“Wil je dan zo graag herkend worden op straat!?”

Afgelopen juni zag ik de eerste aankondigingen van een nieuwe TV-talentenjacht waarbij men op zoek zou gaan naar presentatietalent. Diverse mensen stuurden me de link door of tagden me in een reactie. In eerste instantie wilde ik helemaal niet  mee wéér een televisietalentenjacht. Ik heb ooit een zangcompetitie gedaan en ben nog net niet via de achterdeur afgevoerd met een stortvloed aan ongenuanceerde kritieken en een flinke deuk in mijn zelfvertrouwen. Ik beloofde mezelf nooit meer aan zo’n circus deel te nemen. Maar dit leek anders. Screentest zocht op een serieuze manier naar goede presentatoren en ik besloot de stoute schoenen aan te trekken.

En daar ben ik ontzettend blij om. Op het moment van schrijven is net de achtste finale uitgezonden en maak ik me op voor de kwartfinale. Wat voel ik me ontzettend thuis in dit programma! Hoe bijzonder is het dat je de kans krijgt iconische televisieprogramma’s als Hart In Actie en Ik Hou Van Holland te presenteren? Tijdens de opnames realiseerde ik me dat ik in presenteren nog meer van mezelf kwijt kan dan in het zingen.

Goede spreekstalmeester

Presenteren is vermaken, luisteren, aanvoelen en op de juiste momenten de goede dingen zeggen en anticiperen. Een hele kunst, daar was ik de afgelopen jaren al achter gekomen in mijn werk als zanger en presentator door het land. Het ene publiek ligt krom om de schunnige grappen die ik aan de lopende band uit mijn mouw schud, terwijl het andere publiek helemaal niet zit te wachten op een lolbroek, maar gewoon een goede spreekstalmeester zoekt die goede vragen stelt en het programma in goede banen leidt.

In Screentest kan ik alle facetten van het presenteren ontwikkelen, onder toeziend oog van een uiterst ervaren en deskundige jury. Het is de perfecte stap om me te ontwikkelen in een richting waarvan ik als kind al droomde: werken in de entertainmentbranche. En ik zeg het maar eerlijk: natuurlijk werd ik razend enthousiast toen ik zag dat het decor showtrappen had. Als een jonge hinde rende ik tijdens de repetities in joggingpak naar boven om er vervolgens gracieus van af te dalen.

Entertainment past als een jas

Mijn beste vriend vroeg me laatst: ‘wil je dan zo graag herkend worden op straat?’. Ik reageerde wat geïrriteerd, maar wist tegelijkertijd dat hij ergens gelijk had. Het is heel logisch, dit werk vind je alleen maar leuk als je van aandacht houdt. Belangrijk is volgens mij wel dat dit niet het doel is, maar slechts een gevolg van het werk. Echter, je kunt in deze wereld pas succesvol zijn als je een groot bereik hebt en dan is het toch wel verdomd makkelijk dat mensen je herkennen. Ooit vertelde iemand me dat een televisiepersoonlijkheid door 70% van de kijkers leuk gevonden wordt en door 30% wordt verafschuwd. Gelukkig zit het met de laatste categorie al wel snor.

“Een goede televisiepersoonlijkheid

wordt door 70% van de kijkers leuk gevonden

en door 30% verafschuwd.”

Ik voel me sterker dan ooit. Wat de uitkomst ook wordt, ik heb met dit programma ontdekt dat het entertainment me past als een jas. Ik zal me dan ook in de toekomst blijven focussen om mooie projecten op dit gebied aan te gaan. De eerste staat al op de rol, want 17, 18 en 23 november sta ik in het theater met mijn eigen theaterproductie HELDEN. Een intieme voorstelling waar zang, presentatie en entertainment perfect samenkomen. Verre van chique om in een column reclame te maken voor je eigen productie natuurlijk, maar er zijn hier nog kaarten te verkrijgen.

Storm van kritiek

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De afgelopen jaren is heel veel gelukt, maar ook genoeg mislukt. Op het podium ben je enorm kwetsbaar en vraag je om reacties. Dat kan leiden tot regen aan complimenten maar ook tot een storm van kritiek. Vaak dacht ik: Heb ik hier wel zin in en waarom doe ik dit mezelf steeds aan? Inmiddels, met een brede rug en een huid zo dik als een olifant, weet ik dat de aanhouder wint en dat het een kwestie is van een lange adem hebben. Voor 70% van de lezers heb ik goed nieuws en voor 30% een waarschuwing: ik ben een aanhouder en heb een héle lange adem.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.