Kabouter Buttplug: na 15 jaar een Rotterdams icoon

Toen het kunstwerk ‘Santa Claus’ van de Amerikaan Paul McCarthy voor concertzaal de Doelen in Rotterdam geplaatst dreigde te worden stond bijna de hele stad op zijn achterste benen. Iedereen had er wel een mening over. De gemoederen raakten oververhit. Een fikse rel was geboren. 15 jaar later hebben de Rotterdammers het beeld in hun hart gesloten. Op straat wordt de kerstman liefkozend ‘Kabouter Buttplug’ genoemd. Waar ging het eigenlijk over? De Gaykrant kijkt terug.

Tekst: Paul Hofman

Dat zijn beeld zoveel discussie zou veroorzaken, had de kunstenaar niet kunnen bevroeden. Hij was verbijsterd. Dat ‘Santa Claus’  meer weg had van een kabouter met een buttplug in zijn hand, wat zou het. Vanaf dat moment krijgt het kunstwerk zijn nieuwe naam: Kabouter Buttplug.

Genot

De Nationale Beelden Collectie gaf kunstenaar McCarthy in 2001 de opdracht een levensgrote kerstboom te maken. De kunstenaar ging meteen aan de slag en maakte ‘Santa Claus’. Met het beeld wilde hij de consumptie cultuur uitbeelden, een cultuur die in de tijd rond de Kerstdagen tot uiting komt. Het is de in brons gegoten koning van de instant-bevrediging, het symbool van ultiem consumptiegenot.

Anus

In 2003 koopt Rotterdam het kunstwerk aan voor ruim 300.000 euro. Het plan van de gemeente is om het voor de Doelen neer te zetten. Een groot deel van de Rotterdammers vindt het beeld echter veel te seksueel getint.  De discussie tussen voor- en tegenstanders wordt op het scherpst van de snede gevoerd. Een flink uit de kluiten gewassen anus-dildo past hier niet, vinden velen. De stad zit letterlijk met het beeld in haar maag. De burgemeester probeert het nog te slijten aan het nabijgelegen Barendrecht. Het mislukt jammerlijk want deze stad had de controverse rondom Kabouter Buttplug met argusogen gadegeslagen en wachtte bepaald niet om alle ‘shit’ van zijn grote broer op zijn bordje te krijgen.

Een flink uit de kluiten gewassen anus-dildo past hier niet, vinden velen.

Twee jaar later begint de rondreis van Kabouter Buttplug door Rotterdam. In 2005 krijgt hij een vaste plek in museum Boijmans van Beuningen. Het duurt echter niet lang. Uiteindelijk wordt in 2008 een plek gevonden op het Eendrachtsplein waar het sindsdien te bewonderen is.

Rotterdam

Rotterdammer Pim Fortuyn zou zijn vingers er wellicht bij hebben afgelikt. De storm is inmiddels geluwd hoewel de talrijke reacties nog steeds enorm van elkaar verschillen. Je vindt hem of prachtig, geil of vreselijk , een tussenweg lijkt er niet te zijn. Inmiddels is het beeld onlosmakelijk met Rotterdam verbonden. Kabouter Buttplug is niet meer weg te denken. De Euromast heeft er een geduchte concurrent bij gekregen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.