Philippe Elan zingt sterren van de hemel

Halverwege de jaren tachtig ontmoet een mooie Franse jongen tijdens zijn vakantie in Amsterdam de liefde van zijn leven. Niet veel later gaat hij samen wonen met zijn prins op het witte paard en omarmt zijn nieuwe vaderland. Sindsdien raakt zijn carrière in een stroomversnelling en is Philippe Elan het boegbeeld van het Franse chanson in ons land geworden. In een gesprek met De Gaykrant vertelt hij kort over zijn leven, muzikale loopbaan en ‘de gele hesjes’. 

Tekst: Paul Hofman

Breeduit lachend komt hij het Franse restaurant Le Pain Quotidien binnenlopen. Tussen de repetities door neemt hij alle tijd voor De Gaykrant. Wie hem op het podium ziet zingen, zou niet denken dat de zanger de zestig met rasse schreden nadert. Zijn sonore, warme stem en zijn charmante uitstraling, doen nog steeds menig vrouw en zeker ook menig mannenhart op hol slaan. Dit theaterseizoen heeft hij het razend druk. neemt hij in zijn solo-programma ‘Ma France en chanson’ de luisteraar mee op reis door zijn muzikale leven.

Hoogtepunt

Zijn optreden begin februari volgend jaar in het Haagse Paard (voorheen Paard van Troje) wordt ongetwijfeld een hoogtepunt. Daarbij zal hij als solist worden begeleid door het zestig koppige Haagse Residentie Orkest. Het is een jongensdroom die uitkomt, zegt hij trots. De voorstelling heet ‘Chansons magnifiques’ en hierin zal hij Franse liedjes zingen. “Voor mij is het ook een grote uitdaging, om het maar zachtjes uit te drukken.

“Ik ben chanteur pur sang’

Hij weet het goed in te passen in de tour ‘De uitdaging” die toevallig zo heet. Hierin deelt hij het podium met de Spaanse zangeres/gitarist Maria Marin. “Twee verschillende genres ontmoeten elkaar. Het is heel bijzonder want niet eerder werden de stijlen flamenco en chanson zo gecombineerd. Tal van onderwerpen zullen, naast de liedjes, de revue passeren. In deze voorstelling treed ik buiten gebaande paden en verbreed ik letterlijk mijn horizon. Hoewel onze stijl en zang verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten.” Marlin brengt ons in Spaanse sferen met het luide geklak van haar flamenco hakken. Philippe staat voor de vertolkingen van het Franstalige lied.

Nerveus

Of hij zenuwachtig is? “Mwah, het is best spannend.” Relativeert: “Maar wel een gezonde spanning hoor.” De voorbereidingen voor het concert op 2 februari zijn nu al in volle gang. “Er zijn arrangementen speciaal voor mij gemaakt en dat betekent veel repeteren.” Enthousiast: “De lading klanken veroorzaakt door de cello’s, piano, harp en violen van het orkest gaan je absoluut raken.”

Ben je chanteur of chansonnier? “Daarover bestaat veel verwarring. Een chansonnier is in Frankrijk meer een cabaretier, iemand die liedjes maakt over de politiek. Het woord ‘chansonnier’ is typisch iets dat ik na dertig jaar in Nederland nog steeds niet begrijp. Ik ben een chanteur die alleen maar liedjes zingt.” Natuurlijk heeft hij wel een mening over de politiek maar daar praat hij in zijn voorstellingen niet over.

“President Macron luistert niet”

Gele hesjes

Terwijl we met elkaar praten in zijn favoriete zaak Le Pain Quotidien vinden in ‘zijn’ vaderland hevig protesten plaats waarbij inmiddels dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het baart hem grote zorgen. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet. Zijn Franse bloed kookt als hij verontwaardigd zegt: “Ik kan me verplaatsen in de demonstranten. Alleen het geweld keur ik af. President Macron communiceert heel slecht. Hij luistert niet en is ronduit arrogant. Het vertrouwen van de Fransen in de politiek is volledig weg. Ik vind het tragisch dat het zover gekomen is. Frankrijk kent grote problemen; de gezondheidszorg, immigratie en de armoede.” Hij stipt het verschil tussen Frankrijk en Nederland voorzichtig aan. “De volksaard is anders. In Nederland praten de mensen meer en gaan minder snel de straat op. In Frankrijk communiceren ze slecht en gaan meer de straat op. Het zou omgekeerd moeten zijn.”

De dag na ons interview vertrekt hij weer naar zijn familie in Gers. Dan kan hij zich in alle rust voorbereiden op het komende, voor hem ongetwijfeld sprankelende nieuwe jaar.


Philippe Elan wordt in 1960 in Frankrijk geboren. Van jongs af aan wil hij zanger worden. Elan is 26 als hij naar Nederland verhuist. In 1986 maakt hij een vliegende start door het chanson concours van de Alliance Française wint. Zijn debuutalbum wordt in 1991 bekroond met een Edison. Elan is veelvuldig te horen en te zien op radio en televisie. Door de jaren heen werkt hij met verschillende muzikanten als Cor Bakker, Louis van Dijk en de Johan Willem Friso Kapel. De afgelopen jaren was hij in theaters te zien met Liesbeth List, Laura Fygi en Therèse Steinmetz.

www.philippe-elan.com

Foto’s: René Wouters

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.