Ongewoon zijn!

Biweekly

Ik hoorde mijzelf tegen een journalist zeggen dat biseksuelen echt wel in staat zijn tot relaties. Zonder dat de andere partij zich zorgen hoeft te maken of diens biseksuele partner altijd blijft verlangen naar trio’s en zowel piemel als vagina in de relatie nodig heeft om gelukkig te zijn. Waar het mij om gaat, is dat biseksuele mensen niet alleen in staat zijn tot monogame relaties maar ook tot ‘onconventionele’.

Ik probeerde voor de journalist biseksualiteit te reduceren tot een monogaam verhaal om maar te benadrukken hoe gewoon biseksuele mensen zijn. En daarmee doe ik niet alleen onrecht aan anderen maar ook aan mezelf. Want zou ook een man in mijn relatie willen en zoals een vriend van mij opmerkte: ‘je bent gewoon poly’.

Begrijp me goed: ik wil zaken als polyamorie, trio’s, enzovoorts niet toeschrijven aan biseksueel zijn. Want hetero- of homoseksuele mensen doen dat net zo goed. Ik creëerde alleen een soort veilige biseksueel die voor mijn gevoel aanvaardbaar is voor de maatschappij die haar normen maar wat makkelijk oplegt. Soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Ik zou eigenlijk moeten antwoorden: ik wil de vooroordelen over biseksualiteit niet weerleggen want soms zijn ze waar net zoals dat voor andere oriëntaties geldt. Maar ik zou onze ideeën over sletten en slettinnen ter discussie moeten stellen.

“De emancipatie van de LHBT+ gemeenschap duwt ook de ‘heterowereld’ in de richting van seksuele vrijheid voor alle mensen”

Laat ik het anders verwoorden: de emancipatie van LHBT+ mensen bestaat niet alleen uit acceptatie van trans- en homoseksuele mensen die single of monogaam zijn. Die emancipatie omarmt ook mensen die aan kink en fetisj doen, poly zijn en niet voldoen aan de normen van een heteronormatieve en op monogamie ingestelde samenleving. Eigenlijk duwt de emancipatie van de LHBT+ gemeenschap ook de ‘heterowereld’ in de richting van seksuele vrijheid voor alle mensen zonder dat iemand nog sterk rekening houdt met een bepaalde seksuele identiteit of oriëntatie.

Ja. Er zijn best vooroordelen over biseksuelen. Ja. Ze zijn soms waar. Laten we ze omarmen in plaats van te oordelen.


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week: ‘Losjes gekleed graag’

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.