Ongewenste festivalgasten

In de week waarin bijna iedereen zich verslikte in de Nashville-verklaring en de ondertekening daarvan door Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) stond een aantal mannen voor de Rotterdamse rechter. Deze mannen zijn de de LHBT+ community nog minder goed gezind. De groep bestond uit Wail el A., Nabil B., Morat M., Hardi N., Shevan A. en Nadim S. De verdachten, tussen de eenentwintig en vijfendertig jaar oud, worden beschuldigd van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Justitie kwam de groep op het spoor door infiltratie. Onder andere onklaar gemaakte wapens en kunstmest voor het maken van een bom werd door een infiltrant aangeleverd. Echter: “Hoe anders zou dat zijn geweest als de verdachten door een ander waren geholpen,” aldus de officier van justitie. “Dan hadden we wellicht wel te maken gehad met een aanslag, waar vele tientallen doden te betreuren waren geweest.” Juridisch wordt dit nog een interessante kwestie.

Amsterdam Pride een doelwit

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met Kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen tijdens een evenement. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement de verdachten op het oog hadden. Vermoedelijk was de Amsterdam Pride een doelwit, stelt bijvoorbeeld RTL nieuws.

Er waren concrete plannen hoe de aanslag eruit zou zien: de terroristen zouden met Kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen. Eén van de terreurverdachten, Hardi N., was hier het duidelijkst over. Hij had aan de infiltrant laten weten dat ze naar meerdere festivals hadden gezocht om een aanslag te plegen. Hij zei ook dat ze met z’n vijven waren, een Kalasjnikov nodig hadden en voor iedere persoon en een pistool. Ook bestelde hij vier handgranaten per persoon, voor iedere man een zelfmoordvest en een bom die in een auto op afstand tot ontploffing gebracht zou moeten worden. De infiltrant zei dat dit ‘geen probleem’ was.

De verdachten stonden te popelen

Hardi N. werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot vierentwintig maanden cel, waarvan eenentwintig maanden voorwaardelijk voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was. Waïl el A. en Nadeem S. werden in 2015 veroordeeld voor een uitreispoging naar Syrië. Morat M. is de halfbroer van Abdelkarim el A., een beruchte Syriëganger die in het verleden opriep tot een ‘stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid, zo meldt de Volkskrant. De verdachten stonden, aldus wederom de Volkskrant, te popelen om hun plannen ten uitvoer te brengen.

Nou heb ik natuurlijk niet het flauwste vermoeden uit naam van welke ideologie Wail el A., Nabil B., Morat M., Hardi N., Shevan A. en Nadim S. handelden. Wel denk ik dat Kees van der Staaij een dolend schaap is dat wat ver zijn kudde is afgedwaald en wacht op een Goede Herder om hem terug in zijn hok te voeren. Daar ben ik minder bang van dan van de hier besproken ongewenste festivalgasten.

Norbert Splint 


Norbert Splint

Norbert Splint (1969) is tekstschrijver en journalist. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde in 2015 de roman ‘De ZorgPartij’. Vorig jaar kwam zijn verhalenbundel ‘Dood kind’ uit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.