‘Lelies de Musical’: huzarenstuk over geloof en onmogelijke liefde

Het komende weekeinde staat een uniek gezelschap in Houten op de planken. De cast van Lelies de Musical bestaat uit negen mannen die de gehele avond tijdens het stuk op het toneel zullen staan. Zij blijven hier tot de laatste akte. Van oorsprong was het een toneelstuk dat door Sam Verhoeven en Allard Blom, herschreven werd in een musicalversie. De Gaykrant spreekt met de jonge initiatiefnemer en artistiek leider Niels de Mossenau (25) Hij rent deze dagen van hot naar her, maar voor ons maakt hij even tijd.

Tekst: Paul Hofman

Waar gaat het verhaal over?

“Bisschop Jean Bilodeau wordt in 1952 in de gevangenis ontboden om de laatste biecht van een gevangene af te nemen. Tot diens grote verbazing blijkt de gevangene Simon Doucet te zijn, een oude kennis van de bisschop. Deze heeft samen met zijn medegevangenen een toneelstuk voor de bisschop voorbereid dat het verhaal van hun gezamenlijke verleden vertelt. Dit laatste is door de bisschop verdrongen, maar Simon heeft het nooit kunnen vergeten. De bisschop loopt ten onrechte nog op vrije voeten rond: een van de doodzieke gevangenen zit door zijn toedoen al jarenlang ten onrechte achter de tralies voor moord. In dat verleden staat de relatie van Simon met Vallier centraal. Vallier is een jongen die gelukkig met zichzelf is. Simon worstelt daarentegen nog met zijn gevoel en vooral hoe de buitenwereld, waaronder zijn vader, naar hem kijkt.”

“Je zou bijna zeggen ‘wat is er niet bijzonder aan het stuk?”

Niels speelt vol overgave de rol van een volwassen Simon Doucet. Wat maakt deze voorstelling zo bijzonder?

“Je zou bijna zeggen ‘wat is er niet bijzonder aan het stuk?’ Het publiek ziet een voorstelling in een voorstelling, dat is al bijzonder. De cast is samengesteld uit negen mannen, iets wat niet veel voorkomt. Daarbij zijn de acteurs de gehele voorstelling op het toneel, zij gaan niet af tot de akte afgelopen is. Het decor is sober, maar indrukwekkend. Het stuk speelt zich af in een gevangenis en daar is niet veel voorhanden, dus een uitdaging om de rekwisieten goed in te zetten. De negen acteurs worden begeleid door een live orkest, iets wat tegenwoordig niet meer standaard is in musicals. Verder is het verhaal tijdloos en blijft actueel. De voorstelling is puur, eerlijk en rauw.”

Wat is volgens jou de boodschap van het verhaal? 

Niels de Mossenau

“Het verhaal gaat voor mij over de allesomvattende kracht van de liefde die zo moeilijk te bevatten is. En alles wat daarbij komt kijken; kwetsbaarheid, berouw, geluk, verleiding, wraak, bedrog…”De thematiek van de voorstelling sluit aan bij de LHBT-community. Ik denk dat velen zich kunnen vinden in het onderwerp, zoals homoseksualiteit en de aanvaarding daarvan door de persoon zelf, maar ook door de buitenwereld. Het is een verhaal vol passie dat daarnaast ook een pleidooi is voor gelijke kansen voor iedereen en het stimuleren van de vrije meningsuiting.

Wie de voorstelling wil bezoeken moet snel zijn. Dit weekeinde zijn er vier voorstellingen, op zaterdag zelfs twee. Of ze vaker op het toneel zullen staan? “Tot nog toe zijn er nog geen plannen volgend jaar met de musical door het land te reizen.”

Kijk voor meer informatie op www.leliesdemusical.nl
Voor kaarten ga je naar: www.ticketkantoor.nl/events/leliesdemusical

Foto: Erick Kicken (KVX Fotografie)

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.