Curaçao: binnenkort ‘homohuwelijk’?

Tijdens de opening van de Curacao Pride eind september werd een door de gay community zelf geschreven wetsontwerp over de openstelling van het homohuwelijk aan een parlementariër overhandigd. Het vormde het hoogtepunt van de tropische pride op het eiland die vier dagen duurde. Op Curacao ligt het onderwerp homoseksualiteit nog altijd gevoelig. Tachtig procent van de bevolking is katholiek en de kerk heeft hier dus nog een grote vinger in de pap. “Acceptatie gaat langzaam, we zijn er nog lang niet.”

Tekst: Paul Hofman

Dit zegt Frank Holtslag, die dit jaar voor de zesde keer de pride organiseerde. Door zijn grote inzet en netwerk is hij -ongewild- het boegbeeld van gay Curaçao geworden. ‘Zijn’ Floris Suite Hotel vormde het zenuwcentrum van de pride. Met grote trots kijkt hij terug op de afgelopen week. De officiële opening vormde de Pride Walk in Willemstad. Dit jaar liepen naar schatting bijna duizend mensen mee over de wereldberoemde ‘pontjesbrug’. “Het was een enorm groot succes.” De brug verbindt delen van de stad met elkaar. Op het centraal gelegen Wilhelminaplein gaf de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport een toespraak waarmee zij de harten van veel deelnemers stal. “Iedereen, ondanks godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, kleur, geslacht of welke andere grond dan ook, is gelijk en moet gelijk worden behandeld. Dat staat buiten kijf.”

Aan de vooravond van de pride staken twee jongeren nog de regenboog vlag met veel bravoure in brand.

Minder waarde

Dat een wetsvoorstel op deze wijze werd ingediend was verrassend en historisch tegelijk. Want normaal gesproken doen parlementariërs dat, nu komt het van een belangengroep zelf. Volgens Fundashon Foko, Curaçao Gay Pro en Igauldat Curaçao worden veel Curaçaoënaars uitgesloten van het recht te mogen trouwen. “Want het onderscheid dat de (huidige) wet maakt, geeft de indruk dat relaties tussen paren van gelijk geslacht minder waard zijn dan die van heteroparen. Voor deze discriminatoire behandeling bestaat geen rechtvaardiging.” Die opvatting wordt door veel mensen gedeeld. Echter, de nog steeds invloedrijke katholieke kerk houdt veel dingen tegen. “Homoseksualiteit is een gruwel Gods.” Aan de vooravond van de pride staken twee jongeren nog de regenboog vlag met veel bravoure in brand. De hoge opkomst tijdens de Pride Walk geeft de LHBT-gemeenschap nieuwe energie. “Onze relaties verdienen bevestiging en bescherming. Het huwelijk is daarvoor het geëigende kanaal.” vertelt de voorzitter van FOKO (vergelijkbaar met het Nederlandse COC- PH).

“Onze relaties verdienen bevestiging en bescherming. Het huwelijk is daarvoor het geëigende kanaal.”

Humphrey, die dit jaar uit de kast kwam, zei het zo tegen De Gaykrant: “Het is toch van de gekke dat wij wel belasting en sociale premies afdragen maar nog net dezelfde rechten hebben als hetero’s. Wij hebben toch ook onze waardigheid? Ik vind dat de wet die ons moet geven. Punt.” Het woord is nu aan de politiek op Curaçao. Van minister-president Rhuggenaath, een invloedrijke politicus op het eiland, is bekend dat hij de homo-beweging op Curacao – ook vanuit persoonlijk oogpunt – meer dan steunt. Zijn zuster is openlijk lesbisch.

Gelijke rechten

Mario Kleinmoedig (secretaris Foko – coverfoto): “Het heeft lang genoeg geduurd. Onze grondwet garandeert gelijke rechten voor iedereen. Als twee homo’s gaan samenwonen op ons eiland, hebben zij niet dezelfde rechten als die van man en vrouw. Dat is toch vreemd? Homo’s moeten daarom ook kunnen trouwen. Een wet is voor ons simpelweg de enige juridische vorm. It’s the right thing to do, er is geen alternatief. Het is heel belangrijk dat de politiek een signaal naar de samenleving geeft dat homoseksualiteit en biseksualiteit net zo normaal, geaccepteerd en legaal zijn als die van hetero’s. Na 23 jaar is het eindelijk tijd. Vice-voorzitter van het parlement McWilliam aan wie het wetsvoorstel is overhandigd gaat het wetsvoorstel samen met haar collega parlementariërs bestuderen en erover praten. Daarna begint het politieke proces. Het kan zomaar zo zijn dat er over een jaar in ons parlement over wordt gestemd. Onze strijd gaat gewoon door.  Wij zijn een campagne begonnen om dit voor elkaar te krijgen. Of ikzelf ga trouwen? Dat is een heel persoonlijke beslissing maar mijn vriend en ik hebben het er wel over.”

Parlementariër Giselle Mc William: “Ik vind het geweldig. Het laat zien dat democratie levend is op Curaçao. Dat initiatieven niet alleen vanuit het parlement of de overheid kunnen komen, maar ook van het volk zelf. Het mag niet uitmaken wie je bent. Het is nu de tijd om het erover te hebben en te kijken wat wij voor de LHBT-ers kunnen betekenen. Zij horen er gewoon bij.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.