Kinderen van de toekomst

Biweekly

Mijn oudste twee kinderen beginnen steeds meer van de seks en hoe baby’s verwekt worden te begrijpen. Vooral aan tafel is het onderwerp van gesprek en hilariteit. Ik voed hen op met het idee dat het niet uitmaakt wie zij liefhebben. Dat betekent dat ik altijd zeg: ‘als je een relatie met een jongen of een meisje krijgt dan…’ Het is een standaardzin geworden en ben er nog niet uit hoe andere genderidentiteiten achter jongens en meisjes te zetten.

Terug naar de tafelgesprekken. Ik wil het niet bij die ene zin over (toekomstige) relaties met wie dan ook laten. Nu zij snappen dat een zaadje een eitje bevrucht, ging er ook een lampje aan toen het over anticonceptie ging. Als mamma dat gebruikt dan doen ze ‘het’ nog steeds. Goede conclusie kinderen! Maar seksuele voorlichting gaat niet alleen over piemel en vagina seks, maar ook over piemel en piemel seks, over vagina en vagina seks, verzin het maar. Ieder moment in je leven kan hetgeen je wenst anders zijn. Ze snappen nu dat seks niet alleen voortplanting is maar ook genot voor wie dan ook. Het gaat over een of zelfs meer mensen tegelijk liefhebben.

Niet uitstellen maar vroeg uitleggen wat je precies bedoelt (bijvoorbeeld een piemel, vagina, clitoris gewoon bij naam noemen) voedt hun toenemende kennis en versterkt hun zelfvertrouwen. Achterhouden maakt hen onnodig onkundig en kwetsbaar. Geen enkel woord is taboe. Ouders moeten over hun eigen seksuele grenzen heenkijken en hun kinderen alles aanreiken. En dan niet alleen de juiste inhoud aanbieden maar ook hen bewustmaken van hetgeen zij verlangen. Alleen op die manier zullen al vroeg mannen die mannen liefhebben, vrouwen die vrouwen liefhebben geen kast meer zien en mensen die van mensen houden dat hardop durven te zeggen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Dit is de toekomst van de liefde en lust en ouders geven die toekomst hier en nu mee aan hun kinderen. Niet alleen met inclusieve taal maar ook met kennis en een ouderhart dat zich aan het kinderhart verbindt om het vrij te maken te verlangen naar wie het verlangt. Ongeacht gender.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.