Uitspraak rechter in zaak antihomoflyer wekt beroering

Strafrechtadvocaat Sidney Smeets: “Het wordt tijd dat de wetgever en de rechtspraak de LHBT+ -gemeenschap veel duidelijker rugdekking geeft.”

Tekst: Paul Hofman

Het was in oktober vorig jaar in Amsterdam-West het gesprek van de dag. Onder vierduizend huishoudens waren honderden flyers verspreid die een sterk anti-homo karakter hadden. Hierin werd onder meer gewaarschuwd voor het adopteren van kinderen door LGBT+ -ers. Het leverde een golf van protesten op. Maar dat doet de uitspraak van de rechter nu ook. Strafrechtadvocaat Sidney Smeets is verbouwereerd. “Wetgever en rechtspraak moeten duidelijker rugdekking geven.”

Boete 

Vorige week stonden de drie verspreiders voor de rechter. De mannen Slahattim Y. en Cegis E., beiden 31, en Erdal A. (41), kregen van de rechter 500 euro boete opgelegd. Dit was een andere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist. Deze had namelijk veertig uur taakstraf gevorderd, omdat een boete de mannen niet persoonlijk zou raken. Het vermoeden was dat het bedrag van de boete door anderen zou worden betaald. De rechter oordeelde echter anders. Motivatie: voor deze stelling was geen bewijs.

“Vrijheid van godsdienst moet wijken”

Zelfmoord

 Volgens de verspreide flyers zouden geadopteerde kinderen van homostellen veel vaker te maken krijgen met seksueel misbruik. Ook zouden zij vaker depressief zijn en zelfmoord plegen. De rechter rekende dit de verdachten zwaar aan. “Het is zeer kwalijk dat zij homoseksuelen in verband hebben gebracht met een ernstig misdrijf, namelijk kindermisbruik op grote schaal.” Ook druiste de flyer volgens de rechter in tegen de ‘in onze samenleving gerespecteerde normen en waarden’.

Strafrechtadvocaat Sidney Smeets (Spong Advocaten) zegt hierover: “Het blijft in ons land lastig dat bij botsende grondrechten religie een geprivilegieerde positie lijkt in te nemen. Wellicht kan dat verklaard worden door het feit dat religie wél expliciet in het discriminatieverbod in artikel 1 van onze Grondwet staat, maar seksuele en genderidentiteit niet. Juist nu we om ons heen zien dat rechters weinig oog hebben voor homofobie, onlangs noemde de Rotterdamse rechter schelden met ‘kankerhomo’ nog dagelijks taalgebruik en niet homofoob, is het zaak dat hard wordt opgetreden in die gevallen waarin wél vast staat dat de wet is overtreden.”

“Religieuze homohaat wordt vergoelijkt”

Onbegrijpelijk

“Dat is het onbegrijpelijke aan deze uitspraak. De rechter stelt vast dat er strafbaar is gehandeld, maar laat de verdachten wegkomen met een geldboete waar ze niets van voelen. In het licht van de deze week bekend geworden Nashvilleverklaring stemt dat pessimistisch over de bescherming die de LHBT-gemeenschap van de Nederlandse rechter mag verwachten. Dat is overigens niet nieuw, ook de religieuze homohaat van Leen van Dijke en Imam El Moumni werden door de Nederlandse rechtspraak vergoelijkt onder het mom van de vrijheid van godsdienst. Het wordt tijd dat de wetgever en de rechtspraak de LHBT+ -gemeenschap veel duidelijker rugdekking geeft. Bij botsing van grondrechten moet de vrijheid van godsdienst mijns inziens altijd wijken voor de vrijheid van anderen van godsdienstige haat gevrijwaard te blijven.

Advocaat Sidney Smeets stond vorig jaar de twee met een betonschaar mishandelde Arnhemse jongens bij. Zelf is Smeets al jaren uit de kast. In een eerder interview met ons zei hij: “Uit eigen ervaring weet ik hoe diepgeworteld en subtiel homofobie in onze samenleving is.”

Sidney Smeets is een actief twitterende togadrager en te volgen via twitter @advocaatsmeets.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.