Chrissy Lee: ‘’De Pride Song 2019 wordt een glitter-unicorn-LHBT-party.’’

Gedurfd, vulgair en sexy. Dat is hoe de Zwitsers-Nederlandse Chrissy Lee (23) zichzelf en haar muziek omschrijft. Begin dit jaar kwam haar eerste single Fueled by the Rush uit: een powersong waarmee ze aan haar pesters van vroeger en de rest van de wereld laat weten trots te zijn op zichzelf. Met diezelfde attitude werkt zij nu aan de officiële Pride Song voor 2019: ‘’Het wordt een glitter-unicorn-LHBT-party met de boodschap dat iedereen gelijk behandeld dient te worden’’.

Tekst: Heleen Zijlstra

Zo extravagant als haar muziek en optredens zijn, zo bescheiden is Chrissy Lee, of misschien moet ik Marije (haar niet-artiestennaam) zeggen, over de telefoon. Sinds haar tiende woont de zangeres al niet meer in Nederland, maar in Zwitserland. Ondanks haar nagenoeg perfecte uitspraak, verontschuldigt ze zich tot wel drie keer voor haar Nederlands.

Binnen die tien jaar heeft ze al heel wat bereikt op muzikaal gebied: op haar zesde had ze haar eerste optreden en met acht jaar begon het schrijven van eigen liedjes. ‘’Mijn eerste nummer heette You don’t really love me en ging over een jongetje op wie ik verliefd was. Wel grappig, want nu vind ik piemels maar vies en ben ik verloofd met de mooiste vrouw van de wereld.’’

“Mijn eerste nummer ging nog over een jongetje op wie ik verliefd was”

Ondanks haar muzikale jeugd, kan Marije van een gemakkelijke kindertijd in Nederland niet spreken. ‘’Ik werd op de basisschool veel gepest en daardoor voelde ik me altijd anders. Op mijn hals heb ik een aardbeienvlekje en kinderen vonden dat er gek uitzien. Ze vertelden me dat ik lelijk was en hyper vanwege mijn ADHD. Op een gegeven moment was het zo erg dat mijn klasgenootjes een haatclub tegen mij hadden opgericht: er ging een lijst rond die werd ondertekend door iedereen die mij zogenaamd haatte.’’

Hoe ben je omgegaan met de pesterijen?

‘’Een tijd lang durfde ik niet meer naar school. Ik kreeg paniekaanvallen en ging hyperventileren als ik wel op school was. Daar werd ik dan juist weer extra mee gepest. Ik ben toen heel jong al naar de psycholoog gegaan. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn de dingen waar ik om gepest werd juist hetgeen waar ik trots op ben: op het podium kan ik mijn ADHD goed gebruiken en dat aardbeienvlekje vind ik nu alleen maar mooi. Maar als je jong bent, denk je dat je het pesten verdiend hebt. Ik ging gewoon geloven dat ik een slecht persoon was. Dat vergeet je je hele leven niet meer en daarom is pesten een heel groot thema in mijn leven geworden en zo ook in mijn muziek.’’

“Ik werd zo erg gepest dat er zelfs een haatclub was opgericht”

Hoe beïnvloedt het pestthema jouw muziek?

‘’Ik vind acceptatie het belangrijkste dat er bestaat. Liefde voor je medemens. Je kunt niet zomaar zeggen: die persoon is anders dus dat is raar, dat klopt niet. Fueled by the Rush was echt een nummer voor mezelf, om te laten zien wie ik ben en dat ik trots ben. Als ik dat zing voelt het alsof ik alle pesters van vroeger eindelijk mijn mening vertel en dat voelt heel krachtig. Ook zou ik in de toekomst meer aandacht willen besteden aan pesten op scholen, dat ik op bezoek ga om met kinderen te praten. Voor mij gaat muziek maken echt niet alleen om de muziek. Ik zou mijn bekendheid graag gebruiken om dingen te veranderen in de wereld.’’

Beluister ‘Fueled by the Rush’ via Spotify.

‘’Het maken van een Pride Song is voor mij ook belangrijk. Ik kom uit een redelijk strenge familie en mijn broertje is homo. Op zijn zestiende kwam hij uit de kast en niemand wilde meer iets met hem te maken hebben. Zelf heb ik daarom ook lang mijn mond gehouden. Tot mijn vader twee jaar geleden boos werd toen hij zag hoe ik afscheid nam van mijn ex-vriendin in de auto. Dat was vreselijk. De eerste dagen waren heel moeilijk, maar inmiddels accepteert mijn familie ons. Met de Pride Song wil ik iedereen blij maken, met welke seksuele oriëntatie ook. Er is nog nooit eerder een officiële Pride Song geweest dus we proberen echt iets nieuws. Het wordt in ieder geval een nummer met een goede boodschap en als je ernaar luistert ben je gelukkig. Meer mag ik er nog niet over zeggen.’’

“Nu ben ik juist trots op de dingen waar ik om gepest werd”

 Hoe ziet een optreden van Chrissy Lee eruit?

‘’Ik ben helemaal niet saai,’’ vertelt ze lachend. ‘’Graag heb ik opvallende en kleurrijke shows. Ik wil dat mensen mijn optredens echt meemaken als belevenis. Daarom treed ik op met dragqueens, goede dansers en mensen met kostuums. Ik ben echt zo’n meisje dat gek is op roze en glitter en dat zie ik graag terug op het podium.’’

‘’Ook provoceer ik graag met mijn optredens: ik gebruik expres dragqueens omdat ik wil dat mensen ze zien en erover gaan praten. In Zwitserland ligt namelijk nog best een taboe op dragqueens: veel mensen vinden het vreselijk, maar ik wil laten zien dat ieder mens mag zijn hoe die wil zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst bij een interview in een Zwitserse talkshow een dragqueen aan een hondenlijntje meegenomen. Er zijn gelukkig veel goede reacties op gekomen maar ook mensen die zeiden: ‘’Wat is dat voor vies ding, dit kan toch niet?’’ Ik doe dat juist zodat mensen erover gaan nadenken. Want is dat nou echt zo spannend en vreemd, een dragqueen? Dat is ook gewoon maar een mens.’’

“Met mijn muziek wil ik acceptatie in de wereld vergroten.”

Zou je graag meer focus op LHBT-acceptatie zien in de artiestenwereld?

‘’Momenteel denk ik dat het best een hot topic is in de muziekwereld. Je hebt nu het nummer Girls, Girls, Girls van Rita Ora, ik vind Miley Cyrus een goed voorbeeld en Lady Gaga heeft heel veel vrijgespeeld op het gebied van genderidentiteit en jezelf zijn. Natuurlijk kan er nog veel veranderd worden, maar we zijn op de goede weg. Ik hoop dat ik ook een rol kan spelen bij het inspireren van jonge LHBT-ers en bij mensen in hun acceptatie richting anderen. Ik vind muziek maken belangrijk, maar ik ben niet alleen een zangeres. Er zit een mens achter Chrissy Lee met een boodschap.’’

Chrissy Lee op Instagram

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.