Kenan Sakalli | ProfieLHBT+ 

De in Amsterdam geboren Kenan Sakalli (40) is niet alleen homo, maar ook moslim en bovendien Mr. Bear Netherlands 2018. Zijn achtergrond is Turks. In het dagelijks leven is hij Fitnessinstructeur en baliemedewerker bij Fit for Free aan de Looiersgracht.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Eerlijkheid, behulpzaamheid en ook ben ik altijd duidelijk. En eigenlijk wel een doorzetter.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn lieve collega Alberth. Ook hij heeft best een druk bestaan, maar doet heel veel met goede doelen. Daar zet hij zich, net als ik, belangeloos voor in. Ik leer van alles van hem, logisch want ik ga elke dag met hem om. En bovendien: voor iemand van begin vijftig, ziet hij er natuurlijk fantastisch uit.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik noem mezelf homoseksueel, alhoewel de eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik een heterobestaan heb geleid. Gelukkig heb ik een hele lieve ex-vrouw en een hele lieve dochter. Zij begrijpen alles en ik ga heel goed met ze om. En zij met mij. Denk aan paardrijden, vakantie, huiswerk maken, dat soort dingen.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Jazeker. Op de eerste plaats: daardoor kan ik mensen recht in de ogen kijken. Niet voor niets vindt ik eerlijkheid enorm belangrijk. Vroeger voelde ik schaamte en nu niet meer. Absoluut hoogtepunt in mijn langdurige coming out was mijn uitverkiezing tot Mr Bear 2018, afgelopen voorjaar. Mijn omgeving had het vaak gezegd: het is echt iets voor jou. Daarin heeft iedereen gelijk gehad.

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik val op lieve, zorgzame en eerlijke mannen. Eigenlijk zoals ik zelf ben, maar dat klinkt heel onbescheiden, ik weet het. Qua uiterlijk graag mijn leeftijd of ouder. Denk aan het type ‘wijze man’. Liefst wat groter dan ik en dat lukt makkelijk in Nederland, want ik ben maar 1 meter 74. Grijs haar of kaal: het mag allemaal. Of wacht: liever niet blond, haha.

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Oh, joh: heel veel. Waar moet ik beginnen? Laat ik beginnen met seks: dat is met een man natuurlijk veel lekkerder dan met een vrouw. Voorts merk ik dat onderling contact met mannen veel sneller tot stand komt dan met vrouwen. Die zijn gewoon lastiger. En een man als vriend – niet seksueel of zo, maar gewoon: als vriend – is veel fijner. Je zit op dezelfde golflengte, koestert dezelfde gedachtes, kunt veel meer open zijn, enzovoorts. En je kunt natuurlijk samen trainen, op de sportschool of buiten. Veel uitdagender!

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Tijdens mijn coming out ben ik ernstig bedreigd door mijn familie in het algemeen en mijn vader in het bijzonder. Daarbij moet je echt denken aan doodsbedreigingen. Ik ben toen naar de politie gestapt en sindsdien heb ik de beschikking over een Aware System. Dat is een gps-apparaatje dat je kunt indrukken – er zit ook een microfoontje in – als je je aangevallen voelt. De politie ziet en hoort dan meteen waar je bent en wat er aan de hand is. Sindsdien voel ik me een stuk veiliger, maar leuk is het natuurlijk niet.

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik kan niet voor anderen spreken, maar ikzelf heb veel gehad aan dat Aware System. Het is alleen een dure oplossing voor iets wat gelukkig niet al te vaak voorkomt. Maar wel steeds vaker, helaas! Wat misschien nog handiger is – en goedkoper – is een soort buddy bel ring. Ikzelf heb zes buddy’s, maar anderen hebben er wel vijftien. Die kan je bellen als er iets met je aan de hand is: van depressies tot drugsproblematiek en alles daar tussen in. Maar dus ook als je bedreigd wordt. Het lost echt problemen op.

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een behulpzame, eerlijke en zorgzame man, die voor iedereen klaar stond.

10. Wat is je motto?

Wij zijn ons brein. Maar die heb ik van Dick Swaab, haha.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld.

De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.