Justin Hermsen (16) is nieuwe ‘Youth Pride Ambassadeur’

Ellie Lust, Jeffrey Wammes, Raymond Timmer, Victoria False, Dinah Bons, Amber Vineyard en Justin Hermsen. Dat zijn de zeven nieuwe ambassadeurs van Pride Amsterdam 2019. Bijzondere personen die zich stuk voor stuk inzetten voor de LHBT+ community. De zeven ambassadeurs werden vanmiddag tijdens de jaarlijkse kick-off party van Pride Amsterdam officieel bekend gemaakt. De feestelijke bijeenkomst werd voor de eerste keer gehouden in de A’DAM Toren.

Door: Hans Prummel

Pride Amsterdam heeft sinds enkele jaren meerdere ambassadeurs; uiteenlopende ambassadeurs, die de veelzijdigheid en kleurigheid van de LHBTI-community weergeven. Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar ‘Remember the past, create the future’. “Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging”, zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay
Pride. “Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. Overigens is Pride Amsterdam niet ontstaan als demonstratie of protestmars. Pride Amsterdam is ontstaan als een feest en werd georganiseerd door gay-horecaondernemers om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van onze stad te vieren.”

“Dit jaar worden de Stonewall-rellen herdacht, die 50 jaar geleden een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging”,

Youth Pride Ambassadeur

Justin Hermsen

De 16-jarige Justin Hermsen uit Rhenen wordt de tweede officiële ‘Youth Pride Ambassadeur’. In de zoektocht naar de nieuwe Youth Pride Ambassadeur hebben allerlei jongeren zich op eigen wijze zichzelf gepromoot en zichtbaar gemaakt voor deze titel. Justin stak hier met kop en schouders uit. Hij was behoorlijk zichtbaar aanwezig. Zo sprak hij op de nieuwjaarsreceptie van COC Nederland, werd hij door verschillende journalisten van kranten geïnterviewd en kreeg hij publiekelijke steun van voorzitter COC Nederland Astrid Oosenbrug. Youth Pride is de jongerenbeweging van Pride Amsterdam. Jaarlijks worden tijdens de Pride Week evenementen voor jongeren gehouden.

Ellie Lust
Programmamaker en presentator Ellie Lust is geen onbekende in de LHBT-wereld. In haar werk voor de Amsterdamse politie heeft ze aan de wieg gestaan van de oprichting van het politienetwerk Roze in Blauw, waarvan zij jarenlang het voorzitterschap voor haar rekening heeft genomen. Het politienetwerk is aanspreekpunt voor LHBT-ers. Daarnaast geeft ze veel lezingen over uiteenlopende onderwerpen, veelal gerelateerd aan LHBT-thema’s. Tegenwoordig maakt en
presenteert Lust allerlei tv-programma’s zoals vorig jaar het eerste seizoen van haar eigen programma Ellie op Patrouille.

Jeffrey Wammes
Oud-topsporter die op 17-jarige leeftijd internationaal doorbrak in de turnwereld. Voor het eerst in de geschiedenis behaalde een Nederlander twee gouden medailles op de onderdelen vloer en sprong tijdens wereldbekerwedstrijden. Inmiddels is hij twee jaar geleden gestopt met zijn sportcarrière. Van 2016 tot en met 2018 maakte Wammes deel uit van de cast van de show Mystère van het Cirque du Soleil in Las Vegas. Ook deed hij mee aan het programma Adam zoekt Adam, waarin de deelnemers poedelnaakt op een tropisch eiland zitten en een relatie zoeken. Met zijn deelname wilde hij laten zien dat twee jongens samen, ook gewoon liefde is.

Raymond Timmer
Mr. Leather Amsterdam 2017 en Mr. Leather Europe 2017 is buitengewoon actief in de LHBTI-scene. Zo zet hij zich in – of heeft hij zich ingezet – voor de Stichting Willen en Doen, Hello Gorgeous, de HIV Vereniging en het NoMoreC project. Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor de leather en fetish community, is hij initiatiefnemer van Leather Friends Netherlands en heeft hij meerdere events gedaan voor Rainbow Railroad. Daarnaast zet hij zich in en maakt hij zich vooral ernstig zorgen over de situatie in Tsjetsjenië en andere landen, waar LHBTI’s vervolgd en vermoord worden.

Victoria False
Begon met travestie in 1977, stopte in 1990, maar haalde 20 jaar later de hakken weer uit de kast. Wat begon als grap liep al snel uit op weer een serieuze loopbaan in de travestie. Gesprekken met roze senioren waren de aanleiding om bovenal in verzorgingstehuizen shows te geven, die tevens vol voorlichting zitten omtrent roze ouderen die zich maar al te snel terugtrekken in de kast als zij genoodzaakt zijn in een tehuis te gaan wonen. De laatste jaren niet alleen in Amsterdam, maar met schrijfster Eveline van de Putte (Stormachtig Stil) trekt Victoria door het land met de Tour d’Amour om aandacht voor de roze doelgroep te vragen in de zorg.

Dinah Bons
Een echte duizendpoot. Op 21 jarige leeftijd begon zij haar leven als activiste. Ze maakt deel van de zwarte en latino jeugdgroep Act Up New York’s. Vandaag de dag vertegenwoordigt ze de rechten van LHBTIQ+, trans en bi-culturele vrouwen in de politiek. Tevens is zij strategisch directeur van Transgender Europa in Berlijn, waar ze ook woont en werkt. In Nederland is zij voorzitter van de bi-culturele transorganisatie Trans United Nederland en zit zij in het bestuur van HIV Vereniging Nederland.Momenteel is zij ook bestuurslid bij ICRSE (International Committee Sexworkers Right Europe) in Glasgow en van NSWP Global (Network Sexworkers Projects Edinburgh).

Amber Vineyard
Presentatrice, creative director/artistiek directeur, choreografe, en performance artist. Maar Amber is vooral ‘moeder’ van House of Vineyard. Een plek waar iedereen – ongeacht, huidskleur, gender of seksuele voorkeur – zichzelf mag zijn of mag fantaseren over wie te zijn. Met een enorme dosis lef, zelfvertrouwen en visie biedt zij een platform aan mensen die zich niet conformeren aan de nauwe maatschappelijke normen. House of Vineyard maakt, als eerste Nederlandse ballroom-house, deel uit van de zogenoemde ‘ballroom-cultuur’. Deze is gecreëerd in de jaren ’70 in Harlem, New York voor en door de zwarte en Latin queer gemeenschap. Met haar House of Vineyard is ze een veilige haven voor iedereen uit de LHBT-gemeenschap. Vrijheid en verschillen worden er juist gevierd. Radicale inclusiviteit is het motto. ‘Open To All.’


  1. De Gaykrant is media-partner van Pride Amsterdam.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.