Syfilis: The great imitator

Syfilistest.nl moet mannen triggeren zich te laten testen

Syfilis is een rare soa: je kunt bultjes of vlekjes krijgen, een wondje bemerken en last hebben van algehele malaise. Echter: syfilis hoeft niet per se met klachten gepaard te gaan. En vanwege de verscheidenheid aan klachten wordt de diagnose weleens gemist. “Het is The great imitator,” zegt  Silvia Nieuwenburg van de GGD Amsterdam. Een nieuwe campagne moet helpen om de soa eerder op te sporen en te behandelen.

Tekst: Norbert Splint

Silvia is 27 jaar, arts en sinds november 2017 bezig met een promotieonderzoek naar syfilis onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Amsterdam. Samen met Arjan van Bijnen (37), communicatieadviseur binnen Soa Aids Nederland, met in portefeuille Man tot Man en het H-Team, heeft zij de campagne Syfilistest.nl opgezet.

Besmettingsgevaar

Silvia: “Sinds 2011 stijgt het aantal gevallen van syfilis. Met deze campagne proberen we allereerst mannen bewust te maken van het besmettingsgevaar en symptomen. Het doel is om het aantal besmettingen omlaag te brengen. Dit willen we doen door mannen die seks hebben met mannen te triggeren zich te laten testen: via de GGD, het Man tot Man Testlab of de huisarts.”

“Het probleem met syfilis is dat het soms lastig te herkennen is. Soms merk je er helemaal niets van.”

Het probleem met syfilis is dat het soms lastig te herkennen is. Soms merk je er helemaal niets van, of het gaat gepaard met symptomen die net zo goed op een andere aandoening zouden kunnen duiden, zoals bijvoorbeeld herpes. “Vandaar dat we syfilis The great imitator noemen. “

Toch zijn er wel symptomen aan te wijzen die vrijwel altijd duiden op een syfilis-infectie. Op basis hiervan is een online ‘symptomencheck’ ontwikkeld voor syfilistest.nl. Met deze symptomencheck kun je zelf online nagaan of jouw verdachte vlekje of wondje reden is om je naar de soa-poli te haasten. “We willen zo snel mogelijk syfilis vinden. Dan kunnen we behandelen en zo ervoor zorgen dat de infectie niet wordt doorgegeven aan anderen.”

Testen en behandelen

Behandeling is heel eenvoudig. Silvia: “Ja, je komt er snel weer vanaf. Met twee penicilline-injecties tegelijk ben je klaar”. Mocht je allergisch zijn voor penicilline, dan is er een alternatieve behandeling. Syfilis geneest niet vanzelf. Je kunt er dus jarenlang mee rondlopen zonder het te weten. Wie zich dus jarenlang niet heeft laten testen, doet er dan ook verstandig aan om dit weer eens te laten doen. Er wordt standaard getest op syfilis bij de GGD en Testlab. Bij je huisarts moet je er soms zelf om vragen.

De 35-plusser

Op zich is syfilis te voorkomen: door condooms te gebruiken verklein je de kans op besmetting, al sluit je het daarmee niet uit. “Je moet niet denken dat je nooit hoeft te laten testen op soa’s, omdat je altijd condooms gebruikt,” zegt Arjan. “Syfilis verspreidt zich door slijmvliescontact. Orale seks zonder condoom, maar ook bijvoorbeeld het wrijven van de penis tegen een anus – het zogenaamde rijden – kan dus al tot overdracht leiden.”

“Syfilis verspreidt zich door slijmvliescontact. Orale seks zonder condoom, maar ook het wrijven van de penis tegen een anus kan al tot overdracht leiden.”

Arjan legt uit dat syfilis vaker voorkomt bij mannen van boven de 35. “Mannen die seks hebben met mannen doen dat grotendeels binnen hun eigen leeftijdsgroep. Dat betekent dat bepaalde soa’s dus vooral binnen die populatie blijven circuleren. In de syfilistest.nl-campagne hebben we ervoor gekozen ons te richten op de Amsterdamse homoman van 35-plus die wel eens naar een (seks-) feestje gaat. Jongere mannen worden hopelijk ook aangesproken door de campagne, want ook zij kunnen met syfilis in aanraking komen.”

In een later stadium zal de campagne worden uitgerold over de rest van Nederland. Silvia: “Vergeet niet: bij de GGD Amsterdam zien we meer dan een derde van alle Nederlandse syfilis-gevallen. Vandaar dat we zijn gestart in Amsterdam.”

Campagne

Terug naar de campagne. Gekozen is voor neon-achtige posters (gemaakt door fotograaf/illustrator Rob Jacobs) die knalhard opvallen tijdens party’s waar je toch al door van alles wordt afgeleid. Ook is er een duidelijke site (www.syfilistest.nl) waar van alles over syfilis te vinden is: hoe krijg je het, hoe kan je het voorkomen en hoe kom je er vanaf. Hier kun je online checken of jouw symptomen mogelijk duiden op een syfilis-infectie.

Speciale aandacht verdient een hilarisch filmpje in het Nederlands en Engels waarbij de MSM-community wordt gerepresenteerd door Playmobil-achtige poppetjes in spannende circuit-outfits. “De doelgroep, mannen ouder dan 35 jaar in de party scene, moest zich er in kunnen herkennen, maar we wilden de 19-jarige bezoeker niet afschrikken. Wat we willen vragen is: hey, kijk eens regelmatig naar je lijf. Zie of voel je iets dat op syfilis zou kunnen duiden? Maak dan snel een afspraak bij de GGD. Vind je niets bijzonders maar heb je wel regelmatig seks? Dan blijft het advies regelmatig – twee tot vier keer per jaar, afhankelijk van hoeveel risico je loopt, testen bij de GGD, je huisarts of via een Man tot Man Testlab.”

www.syfilistest.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Syfilis: The great imitator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.