Homoseksuele boer in de rol van boef?

Het is de nachtmerrie van iedere boer. Brand in de stallen. Het gebeurde boer Snitselaar voor de vijfde keer in korte tijd. Het stadje Werkhoven in de provincie Utrecht siddert. Onomwonden zegt hij dat zijn geaardheid hier mee te maken heeft. De Gaykrant zet de feiten op een rijtje. Vandaag is bekend geworden dat hij zelf wordt verdacht van het aansteken van de branden op zijn eigen erf.

Tekst: Paul Hofman

Bedreigd

Op het erf van de boer heerste na de branden steeds een chaotische bedrijvigheid. De brandweerlieden en agenten lopen iedere keer af en aan op zijn erf. Zelf verklaart boer Snitselaar dat hij de afgelopen tijd periode meermalen is bedreigd. Tegen een lokale televisiezender zegt hij:  “Het kan uit verschillende richtingen komen. Mijn geaardheid heeft er voor een deel mee te maken.”

“Het kan uit verschillende richtingen komen. Mijn geaardheid heeft er voor een deel mee te maken.”

Uit de kast

Een jaar geleden kwam hij eindelijk uit de kast. Hij had een goed huwelijk en het echtpaar kreeg twee kinderen. Voor zijn vrouw was het een grote schok toen hij vertelde dat hij eigenlijk niet op haar maar op mannen viel. Zijn omgeving was verbijsterd. In het dorp Werkhoven kwam het nieuws over Snitselaar als een mokerslag aan. Toch zijn ze na zijn coming-out de beste vrienden gebleven zegt hij. Over zijn vrouw: “We houden nog altijd ontzettend veel van elkaar.” Ze zijn geen minnaars meer maar wel elkaars beste vrienden.

De vijf branden hebben bij hem, zijn ex en kinderen diepe sporen achtergelaten. Hinkend en onder de medicatie om rustig te blijven. De branden van afgelopen periode hebben er bij Snitselaar zichtbaar ingehakt. Nu blijkt er sprake te zijn dat hij mogelijk zelf de dader is en een toneelspel heeft opgevoerd. Tot vandaag hield hij de schijn omhoog slachtoffer te zijn. Wat er in zijn hoofd is omgegaan weet niemand, mompelt een kennis.

Schuur

Hij woont in de schuur terwijl zijn vrouw in het boerderij gedeelte met de kinderen verblijft. Afgelopen zomer werd hij meerdere malen bedreigd. Snitselaar deed er geen aangifte van, het bleef bij een melding. Achteraf gezien toch niet zo verstandig, blijkt nu. Bij een eerdere brand raakte hij gewond aan zijn been.

Afgelopen zomer werd hij meerdere malen bedreigd. Snitselaar deed er geen aangifte van.

Jongen

Boer Snitselaar huurde een huis in nabijgelegen Cothen, gelegen aan de Kromme Rijn, voor zijn medewerkers een huis. In juli vloog dit huis in de brand. In die periode kwam een jonge jongen bij hem werken die thuis nogal wat problemen had. De jongen wilde scheiden van zijn vrouw. Hij was bang en vertelde dit aan Snitselaar. Hij wist een oplossing want hij had nog een kamer vrij. In de gemeenschap ging dit niet onopgemerkt voorbij. Roddel en achterklap waren aan de orde van de dag.

Klemrijden

Vanuit streng-christelijke omgeving werd Snitselaar ernstig bedreigd. Uitschelden en klemrijden, het zijn maar enkele voorbeelden van de pesterijen. Mensen waren van mening dat hij de jongen had ontvoerd en hem besmet had met ‘dat vreselijke homovirus’. Uiteindelijk scheidde de jongen niet, hij durfde het niet. Niet veel later wordt brand gesticht op het erf van de boer. In blinde paniek  weet hij nog wel zijn koeien uit de brandende stal te redden. Een paar dagen later gaat zijn bedrijf in vlammen op.

Hooibalen

In het snelgroeiende en succesvolle bedrijf worden stro en hooibalen verpakt die hij levert aan ondermeer supermarkt Albert Heijn supermarkten en tuincentra. Sinds de branden heeft de politie gezorgd voor bewaking. Beveiligers houden de boel in de avond en de nacht nauwgezet in de gaten. Toch hebben zij niet kunnen voorkomen dat dit weekeinde de boel weer in de hens vloog.

Ondanks de bewaking waren er nooit sporen van een indringer.

Drama

Snitselaar was ten einde raad en wilde dat de Utrechtse politie de zaak tot de bodem uitzocht. De politie onderzocht een aantal scenario’s. Opvallend was dat er ondanks de bewaking nooit sporen waren van een indringer. Daarom werd de optie dat de boer zelf de brandstichter was een serieuze optie. Als het waar is, is het menselijk drama, zegt een buurtbewoner. Hoe heeft hij dit kunnen doen? Over motieven tast de politie in dit stadium nog in het duister.

Toneelspel

Maar nu verdenkt de politie hem ervan zelf de branden te hebben aangestoken. De Utrechtse politiewoordvoerder: „Het recherche-onderzoek heeft geleid tot aanhouding van deze persoon. Het betreft de bewoner”, meldt een politiewoordvoerder. Boer Snitselaar zal later worden voorgeleid.

De Gaykrant heeft contact opgenomen met mr. Sidney Smeets, advocaat van boer Gert Snitselaar, te bereiken maar deze blijkt niet voor commentaar beschikbaar.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.