Kees Hogetoorn | ProfieLHBT+

De altijd goedlachse Kees Hogetoorn (46) is Director of Sales & Marketing van het indrukwekkende Hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Kortweg The Grand. In het hotel ontvangt hij beroemdheden als Joan Collins en Lionel Messi. Interessant, maar hij loopt niet naast zijn schoenen. Dat lezen we in onderstaand profiel.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Betrouwbaar, Optimistisch, Grappig, Doortastend, Loyaal, Gezellig en Direct.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Uiteraard mijn ouders, dat is toch waar het begint. Verder zijn er veel voorbeelden op verschillende levels. Momenteel vind ik Colin Kaepernick, de NFL-speler die opkomt tegen het politiegeweld jegens de African-American bevolking van de USA, echt iemand die zichzelf “against all odds” tot boegbeeld heeft gemaakt van een beweging. Of onze eigen MayDay die geweld tegen de LHBT+ers in eigen land aan de orde stelt. Maar bijvoorbeeld ook alle vrijwilligers van het Amsterdam Diner of de Amsterdam Gay Pride die zich belangeloos inzetten. Vroeger was het Lady Di vanwege haar begaandheid met aidspatiënten. En ik denk ook aan Paul de Leeuw die met Rene Klijn hiv en aids aan het Nederlandse publiek liet zien en daar toch een risico mee nam. Last but certainly not least noem ik Eberhard van der Laan die een speciaal plekje in mijn hart heeft vanwege zijn doortastend handelen, maar die ook met zijn humor enorme resultaten kon bereiken.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Het was voor mij eigenlijk al van zeer jongs af aan duidelijk dat ik als homo door het leven zou gaan en voor mij is homo-zijn ook de normaalste zaak van de wereld. Ik ben me ervan bewust dat het niet altijd makkelijk is om te zijn wie je bent, maar ik heb dat nooit onderdrukt of niet willen zijn. Daarom zie ik het homo-zijn ook echt als net zo natuurlijk als het hetero-zijn.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik schreeuw het niet van de daken, maar steek het zeker niet onder stoelen of banken. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat het-homo zijn geaccepteerd wordt en niet slechts gedoogd. Zodra ik merk dat dit in het gedrang komt, dan komt er een soort activisme in me naar boven en ga ik ook echt de confrontatie aan. En waarom? Omdat op dat moment het toch duidelijk is dat we er nog steeds niet bij horen als gelijkwaardige personen. En daar kan ik niet tegen!

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Een gezonde dosis humor en ambitie, eerlijke ogen en een positieve uitstraling. En het liefst met een passie voor kunst en cultuur.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?  

Ik denk dat je – als een “er-voor-uit-komende” homo – onbewust toch al jong erg sterk hebt moeten worden in het maken van beslissingen en je eigen weg hebt moeten vinden. Daardoor ontwikkel je vroeg in je leven je eigen interesses en smaak. En dat alles kun je later goed gebruiken. Wat ik als positief ervaar ten opzichte van veel heteromannen is dat homo’s meestal veel meer op zichzelf kunnen staan en vaak meer diverse interesses hebben. Ze kunnen makkelijker over meerdere zaken een gesprek voeren en zo het leven van zichzelf en van anderen verrijken.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Toen ik in London woonde, was er een collega die me een “gay bastard” noemde. Ik heb toen gezegd dat het noemen van een algemeen toepasbaar woord als “bastard” ok is – hij had tenslotte recht op zijn mening, maar met “gay” gooien was onacceptabel. Ik heb de betreffende persoon gerapporteerd bij de directie en deze man was dan ook een dag later niet meer werkzaam bij ons bedrijf.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

In alle landen moeten de LHBT+rechten gelijk worden aan die van hetero’s. Vervolgens: versterkte handhaving op schending van die rechten. Meer aandacht vanuit de politiek en het onderwijs, meer “openly gay” rolmodellen vanuit de entertainment-  en sportwereld. Ik heb dit jaar voor het eerst met de Pride Walk meegelopen en ik was echt geschrokken dat er nog zoveel landen zijn waar het LHBT+er zijn strafbaar is.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die een steentje heeft bijgedragen aan het mooier maken van het leven en die zich heeft ingezet tegen onrecht en vooroordelen en die een mooi cultureel internationaal leven heeft mogen beleven en die, met een aantal toppers, tijdens Gay Pride Amsterdam de leukste LGBT+ cocktail  heeft geïnitieerd en georganiseerd. Dit jaar alweer voor de vijfde keer.

10) Wat is je motto?

“Als ik niets, doe wie dan?” of “The show must go on!’ Ik geef toe: ik heb er meerdere, eerlijk gezegd.


De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT+-ers komen in aanmerking. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Kees Hogetoorn | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.