Genomineerde musicalster Tony Neef: “mijn hobby is mijn werk”

Dit theaterseizoen speelt acteur Tony Neef de sterren van de hemel in de musical The Addams Family. Voor zijn rol als Oom Fester is hij genomineerd in de categorie beste mannelijke bijrol voor de jaarlijkse Musical Awards. Overigens heeft de vakjury de hitmusical ook tien andere nominaties toegekend. Tony Neef is beduusd: “Ik ben superblij.” De Gaykrant spreekt hem uitgebreid na de bekendmaking van de nominaties in het Amsterdamse Vondel CS.

Tekst: Paul Hofman

Wat is jouw eerste reactie op deze prestigieuze nominatie?

“Ik ben natuurlijk heel blij. Ik speel de rol van Oom Fester in The Addams Family en de zoektocht tijdens de repetities naar hoe ik dit excentrieke personage moest neerzetten, duurde nogal lang. Tijdens de laatste voorstelling voor de première had ik ‘m pas te pakken. Oom Fester is ooit opgegraven door zijn familie en sindsdien weer springlevend. Hij wordt regelmatig intens en oprecht verliefd op alles wat hem liefde schenkt, zoals de maan en hij heeft het excentrieke vermogen om met zijn fysiek elektriciteit op te wekken. Dus als hij een gloeilamp in zijn mond stopt, dan geeft die licht.”

“En toen dacht ik: Ik moet gewoon lief zijn.”

Wat maakt deze rol bijzonder voor je?

“Oom Fester is iemand die er heel grappig uitziet, maar dat is hij niet, vind ik zelf. Ik ben degene die contact heeft met de familie, maar ook met de voorvaderen en ik moet regelen dat het hele verhaal goed zal aflopen. En dat allemaal om de liefde te laten zegevieren. En toen dacht ik: Ik moet gewoon lief zijn. Toen mensen na de première op me afkwamen en zeiden dat ik zo schattig was en lief, dacht ik: Yes, got him!”

Johnny Kraaijkamp, Tony Neef en Pia Douwes als Gomez, Oom Fester en Morticia

Het is een musical waarin tolerantie het thema is. Heb jij wel eens te maken gehad met intolerantie?

“Eigenlijk kan ik me niet herinneren ooit iets met intolerantie te makken hebben gehad. Maar je weet dat het vaak  voorkomt, ondanks dat we hier in het o zo tolerante Nederland wonen. Soms voelt het alsof de tijd teruggedraaid is. Ik hou juist zo van verschil. Ik zal nooit iemand verzoeken zich naar mij te kleuren.”

Je bent nu op een leeftijd dat je niet meer de jonge prins kunt spelen, maar ook nog niet de oude opa. Voor jouw leeftijd zijn er minder rollen beschikbaar zoals je eens aangaf. In hoeverre maak je je zorgen?

“Ik maak me geen zorgen omdat ik ook nog zoveel andere dingen doe: ik spreek veel series en films in en ik schrijf teksten. Ook hou ik heel veel van liedjesprogramma’s die ik in het verleden heb gedaan, zoals Telkens Weer Het Dorp, Vroeger of Later en het afgelopen seizoen Weet Je Nog Wel met Ruud Bos en Maaike Widdershoven. Daar komt vanaf september tot en met december een tweede versie van. Ook Heidi und die Heino’s, door mij bedacht, gaat ook nog door. Als ik me alleen op musical had gefocust had, dan had ik soms geen werk gehad.”

Ook Heidi und die Heino’s, door mij bedacht, gaat ook nog door.

Lachend vertelt hij over Heidi & Die Heinos dat hij samen met collega’s Brigitte Nijman en Rolf Koster eind 2002 oprichtte. Het begon als een grap maar werd in korte tijd een rage. In een half uur kwam het gehele Duitse populaire cultureel erfgoed met de titel Jetzt geht die Party los  in een sneltreinvaart voorbij. Hilarisch en gedurfd was deze Aha-erlebnis zeker met hits als Rosamunde, Fiësta Mexicana, Du en Ein bisschen Frieden.

Over zijn plannen voor dit jaar zegt hij: “Tot 1 april is The Addams Family nog te zien van Groningen tot Heerlen en ook nog in Rotterdam, Breda en Amsterdam. Dan komt er nog een zomerproject aan waar ik nu nog niets over mag zeggen en dan dit najaar Weet Je Nog Wel numero twee.”

Voor rollen in verschillende producties moest je de afgelopen jaren je haar nogal eens afscheren. Wat doet dit met jou?

“Uh… voor The Addams Family heb ik mijn haar niet afgeschoren, maar heb ik een soort condoom op mijn hoofd. Voor Daddy Warbucks in de musical Annie heb ik mijn haar indertijd wel afgeschoren. Maar de eerste keer dat het ging regenen, schrok ik me helemaal een hoedje. Nu hoef ik dat niet meer mee te maken, maar zit ik voor iedere voorstellingen ruim een half uur bij de kap en grime.”

Kijkend naar zijn geboortedag is hij letterlijk een zondagskind. “Ik voel me gezegend dat ik al dertig jaar mijn geld kan verdienen met mijn hobby. Maar er is wel hard voor gewerkt.

Meer informatie over de musical? Ga dan naar: www.theaddamsfamily.nl

Ook dit jaar kan het publiek bepalen welke musical van het afgelopen seizoen, de beste is. Dit kan via de AD Publieksprijs voor Beste Musical. Jouw stem kun je tot en met 23 januari ’s avonds uitbrengen op www.admusicalawards.nl. De prijsuitreiking vindt die avond in het RAI Theater in Amsterdam plaats en wordt live uitgezonden door AVROTROS op NPO1.


De Broadway hit-musical THE ADDAMS FAMILY is gebaseerd op de personages gecreëerd door Charles Addams. De Nederlandse bewerking is gemaakt door Jon van Eerd. De musical vertelt het verhaal van de vreemde en geweldige Familie Addams die tot leven komt in Het is de nachtmerrie van iedere vader. [dit is onduidelijk] Wednesday Addams, de ultieme prinses van de nacht, is verliefd op een lieve, slimme, knappe jongen uit een zeer goed milieu. Haar ouders hebben hem echter nog niet ontmoet en om het nog erger te maken vertelt Wednesday haar vader over haar verliefdheid, maar smeekt hem het niet aan haar moeder te vertellen. Voor het eerst heeft vader Gomez een geheim voor zijn vrouw Morticia. Alles verandert op de avond wanneer de Addams Family een dinertje geeft voor de “normale” familie van het vriendje en zijn ouders.


 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.