Vaccin tegen aids misschien toch mogelijk

Voor Elsevier Weekblad interviewde wetenschapsjournalist Simon Rozendaal hoogleraar Hanneke Schuitemaker die werkt aan een vaccin tegen aids zowel als ebola. Ze vindt hiv (het virus dat aids veroorzaakt) veel slimmer: “het ebolavirus moet telkens het wiel opnieuw uitvinden, terwijl hiv al een tijdje mee gaat en zich aan de mens heeft aangepast”.

Samenvatting: Norbert Splint

Schuitemaker en haar team hebben een vaccin in ontwikkeling dat in resusapen bescherming laat zien en dat bij vrijwilligers uit Oost-Afrika, Zuid-Afrika, Thailand en de VS tot een krachtige afweerreactie leidt. Schuitemaker: “Ons vaccin beschermt 67% van de resusapen nadat ze zes keer zijn blootgesteld aan een flinke dosis van het virus. Dat is niet slecht, wanneer je je realiseert dat mensen pas worden besmet met het aidsvirus wanneer ze daar honderd tot tweehonderd keer aan zij blootgesteld. Zelfs twee jaar na de inenting is de immuniteit bij de menselijke vrijwilligers nog hoog. In afweercellen zowel als in afweerstoffen. Dat is bemoedigend.”

“Zelfs twee jaar na inenting is immuniteit bij de menselijke vrijwilligers nog hoog.

Dat is bemoedigend.”

Simon Rozendaal – Foto: Guido Benschop

Het aidsvaccin wordt getest bij 2600 jonge vrouwen in vijf Afrikaanse landen. Schuitemaker: “Het mooie en trieste van aids is dat we een vaccin in mensen kunnen testen, omdat hiv in bepaalde regio’s helaas nog zo veel voorkomt. Bij ebola is dat gelukkig niet zo.” De resultaten van het onderzoek zullen in 2021 bekend worden. Dan duurt het nog een aantal jaren voor er echt een vaccin op de markt is. Dat zal niet perfect zijn. Schuitemaker: “Bij een ziekte als aids zou het al heel opmerkelijk zijn als je 50 tot 60% bescherming kunt krijgen. Natuurlijk, we zijn nog ver verwijderd van een prik die levenslange bescherming biedt, maar dit is al heel wat. We zijn dichter in de buurt dan ooit.”

Lees meer op www.simonrozendaal.nl  of volg Simon via Twitter.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.