Transgenders in de sport

Vorig jaar schreef ik dat mijn kids meededen aan een heuse showschaatscursus. Ze mochten er zelfs vol glitter en glamour een show schaatsen  en veel te laat naar bed. Dit jaar waren er plannen tot ouders pesten. Finnley had besloten tot hardrijden en Skylanne had het showschaatsen opnieuw omarmd. Dat werd het hele seizoen bibberden  op koude bankjes in een onmogelijk zaterdag dans, waarbij we van scouting naar ijsbaan reden en weer terug om elk kind in het juiste klasje te krijgen. Om dat luister bij te zetten werd aan het eind van het seizoen een spetterende afsluiter bedacht.

Samen op één avond

Om ons een plezier te doen hebben de organisatie van de Kleine Sterren Schaatsen Ook schaatsshow en de hardrijverenigingen die samen de Kinder Elfstedentocht organiseren dat samen op dezelfde zaterdag gepland. De KSSO was op de hockeybaan tenslotte, en de rondjesrijdende kinderen hadden de baan aan de buitenkant van de Uithof beschikbaar. Plek zat. Dat is.. als je niet één van je kinderen op noren op de ene baan moet krijgen en op hetzelfde tijdstip de andere in kunstschaatsen en kostuum op de andere baan.

Gelukkig hebben onze kinderen twee ouders, en bovendien nog een oudere zus die af en toe wil bijspringen. We leverden Sky af bij de begeleiders van de show, die haar in de kleding en de schmink zou stoppen. Tegen de tijd dat Finn zou starten bij de elfstedentocht zou Jurre aldaar aanmoedigend langs de kant staan met video in de aanslag, terwijl Lyka en ik op datzelfde ogenblik klaar zaten op de heerlijk harde plastic stoeltjes langs de baan van Skylanne met onze telefoon in de hand. Later die avond konden we dan elkaar verblijden met elkaars videobeelden, om er zo toch een beetje bij te zijn geweest.

Transgenders in de sport

Finnley, uitgedost in zijn mooiste drakenpak was al gauw op weg voor zijn rondjes naar de elf steden. Lyka en ik zaten klaar voor mijn showmeisje die schaatste als aapje op junglebook, Zoals dat gaat met gedachten als je je vergaapt aan schaatsers bedenk ik me ineens: hoe zit dat eigenlijk met transgenders in de sport? Wat nou als Sky door wil gaan met schaatsen, en er een beetje goed in wordt? Is haar gender dan een issue? Hoe zit het eigenlijk überhaupt met transgenders in de sport? Gaan er dan mensen klagen dat er een biologische man bij de vrouwen meedoet?

Ik ben duidelijk niet de enige die me dit afvraagt. Er is zelfs een heuse wikipedia pagina over te vinden. Het blijkt dat er vooral moelijk gedacht wordt over transgender vrouwen. Die zouden mogelijk hogere testosteron niveaus hebben, en door hun mannelijkere bouw een voordeel kunnen hebben boven cisgender vrouwen. Omdat sport soms gaat over honderdsten van seconden wil men elke vorm van oneerlijkheid uit kunnen bannen. Opvallend is dat transmannen bijna nergens worden genoemd. Blijkbaar wordt de transitie van vrouw naar man in geen enkele sport als voordeel gezien. ***)

De regeltjes

Het NOC*NSF heeft er regels over en onderscheid daarbij topsport van breedtesport. Met dat laatste wordt het sporten van ons allemaal bedoeld, iets wat iedereen (in theorie) kan doen, gewoon ter recreatie. We lezen daar gelukkig dat eenieder mag deelnemer in de categorie van zijn gewenste gender. Sky mag dus tot in lengte van dagen bij de meiden blijven turnen als zij dat wil. Maar stel nu dat ze heel goed blijkt te zijn en verder wil? Dan zijn er andere regels.

Zo moest een transgender topsporter  voorheen voor de wet van geslacht gewijzigd zijn, een geslachtsoperatie gehad hebben en aan de hormonen zijn. In 2015 is dit aangepast onder andere omdat het verkrijgen van een door de wet erkende geslachtswijziging in sommige landen nogal lastig is en omdat je zo stelt dat iedereen een operatie moet ondergaan, ook als de transgender in kwestie die piemel wel prima vindt. Nu moet er vooral aangetoond worden dat je testosteron levels benenden een bepaald punt liggen. Toch worden hier ook (na enig zoeken) transmannen genoemd. Het nemen van testosteron is normaal gesproken namelijk verboden in topsport en geldt als doping. Maar een transman, of iemand die intersekse is, die die testosteron niet van geboorte heeft meegekregen, heeft dat heel zijn leven nodig als medicijn. Daar blijkt een mooie doktersverklaring voor te bestaan.

Hoe zit dat met kinderen

Zo te lezen is meedoen topsport nog een ingewikkeld dingetje voor transgenders. Gelukkig is mijn kind nog jong. Dat jong zijn is waarschijnlijk ook precies waardoor wij die problemen niet echt gaan krijgen. Deze regels zijn namelijk vooral opgesteld voor transgenders die ná hun puberteit in transitie gaan, als je de hormonen van je geboortegeslacht al hebt. Als onze Sky tegen die tijd ook die kant op wil, dan krijgt ze die mannelijke puberteit met bijbehorende testosteron levels helemaal niet, en hoeft er dus ook niet gezeurd te worden over oneerlijke strijd op het turntoestel of de ijsbaan. Hoe fijn is het bovendien, dat mijn kinderen niet om topsport talen, en gewoon leuk bezig zijn eigenlijk veel belangrijker vinden.

Zoals het schaatsen van die show, met al die mooie lichtjes, en het halen van elf stempels voor elf steden. Want zeg nou zelf, wie wil er nu topsport als je op je vrije zaterdagavond gewoon leuk rondjes mag schaatsen, met chips en limo toe?


**) Het idee achter een mini elfstedentocht is even eenvoudig als geweldig. Je verbouwd de 400meter baan tot een 1km lange schaatsbaan. Je zet er kartonnen huisjes op om onderdoor te schaatsen, bruggen om over te klunen, geeft de kinderen koek en zopie en elk rondje een stempel op hun elf steden stempelkaart. Voeg er wat muziek van de plaatselijke harmonie aan toe, laat de deelnemers zich verkleden (dat schijnt traditie te zijn op de laatste schaatsdag) en geef ze aan het eind een elfstedenkruisje. Iedereen blij en gelukkig.

***) Is dat echt zo? Ik vraag me af of een kunsschaatsende of dansende transman niet voordeel kan hebben bij de sierlijkheid die hij als opgroeiende vrouw mogelijk heeft aangeleerd? Maar ja, heeft niet gewoon iedereen zjn eigen specialiteit, de een op sierlijkeheid en de ander misschien meer op snelheid, of techniek? (Maar misschien moet je het mij niet vragen, ik ben sowieso voor een meer relaxtere manier van omgaan met sport, iets wat topsport toch een beetje in de weg staat :-))

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.