie of door iets anders. Het maakte niet uit wat, alles was maakbaar. Niet dus. Want vanaf 1985 toonden Swaab en anderen exact het omgekeerde aan: seksuele voorkeur houdt verband met de hersenstructuur. En die ligt vanaf de geboorte vast, waarna er niets meer aan te doen valt: het is dus helemaal niet maakbaar, omkeerbaar (denk: conversie) of ‘te genezen’.

Tuinbroekenbrigade
Influencers avant-la-lettre als Rob Tielman, Henk Krol, Peter Lankhorst en het toen nog invloedrijke COC waren het daar niet mee eens. Er kwamen bedreigingen vanuit extreemlinkse en feministische hoek. Over leeghoofdigen gesproken. Net als nu eigenlijk. Want wat dit onderwerp betreft, is er weinig veranderd. Als je stelt dat niet alles een zaak is van de politiek, maar dat je met sommige dingen nu eenmaal wordt geboren, krijg je de tuinbroekenbrigade over je heen.

Onomkeerbaar
Bewezen is inmiddels, dat hoe je brein in elkaar zit een kwestie is van genetische aanleg of van gebeurtenissen in de baarmoeder. Dus onomkeerbaar. Zoals linkshandigheid, de kleur van de ogen, het krijgen van meerlingen, verslavingsgevoeligheid en sportief of muzikaal talent. En seksuele voorkeur. Het is dan ook goed dat vanuit onverdachte hoek (iets met artsen, iets met D66) de regering wordt gemaand onderzoek te doen naar homo-conversie therapie. En daar vervolgens een verbod over uit te spreken. Beter laat dan nooit.

Norbert Splint 


Norbert Splint

Norbert Splint (1969) is tekstschrijver en journalist. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde in 2015 de roman ‘De ZorgPartij’. Vorig jaar kwam zijn verhalenbundel ‘Dood kind’ uit.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Homo-conversie therapie: graag een verbod, beter laat dan nooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.