De Happy Boys & Girls van Tilburg

Al drie jaar lang is de soos ‘Happy Boys and Girls’ te vinden in de Lollipop in Tilburg. Een ontmoetingscafé waarbij elke eerste zaterdag van de maand toffe activiteiten georganiseerd worden voor LHBT+ ers met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Gouden Venus van Milo-genomineerde Leon van Gelooven is één van de initiatiefnemers. De Gaykrant sprak met hem en met Fransjan Marijnissen-Wassink (eigenaar van gaycafé de Lollipop) over de soos en de landelijke themadag ‘Respect’.

Tekst: Kevin van den Wildenberg

De start

Het begon allemaal in Haarlem, waar het eerste ontmoetingscafé voor LHBT+ers met beperking werd georganiseerd. Leon was hierbij aanwezig en was meteen enthousiast. ‘Later ben ik zelf ook actief betrokken geraakt bij de soos en ging ik bij de werkgroep. Weer wat later – in 2010 – kwam ik in contact met COC Amsterdam. Vanuit daar zijn er verschillende ontmoetingscafés ontstaan in Nederland. Toen is het balletje gaan rollen en kwamen er steeds meer.’ Meer dan drie jaar geleden kreeg Leon het idee om zelf een ontmoetingscafé te starten, nadat hij zijn partner Frank had ontmoet. ‘Leon kwam bij mij langs met het idee dat hij iets wilde organiseren voor LHBT’ers met beperkingen. Een feestje met iedere maand een ander thema,’ vertelt Fransjan. ‘Dat vond ik een mooi initiatief en voor een feestje moet je natuurlijk bij de Lollipop zijn.’

Binnenkort organiseert Leon samen met verwante organisaties een landelijke themadag onder de titel ‘respect’.

Activiteiten

‘De laatste activiteit van Happy Boys & Girls was een bingoavond waarbij je jezelf kon inschrijven. Het was hartstikke gezellig,’ aldus Leon. ‘Zo kon je een saunabon winnen of een dinerbon. Van de opbrengsten van de bingoavond kunnen wij weer andere activiteiten organiseren.’ Maar er was meer. Tijdens de zomer hebben de bezoekers kunnen genieten van een heerlijke barbecue. Ook werd het driejarig bestaan van het initiatief groots gevierd met een karaoke, compleet met champagne. Naast leuke bijeenkomsten wordt er ook gezorgd voor serieuze zaken. Elke derde zaterdag van de maand zijn er praatgroepen in het  gebouw van COC Tilburg-Breda.

 

“We sluiten ons aan bij de hashtag van Dusty Gersanowitz #IKBENHETZAT”

Themadag

Binnenkort organiseert Leon samen met verwante organisaties een landelijke themadag. Hierbij betrokken zijn Onderling Sterk Midden Brabant e.o. en Café de Lollipop. Het onderwerp is ‘respect’. Ze willen mensen dichter bij elkaar brengen en met elkaar in gesprek laten gaan over dit belangrijke thema. ‘In de gayscene is dit hard nodig’, aldus Fransjan en Jeroen Wassink-Marijnissen, de eigenaren van café de Lollipop. ‘We sluiten ons aan bij de hashtag van Dusty Gersanowitz, #IKBENHETZAT. Deze themadag vloeit voor uit de Prokkeldag. Zo’n dag houdt in dat verstandelijke beperkte mensen met andere mensen zonder beperking in contact komen. Tijdens de Prokkeldag waren er verschillende workshops en er kwamen ontzettend veel mensen op af. De landelijke themadag wordt nog groter. Dusty Gersanowitz herself komt langs, maar ook een Tilburgse wethouder.’

De themadag ‘Respect’ zal plaatsvinden op zaterdag 17 november in de Lollipop in Tilburg van 13.30 tot 17.30 uur.  Check hier het Facebook event voor meer informatie over de themadag Respect.

Happy Boys & Girls op Facebook.
Café de Lollipop

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.