Kjell Leknes | ProfieLHBT+

Kjell Leknes (37) werkt fulltime in internet governance en is daarnaast voorzitter van Stichting Amsterdam Photo Club. Hij is geboren in het Noorse fjord Sunndal, maar kwam als jong volwassene naar Amsterdam. Hij woont samen met een Nederlandse man in een fraai nieuwbouwappartement in Amsterdam

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Iedereen met een glimlach begroeten en het geven van levensveranderend advies zonder professionele kwalificaties om dit te doen. Ha!

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Annie Leibovitz. Ik bewonder hoe ze erin geslaagd is om een legende in de wereld van de fotografie te worden en haar succesvolle carrière te kunnen voortzetten van de analoge naar de digitale wereld. Het is echt opmerkelijk, aangezien de status van legende betekent dat iemand tot het verleden behoort.

Niemand die debuteert in het digitale tijdperk zal dat ooit bereiken. In de zwaar verzadigde markt van vandaag kan je bidden om een icoon te worden in je eigen specialisatie. Maar niemand van ons zal ooit een legende worden.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als een knuffelhomomannetje.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nu ik eind 30 ben, realiseer ik me dat de meeste mensen bezig zijn met hoe anderen ze zien. Ikzelf doe daar weinig moeite voor. Integendeel: ik probeer me te concentreren op mezelf, wat ik wil en wat ik wil doen. De onvolkomen, imperfecte uitkomst daarvan is een getrouwe weergave van wie ik ben en wat mij speciaal maakt. Ik hoop dat mensen me zien als een eerlijke, goede, hardwerkende man.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Authenticiteit, zelfverzekerdheid en positiviteit.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat je garderobe verdubbelt als je een vriendje krijgt.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik ben erg gelukkig dat ik deel uit maak van een generatie die geen onmiddellijk antwoord op die vraag kan bedenken. Maar als ik één ding zou moeten kiezen, zou het zijn dat het soms, in bepaalde landen, moeilijkheden geeft als je internationaal reist met je partner.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

LHBT+ mensen moeten de wereld laten zien dat ze meer zijn dan “alleen maar homo”. Degenen die ons anders behandelen, doen dat omdat ze ons anders zien. Als een andere stam in de samenleving. Wanneer we de meningen van die mensen willen veranderen, moeten we eerst een gemeenschappelijke link vinden om verbinding te maken.

Als je het LHBT+ gedeelte van jezelf weghaalt, wie ben je dan? Wat blijft er dan van je over? “BROADCAST” dus vervolgens die delen van jezelf naar de wereld. Mensen die je anders zien, zullen zich dan tot jou gaan verhouden, zich met jou gaan vergelijken. Letterlijk: als een gelijke. Fotograaf, milieuactivist, postzegelverzamelaar, raceauto-liefhebber enzovoort.

In combinatie met openlijk homoseksueel zijn, ben je dan dus dagelijks actief bezig de wereld te veranderen. Sterker nog: dat doe je daar waar het het hardst nodig is. Het vereist geen extra tijd, geld, argumentatie of protest. Maar op die manier verander je wel de meningen van degenen die zich niet laten overtuigen. Eigenlijk door niets speciaals te doen, maar jezelf te zijn. 

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

De persoon die de beste foto’s en/of cocktails heeft gemaakt.

10) Wat is je motto?

“Het is beter om vergeving te smeken dan om toestemming te vragen.” Althans in de wereld van fotografie. Durf je dit te doen, dan krijg je vaak de beste foto’s.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld.

De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking. Idee: Christian Curré.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.