Jongeren komen op voor LHBT+ emancipatie bij SGP partijkantoor

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van het ondertekenen van het Nashville-akkoord door 250 gereformeerde kopstukken. Uit het maatschappelijk debat wat hieruit is ontstaan is één ding duidelijk, er is nog veel te winnen op het gebied van emancipatie. Onder deze gereformeerde kopstukken zat ook SGP-voorman Kees van der Staaij, wat in de media veel teweeg bracht. 

In reactie hierop kwamen vrijdagavond ruim 150 jongeren bij het Partijkantoor van de SGP in Rotterdam bijeen om te tonen dat de SGP ook liefde moest voelen. Olaf Kemerink (19) is een van de initiatiefnemers van de actie. Hij vindt het fantastisch dat zo veel jongeren de ludieke oproep van de Facebook pagina ‘Memes voor de Massa’s’ steunen.

‘Toen we die Nashville verklaring voorbij zagen komen, waren we in eerste instantie geschrokken. We wisten natuurlijk al dat de SGP het niet zo heeft met LHBT+ers maar deze verklaring was een pijnlijke herinnering daaraan. Daarom vonden we dat er een tegengeluid moest komen en hadden we spontaan een Facebook evenement aangemaakt.

“We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen op af zouden komen! Fijn dat al die mensen dit steunen.”

Mannenliefde

De protestactie begon met gastsprekers uit de LHBTI gemeenschap, die moedig en met lef hun persoonlijke verhalen vertelden aan de menigte. Als afsluiter werd nog verteld dat homodiscriminatie en -haat niet meer van deze tijd is. En dat de SGP-voorman maar eens mannenliefde moest voelen, waartoe het Facebook evenement ook opriep. Onder leiding van de emanciperende muziek van ABBA, Lady Gaga en Queen kwamen de potten met stoepkrijt tevoorschijn. Hiermee werden regenbogen en motiverende teksten gekalkt op de stoep van het SGP-partijkantoor.

Hart onder de riem

‘Hoewel onze actie tegen homofobie van SGP’ers als Van der Staaij is gericht, is het ook bedoeld als hart onder de riem voor LHBT+ ers in de Biblebelt. Wat nou als je als jonge homo opgroeit in een gereformeerd gezin, en in zo’n verklaring staat dat je geaardheid een zonde is? Daarom hoop ik dat die jongeren dit zien als een steuntje in de rug. En dat ze bij de SGP en in de kerkdiensten nog eens na gaan denken over hun standpunten.’

Organisator Kemerink tevreden terug op de actie. Wel beseft hij dat deze actie niet voor een omslag gaat zorgen in de mening van de SGP en zijn achterban.  ‘Dat is een missie op zichzelf, maar die strijd gaan we zeker aan.’

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.