Klinkende overwinning: anti-homowet India afgeschaft

In het uitgebreide gesprek dat De Gaykrant onlangs had met de Indiase prins Manvendra maakte hij onomwonden duidelijk dat er tekenen waren dat het Hooggerechtshof een oude koloniale wet die homoseksuele handelingen strafbaar stelt, zou opheffen. Zijn verwachting is uitgekomen: “Er is een grote overwinning behaald.”

Tekst: Paul Hofman

Tot op de dag van vandaag worden homo’s in dit onmetelijk grote land (ruim 1,5 miljard inwoners) niet alleen voortdurend lastig gevallen maar ook vervolgd. Vijf activisten bonden de strijd aan met de regering. En met succes. Want vanaf nu is het voor Indiase mannen mogelijk gewoon seks met elkaar te hebben zonder dat ze steeds bang hoeven te zijn dat de politie achter hun rug meekijkt.

“Er is een grote overwinning behaald”

Werking

In 2009 werd de bestaande wet door een hoge rechter buiten werking gesteld. Het Hooggerechtshof draaide dat besluit echter in 2013 terug. De wet zette tien jaar celstraf op seks tussen mensen van gelijk geslacht. Het parlement zou er daarna toen een beslissing over moeten nemen, vonden politici van links en rechts. Politieke discussies laaiden op en diepe tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders kwamen bloot te liggen. Vervolgens besloot de regering het toch aan het Hooggerechtshof over te laten. Het nieuws van de positieve uitspraak leidde tot grote vreugde in de LHBT-gemeenschap in India.

Lees hier het interview dat we hadden met de Indiase prins Manvendra.

Coverfoto: (c) East India Comedy

ZIE

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.