Roel van der Bas | ProfieLHBT+ 

Het woord is aan Roel van der Bas, 27 jaar, Mister Global Netherlands 2018.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Een extravert en energiek persoon mag ik mijzelf wel noemen denk ik, eentje die uit is op avontuur. Hierbij komt dan ook al snel mijn ondernemende karakter om de hoek kijken. Ook ben ik ambitieus: als ik iets wil geef ik niet zomaar op. Competitief noemen ze dat ook wel. J Ik ga alleen voor het hoogst haalbare. Daarnaast ben ik communicatief, een eigenschap die zeer goed van pas komt én is ontwikkeld door mijn huidige werk als psychiatrisch verpleegkundige.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Poeh, dat vind ik erg lastig te zeggen. Door mijn jeugd heb ik weinig idols (gehad). Aangezien ik reformatorisch ben opgevoed, keek ik geen tv en luisterde ik geen radio. Zo had ik weinig ruimte voor voorbeeld-personen. Toen ik radio begon te luisteren was ik vrij vlot geïntrigeerd door het nummer ‘Whataya want from me’ van Adam Lambert. Het verhaal wat hij dáármee uitte naar de buitenwereld…

 Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben Roel, net zo mens als elk ander mens op deze aarde. Ik voel mij hierin niet anders. Zelf probeer ik mijn identiteit niet te laten kenmerken als homo, maar gewoon als mens. Seksueel voel ik mij aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht.  

  1. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Zoals gezegd bekijk ik mijzelf en andere mensen als mens. Ik ben geen fan van ‘labelen’.  

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Het aantrekkelijke van een persoon vind ik met name het karakter met als eigenschappen: Eerlijkheid, betrouwbaarheid, sociaal, oprecht geïnteresseerd en onbaatzuchtig. Daarnaast vind ik de blik van iemand erg belangrijk en kan ik erg onder de indruk raken van lange mannen.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Het gemak van het contact met vrouwen om mij heen. Vrouwen voelen zich veilig en serieus genomen door mij. En het is altijd leuk om met een knappe vrouw te gaan shoppen.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Het (niet tot nauwelijks) contact meer hebben met familie en vrienden uit mijn jeugd kende. Dit voor hen vanuit een religieus oogpunt. Met mijn familie is het erg complex: mijn partner is niet welkom bij mijn ouders en het gros van mijn broers. Hierdoor loopt het contact stroef en voel ik mij niet geaccepteerd. Mijn neefjes en nichtjes zie ik hierdoor eigenlijk ook niet meer. Daarnaast maakte ik deel uit van een grote vriendengroep, zo’n man of twintig. Met twee heb ik nog (weleens) contact, van de rest zie of hoor ik nooit meer wat.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Meer voorlichting en discussie (onder andere in de reformatorische gemeenschap…) over dit onderwerp. Met als doel dat er geen oordeel meer  is naar LHBT+’ers. Er mag en kan en moet over gesproken worden.  Beoogd doel is dan dat de LHBT+’ers in deze gemeenschap kunnen en mogen ontdekken dat ze niet ‘raar en anders’ zijn. Maar zichzelf mogen omarmen in zijn of haar eigenheid.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een betrouwbaar en eerlijk persoon. Als iemand die zich volledig heeft ingezet (o.a. met zijn voorbeeldrol als Mister Global Netherlands 2018) voor een kleinere groepering binnen de maatschappij.  

  1. Wat is je motto?

Ik geloof dat God zichzelf aan de mens geeft en dat in ieder mens die kracht zit. En ik geloof dat ieder mens in staat is om in die kracht te gaan staan. Zoek naar deuren die nu misschien nog gesloten zijn of lijken. Kom uit je comfortzone en ga jouw leven aan: soms heb je daarbij hulp nodig, maar ik weet zeker – juist ook uit eigen ervaring – dat dit mogelijk is! LEEF EN WIN!

Door: Christian Curré

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. 

De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.