Paola Rendo | ProfieLHBT+

Paola Rendon Restrepo (29) is in Colombia geboren en op jonge leeftijd naar Bonaire verhuisd. Ze is op dit prachtige eiland opgegroeid en toen ze eenentwintig werd terug gegaan naar Colombia. Paola is de medeoprichter van het Personal Training en Life Coaching bedrijf Building Beauty Official dat in Amsterdam is gevestigd. Paola werkt samen met haar partner Sol aan een nieuw personal training concept waar sensualiteit, liefde en passie centraal staan.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

“Punctualiteit, verantwoordelijkheid en discipline vind ik belangrijke factoren in mijn leven. Daarnaast ben ik een gereserveerd persoon en soms kan ik ook introvert lijken. Dat komt doordat ik eerst het vertrouwen van iemand – of het vertrouwen in een situatie – wil hebben voordat ik me op mijn gemak kan voelen of me helemaal open stel.”

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

“Mijn vader en mijn moeder zijn de belangrijkste voorbeelden die ik in mijn leven heb. De kracht en het doorzettingsvermogen van mijn vader, samen met de vriendelijkheid en passie van mijn moeder vormen de basis van mijn vorming tot persoon. Op dezelfde manier bewonder ik elke ondernemende persoon die vecht en zijn dromen achterna gaat”

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

“Ik ben een cisgender lesbische vrouw. Hier voel ik me erg gelukkig en tevreden over.”

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

“Ik vind van wel. Althans naar de mensen in mijn naaste omgeving of met wie ik een direct persoonlijk- of werkcontact heb. Het geeft me de ruimte om mezelf te zijn en spanning of energie ergens anders in te steken. Ik ben ook van mening dat er bepaalde grenzen gesteld mogen worden natuurlijk. Maar daarover een volgende keer.”

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

“Een goed hart en een vleugje gevoeligheid zijn belangrijke eigenschappen voor mij. Dat vind ik gelukkig bij mijn partner Sol. Daarnaast de wil om door te zetten en ambitie. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ik met mijn levenspartner samen kan groeien en succesvol worden. De rest van ons leven.”

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Lichamelijk heb ik me altijd krachtiger gevoeld dan de gemiddelde vrouw. Vanaf dat ik jong was, hield ik me bezig met allerlei sportactiviteiten waardoor die gedachte steeds sterker werd. Ondanks dat ik altijd de kleinste van de groep was, was ik altijd de beste speler van het team. Daar kreeg ik een lekker gevoel van. Het feit dat ik binnen een Zuid-Amerikaanse macho-samenleving ben opgegroeid, heeft ook bijgedragen aan het vormen van mijn persoonlijkheid en het verdedigen van de idealen waar ik voor sta.”

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Gelukkig heb ik nooit mee hoeven maken dat ik persoonlijk beledigd werd wegens mijn seksuele geaardheid of iets dergelijks. Ik ben er natuurlijk van op de hoogte dat het een vaak voorkomende situatie is binnen LHBT+ gemeenschap. Ik heb wel een paar keer in moeten grijpen om andere homo-stellen en/of homo-rechten te verdedigen trouwens.”

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

“Jongeren onderwijzen en bewust maken van gender-diversiteit en daar respect voor hebben, lijkt me een goede benadering. Ondanks dat het een gevoelig onderwerp blijft, vind ik dat zeker in het buitenland naar goede voorbeelden moet worden gekeken, bijvoorbeeld Nederland. Als iemand die op Bonaire opgegroeid is, vind ik bijvoorbeeld dat Nederland een land is dat toch vooruit is gegaan als het gaat om tolerantie en gendergelijkheid. Daarnaast vind ik dat wat wij als kinderen van huis uit mee krijgen ook zeer bepalend is voor het ontwikkelen van onze persoonlijkheid en de manier waarop we tegen bepaalde aspecten van het leven aankijken. Als we hier een verandering aan kunnen brengen  – in de opvoeding dus – zullen we absoluut een flinke sprong vooruit zetten. Goed voor de generaties die na ons komen dus.”

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

“Mijn carrière als personal trainer en life coach geeft me de ruimte om een gezond leven te leiden. Deze levensstijl – en mijn kennis van mijn vakgebied – wil ik heel graag aan anderen overdragen. Het komt er op neer dat ik graag herinnerd wil worden als die kleine, maar toch sterke vrouw met een goed hart. Als de Paola die veel mensen heeft gemotiveerd en geholpen om aan een gezondere en verbeterde versie van zichzelf te gaan werken.”

10) Wat is je motto?

“Doe waar je van houdt en je zult nooit meer een dag in je leven hoeven werken.”


Door: Norbert Splint

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. 

De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.