Fantasie

Biweekly

Ken je dat gevoel? Dat je fantaseert over de toekomst; dat je een plaatje in je hoofd hebt van hoe je het anders wilt. Ik heb zo’n visioen in mijn hoofd.

Er is een specifieke reden voor dat beeld: het taboe op mannelijke biseksualiteit. Van wat wij vrouwen noemen nemen wij aan de ze in seksueel en emotioneel opzicht fluïde zijn; meer in staat tot het houden van meer dan een gender. Van mannen deden we dat niet. Maar ook dat bleek niet zo te zijn. Aantrekking en verlangen moet je je voorstellen als een spectrum. Gender maakt niet uit. Toch is seksualiteit als spectrum bij de man nogal een ding.

Zelfs ik ken maar weinig biseksuele mannen van mijn leeftijd: wel ouder of stukken jonger. Of ze willen het niet zo noemen. Diegenen die het zijn, zijn op twee handen te tellen en met enkele ben ik bevriend. Waarom ligt er nog zo’n taboe op mannelijke biseksualiteit? Als man zeggen dat je ‘het’ bent, maakt dat je niet meer voldoet aan wat een man zou moeten zijn.

“Waarom ligt er nog zo’n taboe op mannelijke biseksualiteit?”

Ik zou dit genderpolarisatie willen noemen: een man moet aan allerlei eigenschappen (sterk, stoer, enzovoorts) voldoen. Ben je dat niet dan ben je geen echte man. Homo’s mogen dat wel. Gelukkig zijn er sterker wordende opvattingen die ingaan tegen dit hypermannelijke en vergiftigde ideaal. Maar heersen doen ze nog niet.

Terug naar mijn beeld van de nabije toekomst. Het is me afgelopen edities van de botenparade niet gelukt om mannelijke BN-ers zover te krijgen om mee te varen. Ik ga niemand als biseksueel ‘outen’. Wees gerust. Maar hun uitleg: ‘biseksueel is te ingewikkeld. Ik ben er nog niet uit. Gedoe voor m’n carrière.’ Ik fantaseer over iemand die zich wel wil uitspreken. Jong, zeker, met blijdschap in zichzelf. Zo’n man als Martin Garrix mag mee om muziek te draaien. Zijn vriendin mag ook mee. Geen idee of hij ‘het’ is. Een rolmodel als hij lijkt me alleen fantastisch. Wie durft het in echt aan om dat te zijn?


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week: ‘Bloom

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.