Het belang van homoseksualiteit

Vrienden zijn vrienden omdat ze van elkaar houden. Ze noemen het kameraadschap, maar het is gewoon liefde, een woord dat meer recht doet aan het gevoel van verbondenheid.  Ook een zelfbenoemde hetero voelt onbaatzuchtige liefde voor zijn boezemvriend. Als er geen liefde zou zijn, was er ook geen vriendschap. Elke vriendschap tussen twee mannen of twee vrouwen die berust op affectie is feitelijk een homoseksuele relatie, ook als de seks niet wordt geconsumeerd.

Vriendschap ontstaat onder invloed van hormonen, dezelfde die onze seksualiteit bestieren, zoals het liefdeshormoon oxytocine. Vriendschap, ook die tussen mannen, komt tot stand onder invloed van sekshormonen. Dit is de reden dat  een vriendschap bij aanvang al seksueel is, ook als we ons daar niet van bewust zijn. Zodra mannen lange tijd dicht op elkaar zitten, door hun werk bijvoorbeeld als militair of in de gevangenis, ontstaat wederzijdse sympathie met als gevolg dat zij een seksuele relatie met elkaar aangaan, ook als zij voor die tijd zo’n relatie nooit hadden overwogen.

Plato: Symposium

Het belang van homoseksualiteit wordt zwaar onderschat en niet begrepen. Het is de meest natuurlijke manier om bondgenootschappen aan te gaan. Dit wisten oude volkeren ook al, maar het waren de Oude Grieken die dit fenomeen voor het eerst op schrift stelden. Plato schreef in zijn Symposium dat mannen van nature elkaars gezelschap zoeken en zo tot grote prestaties komen, hun overeenkomsten zijn tevens hun kracht. In oorlogen laten zij elkaar nooit in de steek.

Spagaat

Moderne legers zitten in een spagaat, omdat dit “Griekse principe” inderdaad valide is, maar tegelijk in strijd is met de christelijke moraal. “Don’t ask don’t tell” is hierbij de tussenoplossing. In zijn boek Ethica Nicomachea beschrijft Aristoteles hoe vrienden met elkaar om dienen te gaan. Ook hij was er al bekend mee dat seksuele inprenting gehechtheid bevordert. Zelfs twee mannen die zeggen hetero te zijn en uit nieuwsgierigheid een homoseksuele ervaring hebben, zullen daarna nooit meer loskomen van deze behoefte. Dit maakt dat het woord hetero een begrip is dat geen garantie biedt.

“Vriendschap is in wezen een partnerschap. Een man staat in dezelfde verhouding tot een vriend als tot zichzelf. Het besef van zijn eigen bestaan is goed, en daarom is ook het besef van het bestaan van zijn vriend goed. Dit besef wordt geactualiseerd (concreet gemaakt)  door middel van geslachtsgemeenschap.”

 “De vriendschap tussen vrienden met een goede inborst is goed, en groeit naarmate zij meer seks met elkaar hebben”

(But the friendship of the good is good, and grows with their intercourse.”, Vertaling H.Rackham) (“sunauxanomenè tais homiliais”, homila-geslachtelijke omgang)

Wat hierboven staat zie je meestal niet in de populaire vertalingen terug. Het taboe op homoseksualiteit leeft zelfs in het moderne westen nog steeds sterker dan de waarheid achter de oorspronkelijke Griekse – nota bene tevens westerse – tekst.

Homoseksuelen als aparte groep

Onze samenleving is opgebouwd uit tal van bondgenootschappen, grote en kleine. Ieder mens heeft behoefte aan een verbond met iemand met wie hij of zij zich kan identificeren. Dat wil niet zeggen dat het andere geslacht daarom maar genegeerd moet worden, maar de meest persoonlijke zaken bespreken mannen – of vrouwen – toch liever met elkaar. Homoseksuelen als een aparte groep bestaan daarom ook niet, want dat zijn we in wezen allemaal. Seks bevordert het groepsgevoel. Zonder dat val je buiten de groep en overleef je het in een primitieve samenleving niet. De antropologie kent daar genoeg voorbeelden van. Het is een natuurlijke overlevingsstrategie, een oerinstinct waar we nu kennelijk niets meer van begrijpen.

Religie heeft ons zicht op de werkelijkheid danig ontnomen. Ze vernietigt menselijke overeenkomsten en onderscheidt in plaats van dat ze verbindt. Seksualiteit daarentegen verbindt in alle opzichten. Het brengt rust en evenwicht in een samenleving. Een opsteker voor onze wereldleiders. Even voor de strijd met elkaar het bed in, net als de bonobo’s.

Guus Fennet

Wel een orgasme, maar nooit meer oorlog. Wie kan daar nu tegen zijn?

Guus Fennet

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Het belang van homoseksualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.