De enquête

Zelfs tot het Amsterdamse stadsbestuur is het doorgedrongen dat niet iedereen gecharmeerd is van de Amsterdam Pride, de eerste week van augustus. Zeker de botenoptocht op de zaterdag zorgt niet meer stadsbreed voor enthousiasme. Wat vroeger een bescheiden gay pride was – net als in andere middelgrote steden, maar dan te water – is nu het derde buitenevent van Nederland, na Koningsdag en de Uitmarkt.

Alleen maar witte mensen

Dat de pride met de botenoptocht gelijk staat aan gedoe is duidelijk: geluids-, stank- en andere overlast is nu eenmaal niet altijd te vermijden. Om nog maar te zwijgen van dé Amsterdamse kwaal in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw: drukte. Mede daarom vindt bijvoorbeeld de Uitmarkt niet langer in hartje centrum plaats.

De bezwaren tegen het hoofdstedelijk carnaval komen hoofdzakelijk van clubjes als Wijkcentrum d’Oude Stadt (het woord zegt het al), Comité Walbewoners Prinsengracht, Comité Woonboten Prinsengracht, bewoners van de Westelijke Grachtengordel, Samenzeedijk en een aantal individuele inwoners van wie de leeftijd en achtergrond onduidelijk is.

Natuurlijk hebben zij gelijk als ze stellen dat ze een week lang hun huis uit worden getrild door sound checkende party planners, louche evenementenbureaus en voor zichzelf werkende dj’s- en dat aan die situatie een eind moet komen. Als grachtenhuisbewoner word je sowieso al twaalf maanden per jaar geconfronteerd met activiteiten op een halve meter afstand van je voordeur. Van het Amsterdam Light Festival tot Nationale Tulpendag. Dus het kan wel allemaal wat minder.

Vloggertje, bloggertje, sterretje..

De vlieger dat de bezwaarmakers maar in een hutje op de hei moeten gaan wonen, een drogreden die doorgaans afkomstig is van mensen uit oorden als Delfzijl, Venray en Hengelo, gaat niet op. Niet iedere centrumbewoner heeft recentelijk het vermogen verworven om in een van de monumentale panden te kunnen wonen. Niet iedereen cashte middels een startup, iets ICT-achtigs of via pappa en mamma. Niet iedereen is een vloggertje, bloggertje of Instagram-sterretje die de cijfers links van de komma op zijn of haar Triodos-rekening niet meer kan tellen.

Integendeel: aan de Prinsengracht – want om die gracht gaat het – wonen veel mensen die geboren zijn in het pand dat ze thans bezitten. Ook zijn er veel bewoners die hun huis hebben gekocht in de jaren ’50 toen de stad verkrotte, in de jaren ’70 en ’80 toen hier ter stede de kraakbeweging de baas was – wat nog veel erger was – of tijdens de meest recente crisis die duurde tot eind 2013. Je moet maar hebben gedurfd, toen. En ja: gewoonte geeft recht.

Het kneiterlinkse college

De stortvloed aan bezwaren tegen de Amsterdam Pride in het algemeen en de botenparade in het bijzonder was voor Rutger Groot Wassink (GroenLinks) aanleiding een enquête in elkaar te flansen teneinde de stem van het volk te kunnen horen. Nou ja: enquête… Die naam mocht het niet hebben. Klik zelf maar. Maar ik begrijp Groot Wassink wel: afschaffing van de Amsterdam Pride betekent immers het sluitstuk van de islamisering van Amsterdam: onbenoemd speerpunt van het kneiterlinkse college van Burgemeesters en wethouders dat nu ruim een half jaar in de raadszaal zit.

Niet dat je met de VVD in het stadsbestuur zo veel beter af was: oud -wethouder Eric van der Burg bestond het om een week vóór de gemeenteraadsverkiezingen een tweet de wereld in te sturen met de tekst ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter!’ en een week ná die verkiezingen een janktweet te posten omdat zijn volwassen zoon met zijn arm tussen de draaideur was gekomen door toedoen van zo’n zelfde asielzoeker.

In een democratie krijgt het volk het bestuur dat het verdient en omgekeerd.

Dus wat moeten we doen met wethouder Groen Wassink’s enquête? Invullen natuurlijk, al was het maar omdat voornoemde bezwarenclubjes de achterban heeft opgeroepen dat ook te doen en dan de nadruk te leggen op het gore karakter van de pride: ‘… nog steeds te luid, te druk, en met te weinig handhaving. De gemeente heeft van een kritische noot nooit willen horen.’

De Toppers

Tot slot mijn privémening over de botenparade. Ik vermaak me – als centrumbewoner – uitstekend. Het meest irritant zijn bezoekers (m/v/t) met een glitterhoedje op die nergens goed in zijn behalve in ellebogenwerk en die denken dat ze naar een optreden van de Toppers gaan in plaats van naar een pride. Met respect voor niemand, laat staan voor zichzelf, en voorzien van klef brood en lauw bier van de Aldi in een koeltas want het leven in Amsterdam is duur. Duurder in elk geval dan in Delfzijl, Venray en Hengelo.

Norbert Splint

P.S.: in een vanochtend verstuurde mail noemt de gemeente de enquête nu een heuse “burgerdialoog over de Botenparade”. De mail gaat verder: “In deze tweede ronde […] hebben we voor jou 20 bijdragen klaarstaan van andere deelnemers. Welke spreekt jou het meeste aan?

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “De enquête

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.