LGBTQ Humans of Amsterdam #4 | Elio Heres

“Als je jezelf niet bent, wie ben je dan? Dat is mijn boodschap. Mijn wens is dat iedereen in Nederland daarover nadenkt. Er wordt hier jammer genoeg nog teveel in hokjes gedacht, wat naar mijn mening onnodig is”, aldus Elio Heres.

“Afgelopen vrijdag was ik met een goede vriendin op een verjaardagsfeest in het Sloterpark te Amsterdam. Toen deze opbrak hadden wij nog geen zin om naar huis te gaan dus liepen we naar een feestje met een kampvuur ernaast. We werden warm onthaald, dacht ik. Onmiddellijk vroeg iemand achter mij aan mijn vriendin of ik een man, vrouw, transgender of gay was. We besloten toen het gesprek aan te gaan en vroegen hem wat hij aan een antwoord op die vraag had. Naar mijn idee moet het gaan of iemand aardig, grappig en lief is, niet wat diegene wel of niet in de onderbroek heeft hangen. Wat helpt het jou als je meteen iemand in een hokje kan stoppen?”

Biologieles

“In mijn geval voelde het alsof ik letterlijk ter plekke werd ontleed. Zoals je vroeger een ui ontleedde met biologieles. Als antwoord op de vraag waarom hij het wilde weten, werden redenen aangedragen zoals: Ja!, maar je hebt toch een baard en lang haar, een vrouwenstem en een aparte kleding stijl. Wow!, euhm, ik ben Elio kunnen we het daarbij houden a.u.b.?”

“Ondanks dat het een vriendelijk gesprek was voelde zowel mijn vriendin als ik ons toch ontdaan. Ze beweerden dan wel niets tegen mij te hebben en ze zeiden constant dat ze niets tegen homoseksuelen hadden. Daar waren ze helemaal prima mee. Alsof ze mij een gunst deden. Daarbij komt dat naar mijn idee het niet ging over mijn seksualiteit, maar was gender toch de issue? Of eigenlijk waarom ik mij niet conformeer naar wat alle andere mannen dragen. Ik blijf me afvragen waarom iemand dat toch meteen van een ander zou willen weten. Dat hoef je toch pas te weten als je seksuele gevoelens voor iemand hebt?”

Spijkerbroek en sneakers

“Waarom beperken we ons allemaal toch tot het denken in die hokjes? Zeker als we praten over mode dan lijkt het denken in die hokjes te resulteren in dat mannen vrij weinig mogen experimenteren of zich anders mogen kleden. Doe je dat wel, dan krijg je meteen de vraag: ben je man, vrouw, transgender of gay? Dat je wordt geboren met een mannelijk geslacht hoeft toch niet te betekenen dat je alleen maar een spijkerbroek met een wit t-shirt en een paar sneakers mag dragen? Dat is toch oneerlijk!? Het is zo zonde! Het zou geweldig zijn als we met elkaar dit kunnen veranderen in de wereld. Dat is mijn ultieme droom.” 

ElioHeres.com


In samenwerking met Feargal Agard – founder van Humans of Film Amsterdam – presenteren we LGBTQ Humans of Amsterdam, – een serie LHBT+ ‘portretverhalen’ 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.