Claes van der Ster: dé gay country zanger van Nederland

Claes van de Ster is, voor zover bekend, de enige gay country zanger in Nederland. Hij kwam als 11-jarige jongen in contact met de countryscene. 7 jaar later staat hij op het podium te zingen op Truckfestival Medemblik 2008. Vanaf dat moment weet hij dat hij op het podium thuis hoort. Zo bracht hij nummers uit zoals ‘Big Shoes to Fill’ en zijn zelfgeschreven nummer ‘Daddy’. Gaykrant sprak hem over zijn jeugd en zangcarrière.

Tekst: Kevin van den Wildenberg

‘Mijn moeder leerde iemand kennen die aan Line Dance deed.  Zo ik kwam als 11-jarige voor het eerst in contact met countrymuziek en dat was liefde op het eerste gezicht. Daarna begon ik dit genre te luisteren waarin verschillende artiesten de revue passeerde.’ Nadat zijn ouders gingen scheiden op zijn vierjarige leeftijd verhuisde hij naar Alphen aan de Rijn en vervolgens naar Den Helder. Vanuit daar kwam hij in Wieringerwerf terecht. ‘Ik verhuisde van een stad naar een dorp. Ik was anders en dat wilde mijn medeleerlingen testen. In deze periode werd ik ontzettend gepest, nog vóór ik wist dat ik op mijn eigen geslacht zou vallen werd ik al uitgemaakt voor homo en bleven ze mij uitdagen,’ aldus de zanger. ‘Ze zeiden bijvoorbeeld dat ik vast niet op het podium durfde te dansen. Nou, dat moet je tegen mij niet zeggen. Binnen mum van tijd stond ik op het podium en dat dwong respect af.’ De boodschap die Claes hiermee wil zeggen is: ‘Durf jezelf te laten zien, dat is zo ontzettend belangrijk.’

“Ik werd ontzettend gepest. Ze zeiden dat ik vast niet op het podium durfde te dansen.

Nou, dat moet je tegen mij niet zeggen.”

Het eerste optreden

Toen Claes nog een bijbaantje had als postbode op zijn zestiende, blèrde hij mee met Shania Twain dat hij op zijn mp3-speler had staan. Eén van zijn voorbeelden. Iedereen op straat kon meegenieten van zijn onontdekte talent totdat Lenie, een volwassen vriendin en aan het wieg van zijn zangcarrière stond, besloot daar verandering in te brengen. ‘Zij stelde mij voor aan countryzanger John Selby. Hij stoomde mij klaar voor mijn allereerste optreden. Dat was een week voor mijn 18de verjaardag. Dat is alweer zo’n 10 jaar geleden,’ aldus Claes. Zijn eerste optreden vond hij spannend. ‘Je weet nooit wat er kan gebeuren. Zo maakte ik mee dat de batterijen van de microfoon konden uitvallen of dat er een geluidsbox om viel. Inmiddels ben ik daar wel overheen. Er staat op internet nog een filmpje van mijn eerste optreden!’

Later ontstond een samenwerking met producer Lonnie Ratliff uit Nashville. Samen met hem bracht hij de single ‘Big Shoes to Fill.’ Een eerbetoon aan de overleden Johnny Cash. Hierop volgde vorig jaar zijn zelfgeschreven single ‘Daddy’ onder platenlabel van Neo Records, welke is aangesloten bij de – in Nashville gevestigd – Country Music Association.

“Voor zover mij bekend zijn er maar een

stuk of vier openlijk homoseksuele artiesten

in de country-industrie.”

Vooroordelen

‘Aan country hangen veel vooroordelen,’ aldus Claes. ‘Toen in Amerika de film Brokeback Mountain uitkwam, gaf dat veel ophef. Voor zover mij bekend zijn er maar een stuk of vier openlijk homoseksuele artiesten in de country-industrie. De eerste was in 2010, de zangeres Chely Wright. Dat is eigenlijk wel opvallend. Zelf ervaar ik geen enkele haat in de countryscene. Ikzelf draai er niet om heen, ik ben wie ik ben. Mijn man vroeg mij zelfs tijdens een optreden ten huwelijk. Dat aanzoek heb ik toen ook gedeeld op mijn Facebookpagina.’

Toekomst

Ondanks zijn passie voor het entertainen, is Claes op dit moment ook taxichauffeur. Met plezier brengt hij zieken en oudere mensen naar de locatie waar zij heen willen.  ‘Als ik mijn brood kan verdienen met zingen, dan doe ik dat meteen. Ik vind het fijn om mensen te raken, daar doe ik het voor. Ik zing wel eens covers en dan zitten er soms mensen in het publiek die tranen in hun ogen krijgen van een nummer. Zij kunnen dan terugdenken aan herinneringen bij dat liedje. Vandaar ook de bandnaam Memory Train waar ik ook onderdeel van ben.’ De country zanger heeft ook toekomstdromen. Hij zou graag nog een album willen opnemen volledig in countrystijl. ‘En een ontmoeting met Shania Twain,’ voegt Claes nog snel even toe.  Fans vragen ook steeds meer naar de muziek van de zanger Neil Diamond. ‘Jammer genoeg is hij met pensioen gegaan. Ik zou nog wel eens een eerbetoon aan hem willen doen.’

Meer zien en horen van Claes van der Ster? Bezoek zijn Facebookpagina of zijn website.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Claes van der Ster: dé gay country zanger van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.