Genderneutraal paspoort

Afgelopen week is het eerste genderneutrale paspoort uitgereikt. Dat is groot nieuws: eindelijk wordt erkend dat je gender niet alleen -of- man, -of- vrouw kan zijn. Eindelijk wordt de administratie aangepast op de werkelijkheid, in plaats dat mensen stereotypen over man of vrouw worden ingeduwd.
Dit eerste genderneutrale paspoort is uitgereikt aan iemand met een intersekse conditie. Ik verwacht zelf dat het nu niet lang meer zal duren totdat ook transgenders een genderneutraal paspoort kunnen krijgen. Immers: als je naar de huidige wet kijkt waarmee je de geslachtsaanduiding kunt aanpassen van man naar vrouw (of omgekeerd), dan gaat die niet uit van lichaamsdelen maar van gevoel. Niet een geslachtsoperatie bepaalt of je als man of vrouw geregistreerd staat, maar het feit dat je je man of vrouw voelt. Er is daarom geen enkele reden (meer) waarom je ook bij mensen met een gevoel tussen man en vrouw in, op hun verzoek, geen X zou mogen registreren.
“Er is geen enkele reden waarom je ook bij mensen met een gevoel tussen man en vrouw in geen X zou mogen registreren.”
Er zit hier nog wel een angel in de discussie. Dat is in “op hun verzoek”. De administratie gaat uit van feiten. Feitelijk ben ik 1.98m lang. Feitelijk heet ik Frederique. Feitelijk ben ik in een bepaalde plaats geboren. Dus, als ik deze feiten volg, dan zou ik als “non-binary genderfluïde vrouw” ook feitelijk meer X dan vrouw zijn. Toch zou ik er (nog) niet voor kiezen om een X in mijn paspoort te laten zetten. De reden daarvoor is angst: stel, ik reis met een paspoort met een X naar een land als Dubai. Zou men daar snappen dat mensen niet alleen M of V kunnen zijn, maar ook X? En, dichter bij onze cultuur, zou de immigratiedienst van de VS dit snappen?

Het is een goede zaak dat het mogelijk geworden is om een X in het paspoort te zetten. Bij reizen binnen West-Europa denk ik ook niet dat het problemen op gaat leveren. Wie verder wil reizen moet zich afvragen of de tijd er nu al rijp voor is om deze stap te zetten. Er is nog veel missiewerk te doen. Als je (voor vakantie, of werk, of studie) naar een ander land reist, wil jij dan zonder uitzonderingen altijd de missionaris zijn en altijd het risico lopen dat je een land niet in komt?

Frederique

Frederique

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Genderneutraal paspoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.