Thema Pride Amsterdam 2019: ‘Remember the past, create the future’

Partijen die willen deelnemen aan de botenparade worden uitgenodigd om zich tussen 4 januari en 4 februari in te schrijven. Op 10 februari worden in de Sugar Factory in Amsterdam de deelnemers voor 2019 bekend gemaakt. De ingezonden concepten zullen net als voorgaande jaren worden beoordeeld door een ballotagecommissie. De inschrijvingen die het beste aansluiten bij het thema, krijgen een plek.

Tekst: Hans Prummel

Het thema van Pride Amsterdam is ‘Remember the past, create the future’. “Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging”, zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. “Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. Dit thema moet dan ook terugkomen in de aankleding van de boten.” Internationaal zal er ongetwijfeld veel aandacht zijn voor Stonewall50 jaar. Daarnaast is Pride Amsterdam op zondag 30 juni 2019 ook in de Parade in New York vertegenwoordigd.

“We herdenken de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken. Zij vormen een scheidslijn in de geschiedenis van de LHBT-beweging”

De Stonewall-rellen vonden eind juni 1969 plaats in de wijk Greenwich Village bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek, bestaande uit homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral travestieten, terug te vechten. Spee: “Zeven jaar na de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Dit werd een jaarlijks evenement dat sinds 1979 ‘Roze Zaterdag’ heet en tegenwoordig elk jaar in een andere stad plaatsvindt.”

Ontstaan

In tegenstelling tot Roze Zaterdag is Pride Amsterdam niet ontstaan als demonstratie of protestmars. “Pride Amsterdam is ontstaan als een feest en werd georganiseerd door gay-horecaondernemers om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van onze stad te vieren”, vertelt Spee. “Vele jaren later is er emancipatoire inhoud aan onze Pride toegevoegd en zijn we uitgegroeid tot een festival dat de diversiteit van de LHBT+-gemeenschap tot uitdrukking brengt met een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Vanwege die ontwikkeling ontvingen wij in 2014 de Bob Angelo Penning van het COC. Er zijn bij Pride inmiddels talloze commissies actief voor bijvoorbeeld vrouwen, jongeren, bedrijven, senioren en transgenders.”

“Pride Amsterdam is uitgegroeid tot festival dat de diversiteit van de LHBT+-gemeenschap tot uitdrukking brengt met een scala aan evenementen.”

Botenparade

Hoogtepunt van Pride Amsterdam is de wereldberoemde botenparade. “Tachtig boten. Allemaal met eigen boodschappen, die aansluiten bij de overkoepelende hoofdboodschap: ‘zijn wie je bent, houden van wie je wil’. Aandacht voor sport en bedrijven blijft tijdens het festival onverminderd groot. Spee: “Van de 76 aangesloten sportbonden bij NOC NSF, wilde afgelopen jaar alleen de roeibond (KNRB) zichtbaar met hun logo aanwezig zijn tijdens de Pride. Er is dus nog een lange weg te gaan.” De oprichting van de Pride Business Club afgelopen jaar is ook een goede stap. “Het geeft ons een extra ‘tool’ om bedrijven nog meer te betrekken. Bedrijven kunnen alleen nog deelnemen aan de botenparade als zij lid zijn. We willen zo een netwerk creëren van professionals die ons vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid zowel financieel als inhoudelijk ondersteunen. In de media wordt nogal eens openlijk over de motieven van de bedrijven getwijfeld, maar men beseft zich onvoldoende dat deze bedrijven zich ook in de rest van het jaar actief inzetten voor onze emancipatiestrijd. Bovendien zorgen zij er ook voor dat we überhaupt nog een Pride kunnen organiseren.” Dat bedrijven bij Pride thuishoren, bewijst deze video:

Doel Pride Amsterdam

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen.

Pride Amsterdam is van 27 juli tot en met 4 augustus 2019, de wereldberoemde botenparade met 80 boten is op zaterdag 3 augustus. Inschrijven kan via www.pride.amsterdam.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.