Victoria “Porkchop” Parker: Drag Race icoon van het eerste uur

Het is bijna niet te geloven, maar het is al bijna 10 jaar geleden dat de eerste aflevering van RuPaul’s Drag Race werd uitgezonden. Het programma heeft veel betekend voor de Drag Queen community in Amerika en eigenlijk overal op de wereld. Voor degenen die het nooit hebben gezien: het is een soort America’s Next Top Model, maar dan met drag queens en een stuk gayer. We spraken af met Drag Race icoon van het eerste uur – Victoria “Porkchop” Parker. Ook al was ze de eerste queen ooit die naar huis ging, ze heeft momenteel een behoorlijke carrière. 

English version below

Tekst en foto’s: Bram Stelwagen 

Je bent vanochtend aangekomen. Hoe is je verblijf in Amsterdam zo ver?

“Super mooi! Ik denk dat Amsterdam mijn favoriete stad is op deze tour. Ik ben naar alle grote steden in de UK geweest; London; Birmingham and Manchester. Het eerste wat me opviel in Amsterdam was dat alles heel schoon is. Ook de architectuur is erg mooi. Amsterdam doet me denken aan een soort schattig kerstmisstadje, maar dan nog zonder de kerstlampjes.”

“Amsterdam doet me denken aan een soort schattig kerstmis stadje, maar dan nog zonder kerstlampjes”

Kan je het geloven – 10 jaar Drag Race? Had je verwacht dat de show zo succesvol werd als dat hij nu is?

“Absoluut niet! Toen ik het eerste seizoen mee deed was het vooral een experiment. Ik was de bekendste queen van de season 1 cast. Op het moment dat ik werd uitgenodigd voor de show, was ik al 20 jaar dragqueen. Meedoen aan de show was een echte duik in het diepe. Toen ik die vreselijke jurk maakte, was het allang duidelijk dat ik niet kon naaien, maar ik was er simpelweg niet op voorbereid. Wat men niet weet is dat elke queen een assistent mocht meenemen om hen te helpen tijdens de show met iets waar ze niet zo goed in waren.

De dag dat we zouden beginnen met de show, hebben ze het concept van de show veranderd en werden de assistentes naar huis gestuurd. Mede daarom was ik dus de eerste die naar huis ging, omdat ik die verschrikkelijke jurk had gemaakt. Ik deed wat ik kon maar dat pakte natuurlijk niet goed uit. Toen Akashia tegen elkaar moesten “lip-syncen voor ons leven”, wist RuPaul niet wat ze moest doen. Ze stopte met filmen en ze zei tegen ons: “Ik weet niet wie ik naar huis moet sturen dus ik ga even overleggen met de producers”. Dat is de waarheid. Het moment dat ze dat zei, wist ik gewoon dat ik naar huis moest. Ik denk omdat ik niet heel erg enthousiast was om van alles te doen voor de camera, want ik wist natuurlijk niet hoe de show ging uitpakken, en ik was nog wel de bekendste van de cast op dat moment. Ik wilde niet doen wat Akashia deed. Zij was jong en zij was precies wat de producers wilde. Ik had haar ook in de show gehouden. Dus ik begreep het en zag het aankomen. Toen ik die dag mijn spullen aan het inpakken was om naar huis te gaan, kwam een van de producers naar mij toe en zei: “als de show een echte hit wordt, beloven we dat niemand Victoria Porkchop zal vergeten”. Die belofte hebben ze gehouden.”

“Op de dag dat we zouden beginnen met de show, hebben ze het concept veranderd”

Op welke manier heb je het idee dat RuPauls Drag Race het meeste heeft veranderd?

“Overduidelijk is het budget echt gigantisch gegroeid! De “workroom” kreeg een upgrade, de finale wordt nu gehouden in dat grote theater in LA, en de prijs die je kan winnen is 5x zo groot als in mijn eerste seizoen. Nu we het daar toch over hebben: we wisten niet eens hoeveel we zouden winnen! RuPaul zei tegen ons: “We weten nog niet hoeveel de winnaar krijgt, maar laten we doen alsof het een grote hoeveelheid is.” Dat was dus de 20.000 dollar die een paar seizoenen later de welbekende 100.000 dollar werd.”

Wat gebeurde er toen de aflevering op tv kwam in 2009? Hoe voelde het opeens bekend te zijn?

