Meester Gerard Spong (72) is al meer dan veertig jaar een van de bekendste strafadvocaten van Nederland. Maar zijn specialisatie ligt echter in cassatiezaken. Zijn scherpzinnige verdedigingstechnieken en zijn controversiële optredens zijn legendarisch. De Gaykrant had een uitgebreid gesprek over de nieuwste stap in zijn carrière. Want vanaf nu trekt de flamboyante advocaat het land in met een avondvullende collegetour in het theater onder de naam ‘In vertrouwen’. “Ik bespreek diverse zaken uit de strafrechtpraktijk: van fraude, zeden- tot geweldsdelicten als moord en doodslag.”
Tekst: Paul Hofman
Zijn agenda vult zich met bliksemkracht. Overdag zijn werk als advocaat en de komende tijd dus ook het theater als werkterrein. Toch maakt hij ruimschoots tijd voor De Gaykrant om te vertellen over zijn taakopvatting, dilemma’s en bewijsperikelen.
Meester Spong, hoe ontstond het idee voor deze tour?
“Ik ben ervoor gevraagd. Wel moest ik eerst aan de gedachte wennen. In de allerlaatste plaats omdat het een behoorlijk tijdsbeslag op mij legt. Een tijdrovende en vermoeiende klus ook. Ik moet me goed voorbereiden. Toch vind ik het een uitdaging. Voor mij is het iets heel nieuws.”
Het is totaal iets anders dan een pleidooi in de rechtszaal te houden.
“Absoluut, in de rechtbank sta ik een verdachte bij in één zaak. In het theater behandel ik een waaier van delicten. Verschillende zaken met evenveel verschillende verdachten. In mijn programma betrek ik het publiek bij dilemma’s die op het pad komen van een strafrechtadvocaat. Bijvoorbeeld de geheimhoudingsplicht. Zo stel ik de vraag of er omstandigheden denkbaar zijn bij een zaak om die plicht voor een advocaat op te heffen. Dat gebeurt namelijk niet zo vaak. De avonden bieden mij een uitgelezen kans voor een geïnteresseerd publiek juridisch complexe zaken met voorbeelden uit de praktijk toe te lichten. Ontucht, verkrachting en bijzondere aspecten van moord en doodslag passeren de revue. Of ik een carrière switch overweeg? Mwah, pas aan het eind van de tournee maak ik de balans op. Maar zeker is dat ik de advocatuur niet verlaat.”
In de rechtbank doet Spong alles zelf: zo schrijft hij zijn eigen pleidooien en bepaalt zijn eigen strategie. In het theater moet hij de aanwijzingen van de regisseur volgen.
“Terecht dat Jelle Brandt Corstius
voor smaad wordt vervolgd”
U behandelt veel zaken uit de praktijk. Ook actuele zaken komen aan bod. Zo ook de #metoo-beweging. Wat vindt u van de zaak waarin Jelle Brandt Corstius programmamaker Gijs van Dam beschuldigt van verkrachting en drogering?
“Ik ken het dossier niet maar wel de zaak uit de media. Ik denk dat mijn collega Plasman (advocaat van Gijs van Dam, PH) goede kaarten heeft. De beslissing van het Openbaar Ministerie in deze casus niet te vervolgen is begrijpelijk. Daarin is de boodschap verpakt om niet onnodig olie op het vuur te gooien. Het strafrecht is er niet voor om in dit soort zaken één spoor te trekken. Als je niet kunt bewijzen dat je seksueel bent lastiggevallen dan mag je dat publiekelijk niet verkondigen. Dat is smaad. Ik kan me heel goed voorstellen dat Jelle Brandt Corstius hiervoor wordt vervolgd. Als je wordt beticht van seksueel misbruik is dat op zijn zachtst gezegd knap vervelend.”
Kan iemand zich herkennen in de door u besproken casussen?
“Ik noem niemand bij naam. Behoudens een vrouw die verdacht werd van een vliegtuigkaping van een Air France toestel. Maar dat is een zaak van ongeveer veertig jaar geleden. Voor sommige betrokkenen kunnen de omstandigheden echter wel herkenbaar zijn. Zo had ik laatst een voormalig cliënt uit een fraudezaak in de zaal. Hij was achteraf laaiend enthousiast, ha!”
“Wat had uw partner vier weken geleden op zaterdagavond aan?”
Op het podium gaat u ook in op de moeilijkheid van het afleggen van een getuigenverklaring. Wat maakt het zo lastig?
“Voor ieder mens is het heel moeilijk zich bepaalde feiten te herinneren. Zo vraag ik het publiek wat zijn of haar partner vier weken geleden op zaterdagavond aanhad.” ‘Weet u dat?’ vraagt hij mij onschuldig. Hij lacht van oor tot oor. “Het is bijna onmogelijk,” benadrukt hij. In de zaal was onlangs een man die heel alert zei dat zijn partner die avond juist niets droeg.” De zaal lag plat. En Spong? Die was één moment sprakeloos.
Aan het eind van het college krijgt het publiek ruimschoots de kans de strenge strafpleiter het vuur aan de schenen te leggen. In zijn antwoorden geeft hij geregeld op een vaak zeer vindingrijke en creatieve manier ‘spongetjes’ te maken tussen de bewijsmiddelen en de bewezenverklaring.
Het is Spong ten voeten uit.
Wat zijn motto is?
“Je moet genieten van elke dag. En ook dat je de mond droogt, na al dat teveel gepraat.”
ZAAK “DE MAN, DE VROUW, DE NEGER EN HET HAAGSE BOS”
Spong bespreekt tijdens zijn tour ook een interessante zaak met een homoseksuele component. De zaak speelde zich af in de jaren negentig in Den Haag. Dichtbij het Haagse Bos woonde een echtpaar. Op een avond liggen ze rond het middernachtelijk uur naast elkaar in het echtelijk bed. De vrouw merkt echter op een gegeven moment dat haar man dood is. Hij heeft een mes in zijn borst. De gewaarschuwde politie vindt de zaak uitermate vreemd. De vrouw wordt door hen al snel beschouwd als verdachte van de moord op haar man. Ze zegt dat ze niets gemerkt want ze lag net als de andere keren ook ditmaal weer diep te slapen. Ook tegen de rechter houdt ze vol en vertelt dan nog dat “Zo’n neger zal hem wel hartstikke overhoop hebben gestoken.” Maar wat blijkt? Haar man pikte van een nabijgelegen cruising area vaak donkere mannen op. Niet om mee te praten maar puur om de seks. Wie heeft het gedaan? Hoe het afliep in deze spraakmakende casus ontrafelt meester Spong in zijn theatercollege.
Het programma ‘In vertrouwen’ is te zien tot eind mei 2019. Kijk op de site www.impactentertainment.nl voor plaatsen en data.
PS: Dit is vertrouwelijk, Gerard Spong en Peter R. de Vries, uitgeverij Balans
“
One thought on “Topadvocaat Spong: “Je moet van goede huize komen mij te laten vastlopen””