Voorleesmiddag

“Het is jammer dat we kleine kinderen niet gewoon kunnen voorlezen over diversiteit in de samenleving.” Aldus de Nijmeegse bibliotheekdirecteur Bert Hogemans in Het Parool over de ophef over de voorleesmiddag van Dolly Bellefleur.

Zoals het Civitas Christiana al een eerdere voorleesmiddag verhinderde, wil nu het Identitair Verzet een stokje steken voor een woensdagmiddagevenement waaraan het iedereen vrij staat om deel te nemen.

Anti-Nederlands

Voor wie niet met de organisaties Civitas Christiana en Identitair Verzet bekend is: beiden zijn anti-Nederlandse partijen. Althans, tegen het Nederland van ná de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het liefst zien zij een Nederland van, pak hem beet ‘40-‘45 terug, toen er vrolijk op los werd gemarcheerd en luidkeels het Teutoonse alaaf werd gescandeerd. Maar omdat een openlijke vrijage met die periode hun intenties te duidelijk maakt, hebben zij de jaren vijftig als referentie gekozen. Het is naar die tijd dat we volgens Civitas Christiana en Identitair Verzet terug moeten, omdat dát de periode van een zuivere Nederlandse cultuur is.

Terug naar de tijd van woningnood

Terug dus naar de tijd van woningnood, de tijd waarin vrijwel niemand telefoon had en wasgoed in een teil op het gasfornuis stond te pruttelen. Terug naar een tijd waarin het huwelijk een vrouw handelingsonbekwaam maakte en er geen deltawerken waren.

Het zijn de jaren van de jeugd van mijn ouders waarin iedere stuiver drie keer moest worden omgedraaid. De daaropvolgende decennia gaven ademruimte. Er kwam kleur en veelheid. Er kwam vrijheid om te denken en te zeggen en er kwam ruimte om te zijn wie je bent.

Civitas Christiana en Identitair Verzet zeggen familie en traditie te willen beschermen, maar hun doel gaat verder dan terugkeer naar een patriarchale samenleving.

Organisaties als Civitas Christiana en Identitair Verzet propaganderen een terugkeer naar een tijd van kerkelijke dogma’s en sociale repressie. Zij beweren dit te doen uit bezorgdheid over een Europese cultuur én om familie en traditie te beschermen. Maar hun doel gaat verder dan terugkeer naar een verzuilde, patriarchale samenleving. Zij willen, desnoods met geweld, terug naar een opgelegde uniformiteit waarin rollen vastliggen en er geen ruimte is voor afwijking van de norm; hún norm.

Boodschap

Het gaat hen niet om Dolly Bellefleur. Het gaat hen om de boodschap die de Nijmeegse bibliotheek uitdraagt. Civitas Christiana en Identitair Verzet willen de voorleesmiddagen dan ook niet verhinderen omdat er een man in een jurk komt voorlezen. Het gaat hen niet om Dolly Bellefleur. Het gaat hen om de boodschap die de Nijmeegse bibliotheek uitdraagt, namelijk dat iedereen in vrijheid zichzelf mag zijn.

Het is noodzakelijk dat de voorleesmiddag doorgaat, want het protest van beide organisaties zal niet eindigen bij het verhinderen van deze middag; het is een begin.Vandaag is het Dolly Bellefleur die niet mag spreken, morgen is het de vrouw in niqab en daarna de man met een keppeltje. Zo zal het doorgaan tot er weer gemarcheerd wordt en vrijheid buigt voor repressie.

Paul de Vries


Paul de Vries (Bennekom, 1963) is schrijver en columnist. Daarnaast is hij verpleegkundige en freelance sportinstructeur.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.