Alcides Jackson | ProfieLHBT+ 

Alcides Jackson zag 37 jaar geleden het levenslicht op het zonnige Aruba. Op zijn negentiende waagde hij de oversteek naar Nederland en kwam – uiteraard – terecht in Amsterdam. Na acht jaar in de IT te hebben gewerkt, besloot hij zijn passie te volgen. En wat was die passie? Bewegen! Een korte maar krachtige carrière bij SportCity volgde. Maar nu is hij sinds enige tijd freelance personal trainer en groepslesinstructeur. Zijn specialiteit: Body Combat. Die lessen geeft hij in zes Amsterdamse sportscholen.

1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik beschik over een flinke portie geduld en enthousiasme. Ook schijn ik de gedrevenheid te hebben om hoe dan ook achter de waarheid te komen. Anderen noemen het een leereffect. Ik vind beide wel prima.

En, oh ja: ik kan prima relaxen. Zo sterk zelfs, dat vroeger mensen bij mij thuis in slaap vielen. Tegenwoordig zijn ze beleefd genoeg om wakker te blijven.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Op de eerste plaats mijn moeder. Hét voorbeeld van hoe je als alleenstaande vrouw drie kinderen kunt opvoeden met een baan ernaast. Zij was – en is – kalm, bevlogen en gefocust. Toegegeven: nu ze over de 70 is focust ze vooral op haar rust, maar goed: je berijpt wat ik bedoel. Ik heb veel van haar geleerd. Daarnaast zijn mijn vrienden grote voorbeelden: ook van hen leer ik veel. En wat ik van ze leer neem ik mee in mijn dagelijks leven.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Met gender word je geboren: het maakt niet uit of je iets langs of iets plats hebt van onderen. Je bent wie je bent: sterk, slim, slap, onwetend: het heeft allemaal niets met gender te maken. Hoe je wilt leven, bepaal je gewoon zelf en niet je cultuur of de maatschappij waar je vandaan komt.

Dan seksueel: ik hou van mannelijke energie en als een vrouw dat zou hebben, zou ik misschien wel op die vrouw vallen. Maar nee: alles bij elkaar genomen, val ik toch echt wel op mannen.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, sorry, helemaal niet…

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Karakter en dan helemaal een open uitstraling. Enorm aantrekkelijk vind ik dat. Je wint me voor je als je een negatieve situatie kunt ombuigen in iets neutraals of zelfs een positieve situatie. You got me! Lichamelijk? Benen! Kuiten, dijen, billen erboven: bingo!

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

…dat je ook vrouwen meteen kunt snappen en ze niet meteen ziet als een seksueel wezen of zo. Er hoeft niet geflirt te worden, er kan een serieus gesprek plaatsvinden.

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Weer helemaal niks, sorry…

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Haal alle labels weg. Probeer niet iets anders te zijn dan wie je bent. Leven en laten leven, dat geldt voor iedereen. Probeer er nou eerst eens achter te komen wie je zelf bent en waarom je op een bepaalde manier denkt. Accepteer dat. Daarna moet je er zien achter te komen wie de ander is. Dat kan door praten en door vertrouwen. Als je gesprekspartner onoprecht blijkt te zijn, kan je het beste overgaan tot de orde van de dag.

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die echt leefde en iemand die echt aanwezig was. Komt nog iets tegenstrijdigs bij: ook als iemand die graag alleen was en er tegelijkertijd wilde zijn voor anderen. En daarbij vol liefde en begrip was voor iedereen: jong, oud, arm, rijk, heilig, zondaar, noem maar op.

10. Wat is je motto?

The grass should always be greener where you are…

Tekst: Norbert Splint


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.