Zwembadschilderij van David Hockney breekt record

Een iconisch schilderij van de homoseksuele Britse schilder David Hockney (81) is onlangs in New York geveild voor een bedrag van van 90,3 miljoen dollar (€80 miljoen). Het is het hoogste bedrag dat ooit op een veiling is betaald voor een kunstwerk van een levende kunstenaar.

Tekst: Paul Hofman

Hockney schilderde het doek ‘Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)’ in 1972. Inmiddels is het een iconisch schilderij geworden. Op het werk zien we een man in een roze jasje en een witte broek die aan de rand staat van een zwembad. Hij kijkt naar een man onder water die naar hem toezwemt. Het is alsof ze net seks hebben gehad waarna ze in een niet te omschrijven postcoïtale staat zijn. Als we de blik van de man naast het zwembad interpreteren, is die afwezig en zeker niet verlangend. Het zou een man kunnen zijn die een laatste blik werpt op zijn minnaar. Deze zwemt, zonnebaadt en leeft verder terwijl de man met de weelderige haardos aan de rand van het zwembad nog even wacht voordat hij vertrekt. Het werk straalt een zwoelte uit die je bij je keel grijpt. Opeens lijkt het zomer te zijn geworden.

Sexy

De zwembadschilderijen die Hockney in de jaren zeventig maakte zijn altijd sexy. Dit omdat op de doeken naakte jongemannen zijn te zien die zonnebaden, in het water liggen of uitgeput op een zonnebed liggen. Tot vorige week was het hoogste bedrag ooit betaald voor een kunstwerk van een nog levende kunstenaar 58,4 miljoen dollar (51,5 miljoen euro). Dat record was vijf jaar geleden geboden voor een oranje uitvoering van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons.

“Hockney is een van de meest inspirerende kunstenaars van deze tijd”

 Axel Rüger (van Gogh Museum)

Heilige graal

Het doek van Hockney wordt door kunstkenners wel omschreven als ‘de heilige graal van Hockney’s schilderijen’. De kunstenaar werkte in 1972 gedurende twee weken achttien uur per etmaal aan het werk. Het is opzienbarend hoe hij te werk ging. Hockney baseerde dit schilderij (afmetingen 213,5 x 305 cm) op foto’s. In dit geval is het een foto van een zwemmende man die hij maakte in Hollywood en een foto van zijn ex-minnaar Peter Schlesinger in Kensington Garden in Londen. Het zwembad en de achterliggende heuvels fotografeerde hij in het Franse Saint-Tropez.

Hockney – van Gogh

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Hockney is een van de meest inspirerende kunstenaars van deze tijd. Een tentoonstelling over de invloed van Van Gogh op zijn werk is nog nooit gemaakt. Het is ronduit een eer om zoiets te mogen opzetten. Vanuit de popart evolueerde Hockney tot een schilder van kleurrijke landschappen, waarin de invloed van Van Gogh overduidelijk is. Net als Van Gogh is Hockney een kunstenaar die de werkelijkheid van de hem omringende natuur en mens steeds naar zijn hand zet. Beiden tonen hoe de natuur zich aan hen voordoet.’


Vanaf 1 maart 2019 presenteert het Van Gogh Museum de groots opgezette tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature’

Deze tentoonstelling toont de onmiskenbare invloed van Van Gogh op het werk van Hockney. De bezoeker leert over de fascinatie van beide kunstenaars voor de natuur, hun gebruik van felle kleuren en het experimenteren met perspectief.

Aan het einde van de jaren 90 trok David Hockney vanuit Los Angeles naar zijn geboortegrond: de Yorkshire Wolds in Groot-Brittannië. Hier begon hij het karakteristieke landschap te schilderen. Deze schilderijen, de zogenaamde Yorkshire-landscapes, tonen diepgaande observaties van de veranderende vier seizoenen en de manier waarop licht, ruimte en natuur constant in beweging zijn. Het zijn deze vaak imposante landschappen waar Hockneys liefde voor de natuur op kleurrijke wijze naar voren komt en een duidelijke overeenkomst met de landschappen van Van Gogh te zien is, zoals De oogst (1888), Veld met irissen bij Arles (1888) en Tuin van de inrichting Saint-Paul (‘Het vallen van de bladeren’) (1889).

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Zwembadschilderij van David Hockney breekt record

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.