Jared Polis: eerste openlijke open homoseksuele gouverneur in Amerika

De midterm verkiezingen in de Verenigde Staten leverden gister een grote verrassing op. Want voor het eerst in de geschiedenis werd met Jared Polis een openlijk homoseksuele man tot gouverneur van een staat gekozen. Komt de regenboognatie een stuk naderbij? Peilers, deskundigen en kiezers buitelen over elkaar heen. Over één ding zijn ze het eens: het land is verdeelder dan ooit.

Tekst: Paul Hofman

Fitness

Het wordt wel het referendum over de Republikeinse president Trump genoemd. In het Congres krijgen de Republikeinen nu een grotere meerderheid en in het Huis van Afgevaardigden krijgen de Democraten meer zetels. Het evenwicht in de politiek is terug, aldus analisten. Naast het kiezen van hun vertegenwoordigers konden Amerikanen ook stemmen voor of tegen een waaier van zaken als hogere minimumlonen, wiet roken en het beschermen van transgenders tegen discriminatie op plekken als restaurants en fitnesscentra.

Regenbooggolf

Ook konden alle deelstaat inwoners kiezen gouverneursposten kiezen. In Colorado werd de Democraat Jared Polis verrassend tot gouverneur verkozen. In 2008 was hij al de eerste openlijke gay die als nieuweling in het Huis van Afgevaardigden kwam. Peilingen wezen al dat hij zou winnen. Polis spreekt maar weinig over zijn privé-leven maar de media zien hem wel als onderdeel van de ‘regenbooggolf’ van LHBT-kandidaten in de politiek.

“In 2008 was hij al de eerste openlijke gay die als nieuweling in het Huis van Afgevaardigden kwam.”

Voor de LHBT+-community in Amerika is dit een enorme opsteker. In de verkiezingscampagne tussen de twee opponenten speelde zijn geaardheid geen enkele rol. Polis staat bekend als een progressieveling. Zo ijverde hij als congreslid sterk voor het legaliseren van marihuana. Wel maakten aanhangers van zijn Republikeinse tegenstander hun afkeer duidelijk door het plakken van homofobe bumperstickers. Te lezen waren ondermeer ‘Our state is not gay’ en ‘Gays out’. Het sorteerde echter geen enkel effect.

Dynasty

Colorado is een staat die 4,5 miljoen inwoners heeft. De hoofdstad is Denver vooral ook bekend geworden door de zich hier afspelende soapserie Dynasty en omdat een zanger zijn onuitsprekelijke naam Henry John Reutschendorf veranderde in John Denver.  In 1979 zong de overleden Sandra Reemer het liedje ‘Colorado’ bij het Eurovisiesongfestival.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.