Nooit meer verstoppen. Black en pink achievement

Oktober zal weer in het teken staan van Black Achievement. Het publiek kan kennismaken met de ‘zwarte geschiedenis’ en met tal van prestaties van de zwarte gemeenschap. Dit is een geweldig goede zaak, om buitenstaanders te informeren, maar ook voor het eigen zelfbewustzijn. Dat laatste is niet onbelangrijk want gediscrimineerden hebben de neiging de discriminatie te verinnerlijken. Ook als dit allang achter de rug lijkt. Dat hebben wij dus met elkaar gemeen.

Ook wij hebben onze gay-geschiedenis en daarvan is nog bar weinig bekend. Deze onbekendheid staat evenmin los van die discriminatie. We laten ons te gemakkelijk aanpraten dat het allemaal niet zo veel voorstelt, dat de emancipatie nu wel voltooid zou zijn en dat je er niet zo mee te koop hoeft te lopen. Net zoals sommige anderen, heb ik met het schrijven van Homo Politicus geprobeerd wat aan die kennis van de geschiedenis te doen.

“Volgende maand verschijnt van de Amerikaanse politicoloog Andrew Reynolds het boek The Children of Harvey Milk.”

Volgende maand verschijnt van de Amerikaanse politicoloog Andrew Reynolds het boek The Children of Harvey Milk. Hierin wordt een wereldwijd beeld van de LHBT-geschiedenis geschetst. Vorige maand hield Reynolds er al een boeiende inleiding over in Amsterdam. Het boek wordt volgende maand in Londen gepresenteerd. Er schijnt nogal wat aandacht voor te zijn.  Als eerste parlementariër ter wereld die in 1976 uit de kast kwam, zal ik er aanwezig zijn als gast van de Speaker of the House of Commons. Ik zal jullie er verslag van doen.

’s Zomers is er natuurlijk de feestelijke Pride en als LHBT-ers hebben we in Nederland op 11 oktober onze Coming Out Dag. Het lijkt me nuttig eens uit te zoeken wat we hiervoor in de toekomst nog zouden kunnen leren van de opzet van de Black Achievement Month. Dat wil zeggen voor een interessante en trotse terugblik op het roze verleden in combinatie met optredens en voorstellingen van kunstenaars, wetenschappers en sportmensen enz. uit de LHBT-scene van nu. Niet zozeer als het zoveelste feest, maar om naast dat verleden ook serieus kennis te laten maken met wat er nu te zien en te horen valt.

Coos Huijsen

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.