“Ik was de eerste die naar huis moest en eerlijk gezegd ben ik echt uitgelachen toen ik thuis kwam. In die tijd, werkte ik als een club host en mijn baas had mij een paar maanden later ontslagen. Hij zei dat mijn deelname aan Drag Race mijn allerslechtste beslissing ooit was en dat het mijn carrière heeft verwoest. Drag Race heeft me op het begin zoveel gekost, niet alleen mijn baan, maar ik moest echt 6 maanden even helemaal niks doen en rust nemen en geld sparen. Uiteindelijk besloot ik toen te verhuizen uit North Carolina.

In 2012 verhuisde ik naar Los Angeles en keek ik niet meer achterom. Doordat de show bleef groeien, hebben ze me onderdeel van gemaakt en dat heeft er voor gezorgd dat mijn carrière nog steeds goed bezig is. Ik heb heel veel geluk gehad. Die mensen die me hebben uitgelachen, me hebben ontslagen of me hebben uitgescholden, doen nu nog allemaal hetzelfde. Ik lach als laatste…  HA HA HA”

“In 2012 verhuisde ik naar Los Angeles en

keek ik niet meer achterom”

Wanneer ben je begonnen met drag? En hoe kwam je er mee in aanraking?

“Ik doe al drag sinds 1987. Voordat ik drag deed stond ik al graag op het podium, ik was echt een theaterkind sinds ik een peuter ben. Ik wilde een acteur worden maar er was geen plek voor een acteur met vrouwelijke trekjes in de Jaren 80. Toen ik ongeveer jouw leeftijd had, was de eerste keer dat ik naar een gay club ging en daar zag ik voor de eerste keer drag queens, en meteen het eerste wat in me op kwam “ik kan dat ook en misschien nog wel beter”. Aan het einde van die avond ging ik naar de manager van de club en vroeg ik of ik in de show mocht. Tot mijn verbazing zei die meteen ja en stal ik mijn moeders kleren voor mijn eerste optreden. Helaas ging dat eerste optreden niet zo goed en werd ik van het podium afgeschreeuwd door het publiek. Ik was daar best kapot van maar later die avond kwam een van de oudere queens naar me toe. Zij vertelde dat ze ondanks die avond iets in mij zag; “met het juiste haar en kleding kan jij misschien ook iemand zijn op een dag”.

Dat gebeurde allemaal in januari 1987. Het jaar erna – in augustus 1988 – won ik de clubtitel. In 1,5 jaar lukte het me de beste queen van die club te worden, en mijn carrière begon daar. Mijn carrière werd groter en kreeg ik meer en meer populariteit en won ik meer dan 100 verkiezingen en 6 nationale titels. Ik werkte heel hard en ook al lukte het helemaal niet tijdens mijn eerste optreden in januari 1987, uiteindelijk lukte het wel.”

Enige tips voor beginnende dragqueens?

“Jonge mensen begrijpen dit niet altijd, maar drag is nu echt niet zoals het vroeger was. Het begint ermee dat ik goed kan optreden, en dat ik me daarbij toevallig voor doe als vrouw. Het feit dat je je verkleed als een vrouw, en dat je op een podium staat, betekent niet dat je per se vermakelijk bent. In drag zijn geeft je niet meteen talent. Er is een groot verschil tussen een echte queen zijn en “in drag zijn”. Een goede tip: kom erachter wat de stijl is van je optreden. Je fabulous foto’s en selfies op Instagram zijn hartstikke leuk, maar als je niks kan op een podium hebben ze weinig zin. Een jurk aanhebben maakt je niet altijd fabulous. Sommige mensen staan zelfs een beetje voor schut.”

“Je fabulous foto’s en selfies op Instagram zijn hartstikke leuk, maar als je niks kan

op een podium hebben ze weinig zin”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik word 50 in Januari, en over ruim 10 jaar ben ik dus al 60! Als de wereld tegen die tijd nog niet vergaan is, dan hoop ik dat ik nog doe wat ik vandaag de dag doe. In de nabije toekomst heb ik ook van alles gepland, een grote televisieproductie waar ik nog niet veel over mag zeggen. Ook zit ik een toekomstige afleveringen van Drag Race. We hebben al wat gefilmd, maar meer mag ik daar nog niet over vertellen.”

Ik weet dat je deze vraag misschien niet eerlijk mag beantwoorden maar – doe je mee volgend jaar aan All Stars 4?

