Jeffrey Derksen | ProfieLHBT+

Jeffrey Derksen (24 jaar) uit Groningen staat aan het begin van zijn carrière als entertainer. Al vanaf zijn twaalfde staat hij het liefst op een podium te zingen en dansen. Een aantal jaren geleden heeft hij erg veel kritiek gekregen op zijn website tegen pesten. Nu probeert hij zijn leven weer op te pakken. Al is dat soms heel moeilijk.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Mensen die mij kennen zullen mij omschrijven als enthousiast en een stuiterbal. Het is voor mij een hele belangrijke eigenschap om mensen aan het lachen te maken. Ook durf ik wel over mezelf te zeggen dat ik een gevoelsmens ben. Ik trek het me enorm aan als anderen niet lekker in hun vel zitten en daar probeer ik meestal dan ook meteen iets aan te doen.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Als het gaat om een bekend iemand is dat zonder enige twijfel Paul de Leeuw. Ondanks dat mensen altijd wel een mening over hem hebben blijft hij zo positief en doet hij hetgeen waar hij goed in is: entertainen. Dat spreekt mij natuurlijk enorm aan. Ook heb ik een grote bewondering voor Adam Lambert. Wat een artiest en persoonlijkheid!

Maar de echte voorbeelden in mijn leven zijn toch wel mijn vrienden, die er al jaren voor mij zijn. Ondanks dat iedereen wel een mening over mij had, zijn mijn echte vrienden altijd naast mij blijven staan. En daar ben ik ze heel dankbaar voor! 

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben gewoon een jongeman, die op mannen valt. Wat mij betreft niets bijzonders. Al maakt iedereen er wel altijd iets bijzonders van als je homoseksueel bent. Ook ik heb ooit uit de kast moeten komen. Iets wat eigenlijk helemaal niet nodig zou mogen zijn.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, ik weet van mezelf dat ik geen stoere gozer ben en op de dansvloer ga ik los als een ware “dancing queen”. Maar dat ik homo ben, betekent niet dat ik me anders voor moet doen dan wie ik ben. Ik ben gewoon Jeffrey Derksen.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Persoonlijkheid, iemand met karakter en die oprecht is. Ben je dat niet, dan ben ik er heel snel op uitgekeken.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Het is stiekem wel heel leuk om allemaal mooie meiden om je heen te hebben. Lekker samen winkelen, borrelen en in de zomer op een terras samen naar mannen kijken. 

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik ben gepest vanwege mijn geaardheid. Dat heeft best wel veel met mij gedaan, maar me nu ook gemaakt tot wie ik ben. Soms gebeurt het nog wel dat mensen me uitschelden voor “homo” of “nicht”. Maar daar trek ik me nu niet meer zo veel van aan. Ik ben wie ik ben.
Wat ik ook niet snap is dat ik als homo uit de kast moest komen, hetero’s komen daar toch ook niet uit? Zo blijven we onszelf afzonderen en uitzonderen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Het is heel goed dat er aandacht is voor dit onderwerp. Wat alleen aan mij knaagt is dat er aparte café’s, festivals zijn en prides georganiseerd moeten worden om erkenning te krijgen van de maatschappij. Hoe mooi zou het juist zijn als dit niet meer hoeft? Dat we ons niet meer anders voordoen dan dat we zijn en ons niet meer uitzonderen. 
Neem bijvoorbeeld de Pride in Amsterdam. Geweldig feest, maar alsof alle homo’s het hele jaar halfnaakt (leuk om naar te kijken hoor) en lederen pakjes rondlopen en glitterschoenen aan hebben? Dat hoeft van mij allemaal niet, al ben ik wel gek op een feestje en zal ik zeker aanwezig zijn. Ik wil die mooie mannen niet missen 😉

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Er is een moment geweest in mijn leven waarop echt alles tegen zat. Mensen vertelden de meest bizarre verhalen over mij zonder de feiten te kennen. Zelfs de Nederlandse pers schreef erover en dan verander je ineens van een held in een schurk. En ja, ik heb in enthousiasme soms dingen geroepen die ik niet kon nakomen. Maar ik heb nooit verkeerde bedoelingen gehad. Ik durfde eigenlijk niets meer, totdat mijn vrienden mij motiveerde om verder te gaan met mijn leven. Dat is iets wat ik nu probeer en het gaat de goede kant op. En al is het soms nog enorm lastig, dit keer geef ik niet op. Vroeger deed ik dat wel snel. Ik wil dus dat mensen mij gaan zien als een doorzetter.
Afgelopen jaar heb ik ontdekt dat ik dolgraag iets met muziek en zang wil gaan doen. Ik deed voor de grap mee aan een talentenjacht van de Toppers en deze won ik. Nu sta ik op het podium van de fanzone en mag ik voor een groot publiek zingen op het leukste feest van het jaar. Daarnaast werk ik als entertainer bij een bar in Groningen.

10) Wat is je motto?

“Geniet van het leven, maar denk ook aan een ander”.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Jeffrey Derksen | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.