113 Zelfmoordpreventie: lhbt-voorlichting is belangrijk!

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van alle lhbt-volwassenen ooit in hun leven aan zelfmoord heeft gedacht. Om zichtbaarheid te creëren voor suïcidaliteit onder lhbt’ers heeft 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met fotografe Marjolein Annegarn de expositie Jong & Gay opgezet, waarin jongeren tussen de 14 en 19 jaar zijn vastgelegd terwijl ze antwoord gaven op de volgende vraag: ‘hoe is het om anno nu uit de kast te komen?’ Gaykrant spreekt met enkele gezichten achter 113 Zelfmoordpreventie.

Door: Max de Valck

Kris van der Veen werkt als kwartiermaker LHBT bij 113 Zelfmoordpreventie. Hij ontfermt zich onder meer over hoge risicogroepen – waaronder de lhbt-gemeenschap – en probeert samen met lhbt-netwerken als het COC dit thema zichtbaar te maken. “Ik probeer uit te zoeken wat voor interventies zouden kunnen helpen om een veilige plek te bieden aan lhbt’ers, waar zij over suïcidale gedachten kunnen praten. En over de factoren die maken dat ze daar aan denken, als pesten, uitsluiting, niet geaccepteerd worden of jezelf niet accepteren.”, aldus Kris.

Kris van der Veen

Jong & Gay

Na deze te zomer te hebben gestaan in Leeuwarden, opent de expositie Jong & Gay aankomende donderdag in Groningen. “Ik probeer om in elke regio lokale lhbt’ers te vinden die ooit in hun leven hebben nagedacht over zelfmoord en daar nu op terug kunnen blikken. Ze beschrijven aan de ene kant waarom ze daar aan dachten, maar ook wat het heeft gemaakt dat ze er niet meer aan denken.””

Uit onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen en Movisie blijkt dat een positief school- en werkklimaat een belangrijke (82 procent) beschermde factor is voor lhbt’ers. Kris benadrukt dat onderwijs een van de belangrijkste middelen is om dit thema zichtbaar te maken. “Voorlichting over seksuele identiteit en genderidentiteit is heel belangrijk voor jongeren om een plek te geven aan hun eigen identiteitsworsteling. Het is voor scholenbesturen een uitdaging om na te denken over een beleid rondom seksuele identiteit.”, aldus Kris.

“Voorlichting aan jongeren over seksuele identiteit en genderidentiteit is heel belangrijk om een plek te geven aan hun identiteitsworsteling.”

Voorlichting

In een eerder gepubliceerd artikel – ‘Uit welke kast moeten biseksuelen komen?’ – meent het COC dat deze voorlichting vaak nog te wensen overlaat. Er zouden meer stappen gezet moeten worden. Kris, zelf twee jaar voorzitter geweest van het COC in Groningen en Drenthe, is het daarmee eens. “Ik kan me herinneren dat het voor ons praten als Brugman was om binnen te komen bij scholen. Voorlichting is echt in gesprek gaan met de leerling, wat mij betreft mag dat aardig wat tandjes hoger.”

Als het aan Elias van Mourik (20 ligt moet Nederland een voorbeeld nemen aan Schotland, waar sinds kort verplicht lhbt-voorlichting wordt gegeven. Elias is werkzaam als stagiair bij de crisishulplijn van 113 Zelfmoordpreventie. Door worstelingen met zijn seksuele identiteit deed hij twee pogingen om zich van het leven te beroven. Nu probeert hij anderen te helpen die met zichzelf in de knoop zitten, met name lhbt’ers. “Zij worden nog steeds achtergesteld in de samenleving. In sommige gezinnen is het nog steeds heel moeilijk om uit de kast te komen. Als je je seksuele identiteit gaat verbergen, ga je je onzeker voelen en bepaalde mensen afstoten. Er komen zware lasten bij kijken die je niet durft te delen. Uit de kast komen blijft zo’n groot ding, dat er zelfmoordgedachten uit voort kunnen vloeien.”, zegt Elias.

“Uit de kast komen blijft zo’n groot ding, dat er zelfmoordgedachten uit voort kunnen vloeien.”

Veilige omgeving

Tijdens een telefoon- of chatgesprek is Elias een luisterend oor. “Wij gaan kijken waar ze behoefte aan hebben, de regie ligt in hun handen. We denken bijvoorbeeld met ze mee hoe ze aan iemand kunnen vertellen dat ze zelfmoordgedachten hebben. Dat kan leiden tot een cursus of therapie. Ik merk dat mensen zich opgelucht voelen na een gesprek, dat er ruimte ontstaan voor oplossingen in hun hoofd.”

Volgens Elias worden er nog te weinig trainingen gegeven in het creëren van een veilige omgeving voor lhbt’ers. “Voor jongeren met zelfmoordgedachten is het belangrijk dat ze weten waar ze terecht kunnen. Dat betekent niet dat er in de klas moet worden rondgegaan hoe iedereen zich voelt, maar een organisatie vermelden is zeker belangrijk.” Ook Kris benadrukt dat een schoolbestuur hard moet werken om een veilige, beschermende omgeving te creëren. Aangezien dit een grote factor is voor het welzijn van jongeren, denkt Kris dat dit ook het aantal jongeren met suïcidale gedachten zou verminderen.

De fototentoonstelling Jong & Gay is van 22 november t/m 22 december te zien in The Student Hotel in Groningen. 

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.