“Ik zit niet in All Stars 4. Eerlijk gezegd, ik weet niet waarom. Ik ben gewoon niet gebeld, ook al vind ik wel dat ik uitgenodigd had moeten worden. Ik ben op deze geweldige tour op dit moment met mensen die mee hebben gedaan aan All Stars. Drag Race is zoveel veranderd en ik ging naar huis in de eerste aflevering. Ik heb nooit eerlijk kunnen laten zien wat ik wel niet allemaal kan. All Stars 5 misschien?

“Ga nooit op het podium met kleine kinderen of kleine dieren, dus ook geen vlinders.”

Wie verdient het nog meer om mee te doen met All Stars ?

“Dit is echt een moeilijke vraag. Er hebben zoveel mensen mee gedaan aan het programma die ik graag terug zou zien in de “Workroom”. Ze verwacht waarschijnlijk niet dat ik dit zeg, maar ik denk dat Jessica Wild terug zou moeten komen. Ze is zo’n aardig mens, ze doet haar eigen pruiken, haar make-up is perfect, en ze kan geweldig een groep mensen vermaken. Recentelijk heb ik de aflevering gezien waarin zij naar huis werd gestuurd (Season 2, Episode 7) en ik denk dat het absoluut niet eerlijk was dat ze weg moest.Een andere queen die naar mijn mening een 2e kans verdiend, misschien alleen door wat er is gebeurd tijdens de finale, is Asia O’Hara. Ze is een geweldige  performer. Maar wat de connectie was tussen vlinders en het nummer Nasty van Janet Jackson ontging mij volledig. Die avond heeft ze tenminste wel een wijze les geleerd: ga nooit op het podium met kleine kinderen of kleine dieren, dus ook geen vlinders.

Porkchop kwam naar Amsterdam op 21 September, Met de KlubKids Party Monster 3 Tour. Met andere RuGirls Milk, Pearl and Sasha Velour zetten ze een geweldige show neer in De Melkweg. Ik had een afspraak met Victoria Porkchop en we spraken over haar lange carrière en 10 jaar RuPaul’s dragrace.


English version

Porkchop came to Amsterdam on the 21st of September, attending the Party Monster 3 Tour, presented by KlubKids. Together with other ‘Ru Girls’ Milk, Pearl and Sasha Velour, Porkchop absolutely slayed with an amazing show, performed at the Melkweg. We sat down with Victoria/’Porkchop’ and talked about 10 years of Drag Race. I met Porkchop backstage before her show in her dressing room and she’d just started her makeup when I arrived.

Text and photos: Bram Stelwagen

How has your stay in Amsterdam been so far?

“Absolutely beautiful! I think Amsterdam is my favourite city on this Tour. I’ve been to all the major cities in the UK; London; Birmingham and Manchester, and the first thing I noticed was that everything was much cleaner here. The architecture reminds me of some kind of cute Christmas village, it just hasn’t been decorated yet.”

“The architecture of Amsterdam reminds me of some kind of cute Christmas village, it just hasn’t been decorated yet.”

Can you believe it – 10 years of Drag Race? Did you expect it to become what it is today?

“Absolutely not! When I was on the first season it was more like an experiment, and I was the most well-known Queen of the season 1 cast. When I was invited onto the show, I’d already been doing Drag for 20 years, but going on the show was a very big step into the unknown. When we were taping Drag Race and I made that horrible outfit, it was obvious that I couldn’t sew, but I wasn’t prepared for that. What people don’t know, is when are were casting for the show, every Queen could bring someone as their assistant to go with them onto the show to help the Queens with something they couldn’t do.

The days we were about to start filming, they changed the concept and canceled the assistant, and that’s why I went home first. Because I made that hideous outfit. I did what I could, and of course it didn’t turn out well. When Akashia and I had to lip-sync for our lives, RuPaul didn’t know what to do. They stopped filming, she said “I don’t know who to send home, I’m going to talk to the producers”. That’s the truth. The moment she said that, I knew that I was going home. Because I was very hesitant to say or do anything in front of the camera, because I had no idea where the show was about to go, and I was the most well known Queen. I didn’t want to do what Akashia was doing. She was young and she was exactly what the producers wanted her to be, and was saying what everybody wanted to hear. I would have kept her too. I understood it. I saw it coming. I felt it coming. But when I left that day, one of the producers told me “if this show is a hit, I’m sure everybody will remember you,” and that has happened.”

“The days we were about to start filming, they changed the concept”

In what way do you feel Drag Race has changed over the years since you were on Season 1? What direction do you hope it takes?

