Politiek bezorgd over ontwikkelingen binnen politienetwerk Roze in Blauw

Het was een schot in de roos toen het netwerk binnen de Amsterdamse politie jaren geleden werd opgericht. Vanaf de eerste dag was het een succes. Het netwerk Roze in Blauw bestaat uit agenten die zelf LHBT-er zijn. Daardoor is het voor slachtoffers van homoseksueel geweld makkelijker geworden om aangifte te doen. Inmiddels zijn er in het hele land Roze in Blauw-teams. Jarenlang was politiewoordvoerder Lust het roze gezicht van het Amsterdamse netwerk. Na haar plotselinge vertrek als voorzitter laat zij het netwerk ontheemd achter. Tot verbijstering van velen is het volledige bestuur van plan af te treden. “Dit is een grote terugslag.”

Tekst: Paul Hofman

Roze gezicht

Een insider binnen de politie die De Gaykrant (naam bij redactie bekend) achter de schermen sprak, zegt onomwonden: “Dat is altijd het gevaar als iemand zo wordt geassocieerd wordt met een club. Kijk maar eens naar Merkel en Pechtold. Lust was het vleesgeworden ‘roze gezicht’ van Roze in Blauw geworden. Leuk voor de bühne maar er zitten natuurlijk meer mensen achter. Het was een soort ‘Lust-show’ geworden. Dat zij nu kiest voor een televisie-loopbaan, kan ik me voorstellen.” Al tijdenlang werd zij vanwege haar bijverdiensten in de media ‘Ellie Klust’ genoemd. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg was bepaald ‘not amused’ over de belangenverstrengeling en heeft de Roze in Blauw-voorzitter het mes op de keel gezet: blijven maar dan geen televisie-ambities meer uiten of gewoon gaan. Lust koos voor het laatste.

Lust kiest voor televisie-carrière

Ontmanteling?

Deze week kwam naar buiten dat het voltallige bestuur van plan is af te treden. “Dat het rommelt binnen Roze in Blauw is duidelijk. En dat is geen goed teken natuurlijk.” Raadslid Jan-Bert Vroege (D66) maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Vroege heeft ondermeer diversiteit en anti-discriminatiebeleid in zijn portefeuille. Twee weken geleden stelde hij vragen in een raadsvergadering aan burgemeester Halsema die als korpsbeheerder verantwoordelijk is voor de openbare orde. “Zij antwoordde heel laconiek. “Mijn zorgen werden zo’n beetje weggewuifd.”  Roze in Blauw wordt overigens gerund door vrijwilligers. “Het zijn agenten die in hun vrije tijd aangiftes door LHBT-ers opnemen en die ondersteunen.” Hij is bang dat de opgedane kennis en kunde door de vervelende ontwikkelingen wegvallen.

‘Het rommelt binnen het roze in blauw netwerk, dat is een veeg teken’

In gevaar

“Als de gewon eRoze in Blauw agenten ook massaal met dit vrijwilligerswerk stoppen, dan  valt het hele netwerk in elkaar, dan kunnen LHBT+ Amsterdammers nergens meer terecht in geval van hate crimes. Daarnaast is een zorg dat Roze in Blauw er wel mag zijn, zolang het maar niet te zichtbaar is. Terwijl juist die zichtbaarheid en bekendheid zijn van enorm belang. Onomwonden zegt hij: “Roze in Blauw moet nu en in de toekomst stevig verankerd zijn binnen het Amsterdamse korps. We moeten voorkomen dat de roze politiehulp in gevaar komt, dat komt niet vanzelf goed. Het vraagt om actief handelen van korpsleiding en burgemeester.” Hoofdcommissaris Aalbersberg benadrukt daarentegen dat  kennis en kunde van het netwerk RiB zijn verankerd binnen zijn politie-organisatie. “Dat is niet afhankelijk van personen of een beperkte groep, maar breed beschikbaar.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.