Axel Leito: de nieuwe Mr. Leather The Netherlands?

Wordt de uit Curaçao afkomstige Axel Leito (38) de nieuwe Mr. Leather The Netherlands? Dat wordt bekend gemaakt tijdens de Leather Pride 2018 die van 25 tot en met 28 oktober zal worden gehouden op verschillende locaties in Amsterdam. De verkiezing zelf vindt plaats op 27 oktober tijdens de Invasion-party, waar vijf stoere kandidaten strijden om de eer.

Tekst: Norbert Splint

Axel (voormalig beroepsmilitair): ‘Prima dat ik zulke geweldige concurrenten heb, maar ik denk toch dat ik het ga winnen. Ik heb namelijk een strak driepuntenplan. Op de eerste plaats mag de scene wel wat jonger en laagdrempeliger: laat jongeren maar op een toegankelijke manier kennismaken met het fetishgebeuren. Ik zal me als Mr. Leather dan ook regelmatig buiten de leerclubs laten zien. Ook mag de Leatherscene wat minder Amsterdams, dus méér Nederlands. Als ik Mr. Leather Netherlands word, zal ik dan ook het land in gaan en wat minder in de hoofdstad zijn. Tot slot: de scene mag wel wat kleurrijker en socialer. Denk dan niet meteen aan social media, want dan zie je elkaar niet live, maar meer aan de organisatie van een leermarkt, een gear swap, ruilhandel, enzovoorts. Om te eindigen met een supergaaf feest. Als het moet organiseer ik het zelf.’

‘De leatherscene kan jonger, kleurrijker en socialer.’

Vergrijsd

De leatherscene is geen onbekende omgeving voor Axel. Achttien jaar lang werkte hij in de Haagse leerbar The Boss en herhaaldelijk hijst hij zich van top tot teen in het leer om uit te gaan. Daarbij slaat hij de mainstream horeca niet over en weet hij zich vergezeld van zijn partner Robin, ook al een leerman. ‘De leatherscene is sterk vergrijsd,’ zegt Axel. ‘Meestal ben ik de enige onder de 40. Trouwens: Robin is 30. Ook valt het me op dat er vrijwel alleen maar witte mannen rondlopen én het lijkt wel een “Amsterdams uitje”: je komt niemand tegen van buiten de randstad. Als ik Mr Leather ben ga ik dat aanpakken. Kijk maar naar mijn driepuntenplan.’

Axel is voormalig beroepsmilitair

Leer, zwepen en uniformen

Misschien is dat laatste nog wel Axel’s eenvoudigste opdracht. Moeilijker wordt het om de scene te verjongen. Leer is duur: een complete outfit kan zomaar 2000 euro kosten, wat voor jongeren een fortuin is. Maar ook de leatherscene laten verkleuren wordt nog een hels karwei. Homoseksualiteit is al nauwelijks bespreekbaar bij mensen uit bijvoorbeeld Suriname of Caraïbisch Nederland, laat staan fetisj-achtige zaken als leer, zwepen en uniformen.

Axel: ‘Dat moet ik nog zien. Als beroepsmilitair ben ik tientallen keren op vredesmissie geweest, dus ik heb wel voor hetere vuren gestaan. Dankzij al die uitzendingen weet ik wat nodig is om mensen te veranderen: door focus, toewijding en maximale inzet bereik je je doel. Met die houding ga ik straks ook de leatherscene jonger, kleurrijker en socialer maken.’

Foto’s: René Zuiderveld 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.