“Obviously, the budget has got way bigger! The workroom got an upgrade, the finales take place in that big theatre in LA, and the price you could win has become 5 times as much as when I was competing. Back when we were on the first season, we didn’t even know how much we would win! RuPaul and the contestants didn’t even know how much the winner was going to get while we were filming – RuPaul told us: “We don’t yet know how much we will give the winner, but let’s act like I just said a big amount.” It used to be $20, 000 and now it’s $100, 000; a massive budget change.”

What happened when the show aired in 2009? How did you feel?

“I got eliminated first and I got laughed at when I got home. At the time, I was working as a host at a club and my boss fired me a few months later. He told me going on Drag Race was the worst decision I ever made, that it had ruined my career. Drag Race cost me so much, not just my job, and I pretty much had to take 6 months of my life to do nothing, save up my money and move away from North Carolina. In 2012 I moved to Los Angeles and I never looked back. Because the show kept growing, they kept me a part of it and it continued my career and I’m very lucky. Those people who laughed at me, fired me and did what they did to me are all now in the same place still, doing the same thing. I’m having the last laugh HA HA HA.”

“In 2012 I moved to Los Angeles

and I never looked back.”

When did you start doing Drag? And how did you get into it?

“I’ve been doing Drag since 1987. Before I did Drag I was a performer, a theatre kid; I’ve been on stage since kindergarten. I wanted to become an actor but there was no space for feminine men in the acting world during the 80’s. When I was around your age I went to a gay bar and that was the first time I saw Drag Queens, and the first thing that came to mind was “I can do that, maybe I could even do it better than them”. At the end of that night I went up to the manager and asked if I could be in the show and he let me. I stole clothes from my mother’s closet. At my first performance I got booed off stage, but I remember one of the older Queens told me that I had what it takes. “With the right hair and the right clothes, you can really be somebody one day”.

That all happened in January of 1987. Then, in August of 1988 I won the club title. In 1 and a half years I’d managed to become the best Queen there and my career started there. I got bigger and more popular and between then and Drag Race I won over 100 pageants, 6 national titles. I worked really hard and although it didn’t pay off that first day in January, it did pay off later.”

Any tips for beginning Drag Queens?

“Younger people mostly don’t realize this but Drag is not what it was back in the day. I’m an entertainer and I happen to dress up like a woman. The fact that you dress up like a woman, and happen to be on stage, does not give you entertainment value, it does not give you talent. There is a huge difference between being a real Drag Queen and just being dressed like a woman. Also, figure out your performance style. Your fabulous pictures and selfies on Instagram are great, but if you’re not fabulous on stage, there’s no point. That won’t make you a great entertainer or a professional performer. You might wear a dress but that doesn’t make you fabulous, it makes some people a fool.

“Your fabulous pictures and selfies on Instagram

are great, but if you’re not fabulous on stage,

there’s no point.”

What does the future hold for Victoria Porkchop?

“I turn 50 in January, and in 10 years I will turn 60! If the world hasn’t ended in the next 10 years I hope I will still be doing what I’m doing tonight. In the near future I have a lot going on, a television opportunity which I can’t talk about yet. I will be on upcoming Drag Race in the future, we’ve already filmed some footage!

I know you might not be able to answer this question, but – Are you on All Stars 4?

“I’m not on All Stars 4. To be honest, I don’t know why. I haven’t received the phone call, although I think I do deserve to come back and show what I can do. I’m on this amazing tour right now with people that have been on All Stars! The show has evolved so much, and I went home on the first episode where I couldn’t really showcase what I could do. All Stars 5 maybe?”

“Don’t go on stage with children or small animals, not even butterflies.”

Who do you think deserves to come back on All Stars 4?

“This is a hard question because so many people have been on the show and I would love for so many people to be back in that workroom. She wouldn’t expect me to say this, but I think Jessica Wild should go back. She is such a nice person, she does her own hair, her makeup is beautiful, and she is a great entertainer. I watched the episode recently where she got eliminated (Season 2, Episode 7) and I don’t think it was fair at all.

Another Queen I think should go back, only because of what happened to her during the finale, is Asia O’Hara. She was the most vulnerable Queen going into that finale. She is an amazing performer. Whatever she was thinking with those butterflies and that costume and how they related to Janet Jackson’s ‘Nasty’ is beyond me. But good for her, she learned an important lesson – Don’t go on stage with children or small animals, not even butterflies.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.