Mohan Verstegen | ProfieLHBT+

Dokter of Militair?
Geadopteerd uit India of Nederlander?
Analytisch of sociaal?
Genuanceerd, maar duidelijk.
Zuid-Limburger, Amsterdammer, Nederlander, Europeaan of wereldburger?
Vriend of zoon van?
Sporter, epicurist en parttime mooiboy.
Anders en toch hetzelfde.
Ik ben Mohan Verstegen en ik ben mezelf.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Mensen vinden mij een sterke persoonlijkheid. Ik ben communicatief vaardig, sociaal en analytisch. Toch was of ben ik ook wel eens zwak. Ik was te zwak om eerder uit de kast te komen. En als mensen slechte dingen zeggen over gekleurde mensen, doet dat soms pijn. Is dat erg, die zwakte ? Nee. Het maakt me mens. En tussen de zwaktes door, word ik sterker.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn vader en Barack en Michelle Obama. Alle drie hebben mij geleerd sociaal te zijn. Om op te komen voor de minderheden en zwakkeren. Barack en Michelle Obama hebben me getriggerd om een voorbeeldfunctie te vervullen: je kunt anders zijn, maar nog steeds gewaardeerd worden en succesvol zijn.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben homo en man. Met mannelijke en vrouwelijke trekjes. In Nederland is er wel acceptatie, maar ik kan me er enorm aan storen dat je wel homo mag zijn, maar je dan wel mannelijk moet gedragen (denk: een beetje gay is ok…).

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, als dat nodig is. Je kunt op die manier boven de massa uitstijgen. Maar je kunt hiermee ook je verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeld zijn voor anderen.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Humor. By far!

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat bijna niemand negatieve reacties had toen ik uit de kast kwam. Ik besef iedere dag weer dat ik bevoorrecht ben. Ik heb mensen om me heen die van me (zijn blijven) houden. Ik heb een goede baan en daardoor genoeg cash op de bank. En ik ben gezond. Dit gun ik iedereen.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Niet het meest negatieve, maar wel het meest voorkomende: ik denk dat mensen soms vinden dat ik minder mezelf mag zijn. Dat je je minder extravert of minder vrouwelijk of juist blanker moet gedragen. Schijntolerantie is in Nederland een van mijn grootste ergernissen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Helaas komt verandering niet van vandaag op morgen. Ik denk dat we verschillende netwerken (bijvoorbeeld van vrouwen, van gekleurden, noem maar op) moeten gaan verbinden. Kijken naar gemeenschappelijkheden – en van daaruit groeien naar een inclusieve samenleving. Goed verhaal: maar hoe dan? Dit begint bij iemand die de bal oppakt. Die hier echt werk van gaat maken. Een nieuwe Geert Wilders. Maar dan totaal anders.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die wat betekend heeft voor mensen. Zowel voor individuen als voor groepen. Iemand die heeft verbonden.

10) Wat is je motto?

Care, grow and be yourself !


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Door: Norbert Splint

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.