Luis Mauricio Restrepo Silva | ProfieLHBT+

Luis Mauricio Restrepo Silva (37) is oprichter van designbureau Studio Dutch. Hij werkt daar als brand/grafisch ontwerper en online marketeer. Hij is geboren in Colombia, maar woont al bijna zijn hele volwassen leven in Nederland.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

“Ik ben nieuwsgierig, ambitieus en spiritueel. Door nieuwsgierigheid kom ik nieuwe dingen te weten en durf ik meer te doen. Daarnaast is het mijn ambitie de motor aan de gang te houden. Het maakt niet uit hoe moeilijk het scenario is. Ten slotte is spiritualiteit mettertijd een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden. Alles bij elkaar probeer ik een balans te vinden tussen werk, persoonlijk- en dagelijks leven.”

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

“Mandela? Moeder Teresa? King? Grapje. Andy Warhol is “de eerste aan wie ik denk. Ik zie Warhol als een van de pioniers en leiders binnen de ‘Pop Art -Visual Art Movement’. Campbell’s soup cans, Marilyn en Coca-Cola zijn maar een paar voorbeelden van visuele reclamecampagnes waarmee Warhol niet alleen de mediageschiedenis, maar ons leven heeft veranderd, of liever: gemanipuleerd.”

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

“Als een happy homo man. Toch heb ik alleen maar vriendinnen gehad totdat ik 25 was. Wel heb ik altijd gevoelens voor mannen gekoesterd als ik me goed kan herinneren. Toen ik 25 jaar oud werd, besloot ik om definitief alleen voor mannen te gaan. Het voelde niet langer oprecht om met een vrouw om te gaan en tegelijkertijd naar mannen te kijken. Ik wilde mijn eigen leven en dat van een ander makkelijker maken. Mijn gevoelens voor mannen waren op dat moment sterker dan die voor vrouwen. Op die overweging was mijn keuze gebaseerd.”

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

“Niet per se, maar ik heb er ook geen moeite mee als het nodig is. Ik voel me lekker comfortabel met wie ik nu ben en het geeft me de ruimte om eerlijk en open over mijn seksualiteit te zijn.”

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

“Umm… uh… zijn ogen, hij moet glimlachen, zijn handen vind ik belangrijk, hij moet gevoel voor humor hebben en het hart op de juiste plaats natuurlijk.”

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Diversiteit. Daarnaast het ontwikkelen van die extra sense zoals het vaak heet. Je wordt gevoeliger. Tenslotte de openheid waarmee ik tegen bepaalde sociaal en maatschappelijke zaken kijk.”

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Groepsdruk. Zeker toen ik jong was. Ik herinner me dat ik altijd de jongste en de kleinste van de klas was. Ik werd best verwend door bijna al mijn vrouwelijke klasgenoten en dat vonden de mannen niet altijd fijn natuurlijk. Daardoor werd ik vaak als homo gezien. Ook werd ik uitgescholden. Ik zat toen nog in Colombia, waar ik geboren ben en tot mijn 24ste heb gewoond. Het land is zich tegenwoordig erg aan het ontwikkelen – ook als het gaat om homoseksualiteit – maar toen was het machocultuur wat de klok sloeg. Eigenlijk nog steeds wel. Het feit dat je homo genoemd werd, was toen echt een belediging.”

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

“Ik zou in dit geval niet zozeer naar LHBT+’ers zelf verwijzen, maar naar de overheid en het politiekorps. Veiligheid is en blijft een belangrijk en actueel aspect. Het onderwijzen van groepen met verschillende culturele achtergronden en het nemen van drastischer veiligheidsmaatregelen is een absolute noodzaak. Vooral jegens diegenen die geen respect tonen voor een ander en diens gender en/of seksuele voorkeur. Daarnaast vind ik transgenders nog een kwetsbare groep binnen de LHBT+’ers. Hoe is de houding van anderen tegen transgenders? Wat zijn de werkbelevingen van transgenders en de ondersteuning van transgenders bij hun psychische welzijn? Dit zijn maar een paar belangrijke vragen. De goeie antwoorden en de juiste benadering zouden een flinke impact moeten hebben op het leefcomfort van LHBT-ers in het algemeen en van transgenders in het bijzonder.”

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

“Als Luis. Een succesvolle buitenlander die ooit uit een vreemd land kwam en later zijn best is gaan doen in Amsterdam. En daar zijn hart aan heeft verloren bovendien. Als een warmbloedige man die alles in het werk stelde om anderen te begrijpen en te respecteren en zijn leven met liefde en passie leidde.”

10) Wat is je motto?

“It takes courage to follow your heart and intuition. But only then you will know what you really want to become.”

“En: ‘Don’t be good at many things but be the best at one thing’. Vind je eigen expertise en richt je daarop. Wees authentiek; dat zie je terug in je werk.”

Tekst: Norbert Splint


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld.

De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.