Nieuwe mannen opvoeden

Biweekly

Mijn zoon keek naar mijn dochter, een getalenteerde ballerina. Anders dan normaal. Hij deed mee met haar. Op de vraag of hij dat ook wilde, kwam direct een duidelijk ‘nee dat wil ik niet’. Toch meende ik te herkennen dat hij wilde maar niet durfde. Misschien kwam die overweging in mij op doordat ik het vroeger zelf wilde maar niet durfde. Ik heb geschaatst in plaats van gedanst. Naast judo kwam hij ineens met turnen aan. Bij beide sporten zie ik hem opbloeien. Ik moest toen en nog regelmatig mijn tong eraf bijten om op basis hiervan hem als homo te zien.

Ik heb eerder geschreven over hoe we jongens grootbrengen, namelijk dat we al te snel kwalificaties aan bepaald gedrag verbinden. De jongen die die danst, turnt of kapper wil worden, heeft op z’n minst vrouwelijke trekjes of is waarschijnlijk homo. Die eigenschappen zeggen helemaal niks over gender of seksuele oriëntatie. De ouders verwachten een hetero-zoon en reiken homo of van meer dan een gender houden niet aan als serieuze optie maar zeggen als hij uit de kast komt: ‘stiekem wist ik het al die tijd al’. Best gek om met die vermoedens je zoon tot een soort hetero op te voeden.

“Een jongen kan nu eenmaal van vrouwen houden en tegelijk kwetsbaar, emotioneel zijn

en zich vrouwelijk uiten.”

Mijn zoon maar ook ieder kind heeft (unieke) kwaliteiten die niet langer aan seksualiteit of gender gekoppeld moeten worden. Want een jongen kan nu eenmaal van vrouwen houden en tegelijk kwetsbaar, emotioneel zijn en zich vrouwelijk uiten. Het kan ook een compleet andere configuratie zijn. Je zoon tot een nieuwe man opvoeden betekent als ouder alles wat in de liefde en lust mogelijk is aanreiken. Aanreiken is niet bevragen of ondervragen maar als ouder over de grenzen van je eigen seksualiteit heenkijken. Het is je zoon bewust maken van zijn verlangens en hem in staat stellen daarnaar te leven.

Het resultaat? Zekere mannen die de liefde doen aan wie ze liefhebben. De een zijn leven lang aan vrouwen of mannen en de ander aan wie dan ook – en dat zonder vrees voor afwijzing of een kast om in te zitten.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.