Het patriarchaat bestaat

Biweekly

Nadenkend over het gegeven dat vrouwen ongesteld worden in een bepaalde levensfase zat ik me daarover op te winden. Als mannen ongesteld konden worden dan waren er allang meer en betere oplossingen voor alle fysieke ongenoegens gevonden die erbij komen kijken. Toen ik me daar in gezelschap van mannelijke vrienden over uitsprak, moesten zij lachen. Zo vonden zij mij hun enige feministische vriendin.

Mannen, vrouwen en mensen met wat voor genderidentiteit dan ook kunnen samen strijden tegen de ongelijkwaardige positie van vrouwen en de dominantie van de mannen. Maar gaat feminisme wel om die strijd om meer gelijkwaardigheid? Feminisme is de strijd tegen het systeem van genderpolarisatie. Een systeem waarbinnen alle diversiteit van mensen in twee categorieën M/V wordt gestopt. Niet divers meer dus. Je moet je perse aan de regels die erbij horen houden.

Een vriendin van mij die niet vies is van grote woorden zegt me regelmatig dat ‘het patriarchaat omver geworpen moet worden’. Dan grinnik ik. Maar ik denk erover na en vind: dat patriarchaat dat bestaat. Ook al klinkt dat grotesk. En feminisme betekent verzet tegen het patriarchaat. Dat is het rigide sociale systeem van genderpolarisatie. En niet alleen vrouwen hebben daar last van maar mannen ook. Die kunnen zich niet anders uiten dan wat mannelijk zou zijn in eigenschappen en ze moeten hetero zijn.

“Mannen kunnen net zo goed als vrouwen

feminist zijn. Ik ben er een.”

Er zit inmiddels een klein scheurtje in het Nederlandse patriarchaat dat mannen toestaat om homo te zijn. Maar van meer dan een gender houden: oei nee!

Mannen kunnen net zo goed als vrouwen feminist zijn. Ik ben er een. Als ik geen feminist was dan kon ik niet van meer dan een gender houden. Want als je zo liefhebt dan pas je niet langer in die rigide indeling M/V. Bij die realisatie ga je je er automatisch tegen verzetten en je ertegen uitspreken. Tja, iedereen die van meer dan een gender houdt, is feminist. Of diegene het doorheeft of niet.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.