Jos Brink Prijs 2019: kandidaten gezocht

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs 2019. Deze prijs is genoemd naar de twaalf jaar geleden overleden cabaretier en televisiepresentator Jos Brink. Iedere twee jaar gaat de prestigieuze prijs naar personen of organisaties die zich inzetten voor de emancipatie, acceptatie en veiligheid van LHBT-ers.

Tekst: Paul Hofman

Rolmodellen

Voorgaande winnaars waren onder meer: Henk Krol, Boris Dittrich en Ellie Lust. Rolmodellen die in hun actieve jaren rolmodellen waren die een cruciale rol speelden in de emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Jos Brink

“Wanneer je dood bent, groeien alle bomen door.” – Jos Brink

Veiligheid

De prijs kent twee categorieën: oeuvre en innovatie. De Jos Brink Oeuvre Prijs gaat naar een persoon, groep of instelling die zich fundamenteel en langdurig inzet voor de acceptatie en veiligheid van LHBT-er. De winnaar ontvangt uit handen van de minister een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk, gemaakt door een student van de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. De innovatieprijs daarentegen is bedoeld voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet of recent heeft ingezet voor de acceptatie en veiligheid van LHBT-ers. Het bedrag dat deze winnaar krijgt, bedraagt 1.000 euro. Presentator en televisiemaker Peter van der Vorst is voorzitter van de jury.

Wil je een persoon of organisatie nomineren? Dat kan t/m 1 maart 2019 via www.josbrinkprijs.nl


Jos Brink was een voorvechter van de emancipatie van LHBT-ers. Hij kwam tijdens zijn leven (1942 – 2007) openlijk uit voor zijn homoseksualiteit en vervulde voor veel gays een voorbeeldfunctie. Brink speelde in veel cabaret- en theatervoorstellingen en schreef regelmatig bijdragen voor de Gaykrant. In 2007 werd er darmkanker bij hem geconstateerd. De ziekte was al ver uitgezaaid en het bleek dat hij nog maar een paar maande te leven had. Hij wilde dat zijn begrafenis goed geregeld werd en zei “als de finale slecht is, deugt de hele show niet”.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.