Robert Long is actueler dan ooit

Vorig jaar zou één van Nederlands meest bijzondere zangers 75 zijn geworden.  Niemand had kunnen voorzien dat de dood zo snel voor Robert Long kwam. Zijn man Kristof Rutsaert bleef verdrietig achter. Halverwege februari gaat een door hem geproduceerde voorstelling met als titel ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ in première. En actueler dan ooit: met een niet eerder uitgebracht nummer op cd geeft Long een antwoord op de Nashville verklaring. Tijd voor een uitgebreid gesprek met Kristof Rutsaert. “Zijn erfenis is relevanter dan ooit.”

Tekst: Paul Hofman

Onvoorwaardelijk

Hoe ben je op het idee gekomen een theaterprogramma te schrijven?

”Afgelopen oktober zou Robert 75 jaar geworden zijn. Naar aanleiding van zijn verjaardag heb ik een jaar eerder besloten dat ik iets wou doen om hem te eren. In eerste instantie was ik angstig, onzeker en zenuwachtig. Ik wou iets groots en moois voor hem maken om postuum een weg te vinden voor mijn onvoorwaardelijke liefde die ik nog steeds voel.  Om de grote schare fans te bereiken, die me in al die jaren zonder Robert bleven ondersteunen, bedacht ik dat er naast een hommage ook een theaterprogramma moest komen  – die dus naar de fans toe ging. Met andere woorden: een reizend gezelschap. En dat is gebeurd.”

“Het is echt uniek dat iedereen respectvol en vol passie zich zo inzet voor het werk van Robert.”

Wat maakt het eigenlijk zo bijzonder?

“Het is ongelofelijk hoe mensen reageren als ze daadwerkelijk met het materiaal van Robert aan het werk gaan. De nummers lijken vaak heel eenvoudig en ook muzikaal voor de hand liggend,  maar de werkelijkheid is anders. Voor mij is het sowieso uniek om voor het eerst als producent met het werk van Robert aan de slag te zijn. Ik heb me gelukkig weten te omringen met een keur van professionele mensen. Zo doet Eddy Habbema de regie, Daan Wijnands de choreografie en schreef Ivo de Wijs het script. Allemaal mensen in het vak die hun sporen meer dan verdiend hebben. Het is echt uniek dat iedereen respectvol en vol passie zich zo inzet voor het werk van Robert.”

Kristof Rutsaert – weduwnaar van Robert Long

Aasgieren

Hoe omschrijf jij de erfenis van Robert?

“Eerlijk, ik heb wel eens gedacht dat het een vergiftigde erfenis is. Dat komt door de vele aasgieren, profiteurs en oneerlijke mensen die meenden aanspraak te kunnen maken op wat Robert heeft nagelaten. Gelukkig heb ik de narigheid een plek kunnen geven en kan ik me nu positief richten op mooie zaken. Wel heb ik altijd Roberts erfenis omschreven als “goud in mijn handen”. Het is een bijzonder en mooi repertoire, dat bovendien tijdloos is. Wel dient iemand de tijd te nemen om daadwerkelijk te luisteren wat Robert gezongen heeft. Maar de allermooiste erfenis van Robert is, dat hij mij totaal vrijgelaten heeft. Hij heeft totaal geen claim gelegd op wat ik zou moeten doen of niet moeten doen, dus ook niet met zijn muzikale erfenis.”

“Met een nog niet eerder uitgebracht nummer geeft Robert een zeer actueel antwoord op het beruchte Nashville pamflet.”

Wat is zijn betekenis als zanger en tekstschrijver volgens jou?

“Robert is volgens mij één van de grootste singer/songwriters die Nederland ooit gekend heeft. Hij heeft een oeuvre dat nog zeer actueel is en dat maakt het natuurlijk heel bijzonder. Ik ben er dan ook van overtuigd dat in de toekomst vele jonge talenten zijn nummers zullen coveren. Robert heeft voor een hoop mensen, homo of hetero, veel betekend door zijn vaak ruimdenkende teksten en oprechte visie op de liefde. Dat zijn geest niet verloren mag gaan, blijkt uit de actuele ontwikkelingen waarmee we als maatschappij een stap terug dreigen te zetten in de tijd vanwege het beruchte Nashville pamflet. Met het nog niet eerder op cd uitgebrachte nummer ‘De allermooiste plekjes’ geeft Robert hierop een zeer actueel antwoord. Het is een typische Robert Long-productie waarin hij op eigenzinnige, luchtige wijze de, helaas nog steeds niet geaccepteerde, liefde tussen twee mannen bezingt.”

Intens leven

Wat is jouw mooiste herinnering aan hem?

“Deze vraag is niet te beantwoorden. Ik heb legio mooie herinneringen. Van het huwelijksaanzoek tot me geborgen, begrepen en gesteund voelen bij een zeer persoonlijke ingrijpende gebeurtenis. Maar ook het brainstormen over een nieuw theaterprogramma, het voorlezen van teksten waarbij hij zittend op de grond het geschrevene onderbouwde. Onze eerlijkheid naar elkaar toe was heel direct en dat maakte het soms ook erg moeilijk en lastig. Maar wat is er dan mooier dan dat je lieve schat zegt: “Ik weet niet of het kan, ik denk het niet, maar misschien ga ik nu nog meer van je houden”. De bevestiging van elkaar graag zien was er elke dag, zonder dat het elke keer moest verteld worden. We bleven tot het eind brieven en kaarten naar elkaar sturen. We hebben een intens leven geleid.”

In de voorstelling komt een nummer dat Robert ooit in een theaterprogramma gebracht heeft, maar dat nooit eerder op cd is uitgebracht. “Het is een zeer persoonlijk nummer dat Robert voor mij geschreven had,” aldus Rutsaert. “Het nieuwe theaterprogramma zal dan ook een weergave zijn van bekend en minder bekend materiaal. De repetities zijn ondertussen in volle gang en ik verzeker je dat het een heel mooie voorstelling wordt. Weinig materiaal van Robert is op de plank blijven liggen. Hij bracht zijn nummers uit… of als hij niet tevreden was gooide hij het weg.

Robert Long, die in werkelijkheid Jan Gerrit Bob Arend Leverman heette, ging na zijn middelbare schooltijd als etaleur aan de slag bij de HEMA. Maar het was zijn droom om iets met muziek te doen. Hij was nog geen twintig toen hij zijn eigen band oprichtte. Later werd hij het boegbeeld van de band Unit Gloria. Vanaf 1971 zong hij solo onder zijn definitieve artiestennaam Robert Long (een naam die verwijst naar zijn lengte van 1.92 meter). Nadat hij de band de rug had toegekeerd nam een tamelijk onbekende zangeres zijn rol over. Haar naam? Bonnie St. Claire.

Zijn eerste solo-elpee ‘Vroeger of later’ (1974), werd meteen een grote hit. De liedjes kenmerkten zich door hun maatschappijkritische teksten, waarin met ironie de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld werden. In korte tijd steeg zijn naam tot grote hoogte van de hoogste regionen van de hitparades. Meer dan twee jaar stond de plaat tussen de meest verkochte albums. Honderdduizenden LP’s gingen over de toonbank. Zijn tweede album ‘Levenslang’ met daarop de onvergetelijke hit ‘Thorbeckeplein’ was ook weer een groot succes. Long’s naam was definitief gevestigd.


De theatervoorstelling ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ toert vanaf 1 februari vier maanden lang door het land. Kijk op www.robertlong.nl en www.impresariaatmariacvanloon.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

6 thoughts on “Robert Long is actueler dan ooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.